Arto, 35, joutui väkisin mukaan perustulo­kokeiluun: ”Älyttömän huonot tunnelmat ” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Arto, 35, joutui väkisin mukaan perustulo­kokeiluun: ”Älyttömän huonot tunnelmat ”

Julkaistu: 10.1.2017 9:40

Artolla on jo jalka työpaikan oven välissä, mutta ylimääräinen tonnin puolikas ei silti kiinnosta.

Joensuulainen Arto, 35, ei ole järin iloinen Kelan päätöksestä, jonka mukaan hän on yksi vuoden alusta alkaneen perustulokokeilun osallistujista.

– Älyttömän huonot tunnelmat tästä kokeilusta, Arto kertoo.

Kokeiluun valittiin satunnaisotannalla 2 000 henkilöä, jotka saavat kahden vuoden ajan 560 euron suuruista verotonta perustuloa.

Katso jutun pääkuvana olevalta videolta, miten Kelan perustulokokeilu toimii.

Kelan kirje oli hankalaa luettavaa

35-vuotias Arto on erityisen tyytymätön Kelan tiedottamiseen sekä siihen, miten paljon aikaa ja vaivaa asioiden selvittäminen on häneltä vienyt.

– Menin kirjeen saamisesta seuraavana päivänä paikalliseen Kelan toimistoon, mutta siellä tuumattiin, että he näkevät koko kirjeen ensimmäistä kertaa. Halusin vain selvittää nämä perusasiat kuntoon, mies kertoo.

Hän olisi kaivannut apua kirjeen sisällön ymmärtämiseen. Kirje oli Arton mielestä turhan pitkä ja hankalaa luettavaa.

– Montakohan sivua siinä oli kaksipuolista tekstiä sellaisella kielellä kirjoitettuna, mistä tällainen tavan talliainen ei ymmärrä yhtään mitään. Ja kun menee kysymään konttorilta, niin tulee vaan laitamyötäistä ihan täysillä sieltä.

Montakohan sivua siinä oli kaksipuolista tekstiä sellaisella kielellä kirjoitettuna, mistä tällainen tavan talliainen ei ymmärrä yhtään mitään.

Kela on pahoillaan

Kelan lakiyksikön päällikkö Marjukka Turunen pahoittelee Kelan puolesta Arton saamaa huonoa palvelua.

– Valitettavaa, jos on näin käynyt, että on saanut huonoa palvelua, Turunen pahoittelee.

– Voi olla, että toimeentulotuen siirtyminen Kelalle on aiheuttanut ruuhkaa vuodenvaihteessa, ja se on sitten näkynyt tällä tavoin, hän arvioi.

Turusen mukaan Kela toivoo, että kokeiluun osallistuvat ottaisivat yhteyttä puhelinnumeroon, jonka he saivat kirjeen mukana.

Arto ei halunnut soittaa numeroon, sillä epäili sen olevan vielä normaaliin palvelunumeroon soittamistakin hintavampaa.

Kelasta vakuutetaan, ettei numeroon soittaminen ole tyyristä, vaan siitä peritään ainoastaan normaali matkapuhelinmaksu, kuten muistakin Kelan palvelunumeroista.

Ei olisi halunnut mukaan

Arto on joutunut kaivamaan kaiken perustulokokeilua koskevan tiedon netistä ja medioista.

– Kuulin uutisista, että veroilla tasataan tätä perustuloa. Olin ihmeissäni, että nouseeko verot nyt kaikilla vai vain meillä, jotka osallistuvat tähän.

Kelan perustuloyksiköstä lohdutetaan, ettei Arton verotusta olla nostamassa perustulokokeiluun osallistumisen takia.

– Perustulo on verovapaa etuus, joten pelkkä kokeiluun osallistuminen ei nosta kenenkään verotusta, eikä perustuloa tarvitse ilmoittaa verokorttimuutoksissa, Turunen selvittää.

– Toki jos kokeilun aikana vastaanottaa työtä, siitä joutuu maksamaan veroja ihan normaalisti, ja verokorttiin voi joutua tekemään muutoksia sen takia, hän jatkaa.

Pätkätyöt ei kiinnosta

Ennen kokeilun alkua Arto sai työmarkkinatukea, verotonta kulukorvausta ja asumistukea.

– Tämä kokeilu ei vähennä paperisotaa yhtään. Minun pitää silti tehdä hakemukset joka kuukausi paperilla tai netissä, Arto voivottelee.

Mies on ollut työttömänä reilut pari vuotta. Ammattiliiton päiväraha loppui viime kesänä.

Hän on kouluttautunut metallialalle, jonka työpaikat ovat Itä-Suomessa kiven alla.

Perustulo motivoi Artoa vakituisen työn hakemiseen, mutta pätkätöihin hän ei kokeilusta huolimatta ryhtyisi.

– Minulla on melkein 400 euron asumistuki, joten jos menen töihin, josta saan 300 euroa ja menetän asumistuen, niin motivoiko se ketään työntekoon, mies kysyy.

Opiskelut pian purkissa

Arto opiskelee parhaillaan levyseppähitsaajaksi. Uusi ammatti on valittu työvoimapulan perusteella ja tutkinto on jo viittä vaille valmis.

– Ei ole riskiä, että jättäisin opinnot perustulokokeilun takia kesken. Kun saan tutkinnon suoritettua, sillä on suurempi arvo kuin millään muulla.

Artolla on omien sanojensa mukaan jo jalka oven välissä uutta työpaikkaa varten, ja jos vakipaikka löytyy, tilille ropisee ylimääräinen tonnin puolikas kerran kuussa. Se ei kuitenkaan Artoa lohduta.

– Olisin melkein toivonut, ettei minua olisi otettu mukaan. Kaikki tämä ylimääräinen selvittäminen on ollut ihan tarpeeksi raskasta jo.

Tuoreimmat osastosta