Assi Koivisto isänsä Mauno Koiviston Alzheimerista: ”Hän on vielä oman itsensä herra”

Presidentti Mauno Koivisto käy pari kertaa viikossa Alzheimeria sairastavien päivätoiminnassa. – Hän on kuin yksi meistä, kertoo toiminnanjohtaja Teija Mikkilä.

–Mieheni lähimuisti ei toimi, rouva Tellervo Koivisto kertoo Eeva-lehdessä.

6.1.2017 6:35

Rouva Tellervo Koivisto kertoo tuoreessa Eeva-lehdessä miehensä presidentti Mauno Koiviston, 93, sairastavan Alzheimerin tautia.

– Mieheni lähimuisti ei toimi, mutta kun sopiva keskustelunaihe nousee esille, hän voi puhua siitä luennon verran ja loppuun asti stilisoidulla kielellä, rouva Koivisto kertoo Eevassa.

Koiviston tytär Assi Koivisto kertoo Ilta-Sanomille isänsä saaneen diagnoosin Alzheimerin taudista jo vuosia sitten.

– Se ei ole ollut mikään salaisuus eikä uusi asia. Äiti on puhunut siitä erinäköisissä tilaisuuksissa ja haastatteluissa.

Alzheimerin tauti näkyy Assi Koiviston mukaan hänen isässään lähinnä siinä, että hänellä on huono lähimuisti.

– Mutta hän on ihan skarppi ja muistaa vanhoja asioita. Satunnainen kävijä ei välttämättä huomaa mitään muuta kuin, että hän on iäkäs.

– Hän ei ole millään tavalla pois tästä maailmasta. Hän on vielä oman itsensä herra.

Assi Koivisto kertoo, että hänen äitinsä Tellervo Koivisto on jäänyt kotiin isän omaishoitajaksi.

– Hän on itsekin hyvin iäkäs. Siellä he ovat keskenänsä ja toki he saavat monipuolista apua, mutta äiti kutsuu itseään omaishoitajaksi.

– Hyvin he siellä pärjäävät. Eivät he suinkaan arjessaan yksin ole, vaan heillä on monipuolista apua.

Helsingin Alzheimer-yhdistyksen toiminnanjohtaja Teija Mikkilä tunnistaa presidentin rouva Tellervo Koiviston luonnehdinnasta.

– Hänellä riittää juttua. Kyllä meillä monesti maailmanpolitiikan katsausta kuunnellaan. Hänellä on niin valtava tietomäärä, Mikkilä sanoo.

Mauno Koivisto osallistuu Helsingin Alzheimer -yhdistyksen päivätoimintaan pari kertaa viikossa.

– Hän on kuin yksi meistä, hän on meille Mauno. Jutut ovat tietenkin aivan mainioita, Mikkilä kertoo.

Päivätoiminnan asiakkaat ovat helsinkiläisiä kotona asuvia muistisairaita. He tapaavat toisiaan 14 hengen ryhmissä. Päivä alkaa aamupuurolla. Sen jälkeen keskustellaan, mikä päivä on alkamassa ja onko se jollakin tavalla erityinen.

– Jos on vaikka Kalevalan päivä, keskustellaan siitä tai jos on tapahtunut jotain maailmanpoliittisesti tärkeää, niin sitten siitä.

Alzheimerin taudin oireisiin kuuluu jo varhaisessa vaiheessa asioiden mieleen painamisen heikentyminen ja viimeaikaisten tapahtumien unohtaminen.

Myös Tellervo Koivisto on joutunut tottumaan vastaaviin muutoksiin miehessään. Yhteiset keskustelun aiheet ovat vähentyneet pikkuhiljaa.

– Uutiset eivät enää niin kiinnosta, ja lehtien lukeminen on sivujen selaamista, Tellervo Koivisto sanoo Eeva-lehdessä.

Mikkilän mukaan päivätoimintaryhmissä tyypillistä on, että monet palaavat mieluusti vanhoihin aikoihin. Hän teroittaa, ettei muistisairautta erityisesti taivastella päivätoiminnassa. Siitä puhutaan, jos joku ottaa sen esiin. Ryhmä tarjoaa muistisairaille ilman asian alleviivaamistakin tarpeellista vertaistukea. Muistisairaan päivät tuppaavat myös käydä pitkiksi kotona.

– Täällä käyvistä muodostuu uusi ystäväpiiri. Vertaistuki on muistisairaille hyvin tärkeää.

Aamupalan jälkeen päivätoiminnan asiakkaat lähtevät ulkoilemaan. Matkalla ihmetellään luonnon muuttumista, jumppaliikkeitäkin saatetaan tehdä. Sen päätteeksi tarjolla on kotimaisista raaka-aineista valmistettu lounas.

Asiakkaat noutavat ruoan omien kykyjensä mukaan itse linjastosta ja kaatavat maidon tai piimän lasiin.

Nelisen kertaa vuodessa pidetään myös teemaviikko. Viimeisen puolen vuoden aikana on vietetty Kreikka- ja Meksiko-viikkoa.

– Kreikka-viikolla syötiin kreikkalaisia ruokia, puhuttiin Kreikasta ja tanssittiin kreikkalaisia tansseja.

Mikkilä painottaa, että yleisesti ottaen muistisairaille on tärkeää olla mukana aivan tavallisissa arjen askareissa. Asiakkaat haluavat kokea voivansa tehdä jotakin tähdellistä. Niinpä välillä leivotaan pullaa tai hoidetaan pieniä korjaushommia yhdessä.

Iltapäivällä vuorossa on monesti pienryhmätoimintaa. Se voi olla askartelua, nikkarointia tai muistitreenejä.

– Välillä ratkotaan sudokuja kimpassa.

Iltapäiväkahvien aikaan asiakkaat alkavat olla jo levottomia. He saattavat käydä katsomassa, onko takki tai laukku edelleen naulakossa tallella. Levottomuutta lievitetään usein laululla.

– Musiikilla on valtava voima. Jopa sellaisilla muistisairailla, jotka eivät pysty oikein puhumaan, laulun­sanat tulevat musiikin myötä ihan täydellisesti, kun eteen laitetaan sanat ja nuotit. Se on ihan hämmästyttävää.

Päivä päättyy puoli kolmen tai neljän aikoihin, jolloin asiakkaat kuljetetaan takaisin kotiin. Tellervo Koivisto kertoo Eeva-lehdessä, että päivätoiminnasta palaa turvamiehen kanssa kotiin hyväntuulinen presidentti.

– Hän menee sinne mielellään ja tulee laulaen pois, rouva Koivisto sanoo Eevassa.

Mikkilän mukaan laulu jää presidentin mieleen iltapäivän ohjelmasta. Muistisairauden omaisille raskain puoli tulee esiin kotona.

– Kotiin tullessaan hän ei vaan enää muista, missä hän on ollut tai mitä muutamaa tuntia aiemmin syönyt, Tellervo Koivisto sanoo Eevassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?