Lahdesta varastettiin puolustusvoimien rynnäkkökivääri – poliisi teki alamaailman kanssa sopimuksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lahdesta varastettiin puolustusvoimien rynnäkkökivääri – poliisi teki alamaailman kanssa sopimuksen

Lahdesta viime kesänä varastettu puolustusvoimien rynnäkkökivääri oli viisi päivää kateissa ja rikollisissa käsissä, kunnes poliisi sai aseen takaisin poikkeuksellisella tavalla.

Poliisi ei ole kertonut, minkä mallisen rynnäkkökiväärin varkaat saivat haltuunsa.

5.1.2017 12:41

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ville Hahl Hämeen poliisista joutui tekemään alamaailman kanssa sopimuksen. Sen mukaan ase tuodaan poliisille ja tuoja saa jatkaa vapaasti matkaansa.

Ase tuotiin Lahden poliisinlaitoksen nurkalle, jossa poliisimies otti sen vastaan. Osapuolet kättelivät ja erosivat kumpikin omille teilleen. Rikoskomisario Hahlin menettely aseen saamiseksi pois rikollisista käsistä on johtanut poliisitutkintaan.

– Sopimuksen mukaan rynnäkkökiväärin tuoja sai jatkaa matkaansa eikä hänen henkilöllisyytensä ole tiedossa, kertoo Hahl.

Hahl hyväksyi menettelyn, koska katsoi sen olevan kahdesta vaihtoehdosta pienempi paha.

– Vain pari viikkoa aiemmin vastaavalla aseella ammuttiin työssä oleva poliisi kuoliaaksi Vihdissä ja toinen haavoittui.

– Entäpä jos tämäkin ase olisi jäänyt vääriin käsiin ja joku olisi päässyt hengestään, niin mitä nyt sanottaisiin.

– En nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin sopimisen, Hahl sanoo.

Varkaat veivät aseen armeijan autosta

Rynnäkkökivääri varastettiin armeijan autosta öiseen aikaan Lahden Kärpäsenmäellä. Aseen jätti autoon nuori upseeri. Se oli piilotettu rinkan ja muun tavaran alle.

Upseeri ei olisi saanut tuoda asetta kotiinsa eikä jättää sitä valvomatta.

Armeijan auto kiinnosti kahta pikkurikollista, jotka murtautuivat siihen yöllä. Aseen löytyminen oli kaksikolle suuri yllätys.

Poliisi sai varkaat vielä saman vuorokauden aikana kiinni, mutta ase oli jo piilotettu. Poliisille miehet eivät kertoneet missä kivääri oli.

Viiden ensimmäisen päivän aikana poliisi teki parikymmentä koti- ja paikkaetsintää kolmen eri maakunnan alueella.

Monet etsinnät kohdistuivat poliisin aiemmin tuntemien henkilöiden hallitsemiin tiloihin ja niistä poliisi nappasi huumeita, luvattomia aseita, varastettua tavaraa ja yhden etsintäkuulutetun. Rynnäkkökivääriä ei löytynyt.

Tuntematon soittaja esitti sopimusta

Viidennen vuorokauden jälkeen poliisi sai soiton tuntemattomalta henkilöltä, joka esitti sopimuksen tekemistä.

Sopimuksen mukaan etsinnät loppuvat, kunhan vaarallinen ase tulee poliisille. Soittaja lupasi järjestää aseen poliisille vielä saman vuorokauden aikana.

– Kun sopimus tehdään, siitä on pidettävä kiinni ja sen lupasin, Hahl kertoo heinäkuisen suuretsinnän tapahtumista.

Vielä viisi minuuttia ennen aseen luovuttamista asekuriiri soitti poliisille varmistaakseen, että luvatut asiat pitävät.

Etsintä lisäsi paineita alamaailmassa

Hahl uskoo, että alamaailma joutui kovan etsintäpaineen vuoksi tilanteeseen, jossa se katsoi aseen vapaaehtoisen luovuttamisen johtavan tilanteen rauhoittamiseen ja etsintöjen lopettamiseen.

Ville Hahl oli vaikeassa paikassa. Etsintöjä aseen löytämiseksi oli tehty kymmenien poliisien voimalla. Painetta lisäsi tuore väkivallanteko virkatehtävässä olevaan poliisiin.

Poliisin johto ja puolustusvoimat olivat hyvin informoituja etsinnästä. Armeija tarjosi kalustoa ja henkilöitä poliisin käyttöön. Vasta jälkeenpäin kummallekin taholle tuli tieto Hahlin tekemästä sopimuksesta rikollisten kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?