Raahen seudulla dementiapiikki yllättävästä syystä

rac

Julkaistu:

Muistisairauksien diagnosointi ja hoito vaihtelevat eri puolilla maata. Oma lukunsa on Raahen seutu, jossa näyttäisi olevan erityisen paljon sairastuneita. Siinä ei ole kuitenkaan koko totuus.
Kelan tilaston mukaan Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä on erityisen paljon ihmisiä, jotka ovat saaneet peruskorvausoikeuden Alzheimer-lääkkeille. Raahessa, Siikajoella ja Pyhäjoella ei kuitenkaan ole muistisairaita sen enempää kuin muuallakaan. Tilastopiikin syynä on se, että seudulla on paneuduttu muistisairauksien avohoitoon yli kymmenen vuoden ajan.

Jutun pääkuvana olevalla videolla esitellään Alzheimerin taudin 10 varhaista oiretta.

Sairastumisvaarassa olevat etsitään hyvissä ajoin, lääkehoito aloitetaan mahdollisimman pian, eikä potilaita päästetä karkaamaan seurannasta ja jatkohoidosta.

– Muistisairas saa aktiivisia vuosia enemmän, jos hän pääsee heti hoitoon. Lääkitys ei paranna aivosolujen katoa mutta lisää välittäjäaineiden määrää, ja ihminen on pirteämpi ja yhteistyökykyisempi, selvittää geriatrian ylilääkäri Marja-Liisa Karjula Raahesta.

Lääkkeiden hyödyistä todistaa epäsuorasti myös Itä-Suomen yliopiston tutkimus:

– Alueilla, joilla ostettiin enemmän dementialääkkeitä, oli matalammat sairaalakustannukset, summaa apulaisprofessori Anna-Maija Tolppanen.

Mittarit kääntyivät plussalle

Raahen seudulla tehty työ muistisairauden avohoidossa ja ennaltaehkäisyssä näkyy jo siinä, että ikääntyvän väestön toimintakyky on parantunut monilla mittareilla.

Alueella esimerkiksi poikkeuksellisen harva yli 75-vuotias tarvitsee kotipalveluja, laitospaikkaa tai eläkkeensaajan hoitotukea. Myös erikoissairaanhoidon menot ovat pienemmät kuin muualla Pohjois-Pohjanmaalla.

Miten tähän on päästy? Ensiaskel oli vuonna 2000 avattu muistipoliklinikka, jonne asiakkaita tulee sekä itse että lääkärien ja kotisairaanhoidon lähettäminä. Lisäksi kaikki 65 vuotta täyttäneet kutsutaan terveystarkastukseen. Myös toimintakykyä ja lääkitystä arvioidaan aina, kun muistisairaat käyvät lääkärissä.

Hyvää kehitystä muttei tarpeeksi

Muistisairauksia tunnistetaan muuallakin Suomessa aiempaa varhaisemmin, mutta silti merkittävä osa sairastuneista jää diagnosoimatta. Asiasta kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Jotta maakuntiin saataisiin lisää alan osaajia, Suomen Lääkäriliitto on hyväksynyt muistisairauksien erityispätevyysohjelman lääkäreille.

Tavoitteena on, että erityisesti perusterveydenhuollon yleislääkäreitä ympäri maan perehtyisi muistisairauksien diagnosointiin ja hoitoon.

– Nykyisin muistisairauksien osaamista on ripoteltu sinne tänne eikä sairastunut välttämättä päädy asiantuntijan luokse, arvioi muistisairauksien Käypä hoito -työryhmään kuuluva yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall.

Sairastuneiden löytämisen ja hoidon alueellisille eroille on useita syitä. Taustalla on esimerkiksi se, miten toiminta on järjestetty sairaanhoitopiireissä ja kunnissa, löytyykö geriatria tekemään diagnoosia ja onko muistipoliklinikoita tarpeeksi. Myös matkan pituus voi vaikuttaa ihmisten hakeutumiseen tutkimuksiin ja hoitoon.

Mitä on tehty?

–Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä avasi muistipoliklinikan vuonna 2000.

–Terveysasemilla, ajokorttitarkastuksissa ja kotihoidossa käytetään muistitestejä.

–Sairaalassa sekavasti käyttäytyneet ohjataan muistiklinikalle. Sairaalassa oireet näkyvät usein aiemmin kuin kotona, koska paikka on outo ja potilas heikkokuntoinen.

–Kaikki 65-vuotiaat kutsutaan terveystarkastukseen.

–Muistisairaiden kuntoa ja lääkitystä tarkkaillaan aina lääkärikäynneillä.


Mitä on saavutettu?

–Raahessa, Pyhäjoella ja Siikajoella ikääntyvien toimintakyky on hyvä monella mittarilla.

–Poikkeuksellisen harva yli 75-vuotias tarvitsee kotipalveluja tai laitospaikkaa.

–Raahessa eläkkeensaajan hoitotukea saa 178 yli 65-vuotiasta eläkeläistä tuhatta kohti, kun Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin keskiarvo on 201 tuhatta kohti.

–Erikoissairaanhoidon menot ovat 812 euroa per asukas, kun piirissä keskiarvo on 1042 euroa.

–Sairaalapaikkoja tarvitaan keskimääräistä vähemmän.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt