Venäläisten kytkökset lähellä strategisesti tärkeitä paikkoja – IS selvitti

Kehä III:n liittymän viereisten tonttien omistus johtaa kyproslaiseen yhtiöön, joka on ollut venäläisperheen omistuksessa.

7.1.2017 8:05

Venäjän valtiolla ja venäläistaustaisilla yrityksillä on omistuksessa ja vuokralla lukuisia maa-alueita ja rakennuksia ympäri Helsingin seutua ja sen lähitienoilla.

Osa niistä sijaitsee strategisesti merkittävissä paikoissa, kuten suurten autoteiden, raideliikenteen ja viestinnän avainkohdissa sekä satamien ja sotilasalueiden läheisyydessä.

Tärkeässä pääkaupunkiseudun liikenteen solmukohdassa sijaitsee vierekkäisillä tonteilla kaksi kiinteistöosakeyhtiötä, Keskinäinen Kiinteistö Oy Vantaan Kuninkaanmylly ja Keskinäinen Kiinteistö Oy Holiday Park. Kiinteistöosakeyhtiöiden omistamat tontit ovat aivan Kehä III:n Hämeenlinnantien liittymän vieressä.

Yhtiöillä on tonteilla rakennukset, joissa vuokrataan toimitilaa. Tonttien koko yhteensä yli 23 000 neliömetriä.

  • Uutiseen liitetyllä HSTV:n videolla esitellään Venäjän valtavaa suurlähetystöaluetta Helsingin Tehtaankadulla. Alue on yksi uutisessa käsiteltävästä yhdestätoista kohteesta.

Molemmat yhtiöt omistaa suomalaisyhtiö Nordentry Oy, jonka hallituksessa on yksi varsinainen jäsen ja yksi varajäsen. Varsinainen jäsen Suomen kansalainen, jonka asuinmaa on kaupparekisterin mukaan Venäjä. Varajäsen on venäläinen ja asuu Venäjällä.

Nordentryn yhtiökokousasiakirjat vuodelta 2008 osoittavat, että sen koko osakekannan omisti Aledium Limited -yhtiö. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Kyprokseen rekisteröity Aledium Limited omistaa yhä Nordentryn ja Aledium Limited on ollut venäläisen perheen omistuksessa.

Nordentryn liikevaihto oli vuonna 2015 reilut kaksi miljoonaa euroa ja sen taseen loppusumma oli 44 miljoonaa euroa. Ilta-Sanomat ei tavoittanut Nordentryn hallituksen jäsentä kommentoimaan asiaa.

Helsingin kaupunginhallituksen jäsenen ja valtuutetun Arja Karhuvaaran (kok) mukaan joihinkin IS:n selvityksen kiinteistöihin voisi liittyä uhkia.

Karhuvaara arvioi, että niistä olisi mahdollista vaikuttaa merkittävästi muun muassa liikenteeseen, tv- ja radioviestintään sekä tietoliikenteeseen.

– Strategiset kohteet ovat ennen kaikkea liikenneväyliä ja tietoliikenneväyliä, Karhuvaara sanoi.

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta päätti viime kesänä jatkaa telakkayhtiö Arctech Helsinki Shipyards Oy:n Hietalahden telakan vuokra-aikaa kymmenellä vuodella vuoteen 2035 saakka. Arctechin omistaa sataprosenttisesti Venäjän valtionyhtiö United Shipbuilding Corporation (USC). USC on Yhdysvaltain pakotelistalla.

Karhuvaara kyseenalaistaa alueiden vuokraamisen Arctechille.

– Mielestäni tällaisessa maailmantilanteessa sotaa käyvän maan hallussa ei voi olla maa-ala ja syvävesiväylä keskellä Suomen pääkaupunkia, Karhuvaara sanoi.

 Sotaa käyvän maan hallussa ei voi olla maa-ala ja syvävesiväylä keskellä Suomen pääkaupunkia.

1. Vuosaaren satama, 2. Sipoo: Mölandetin saari, 3. Lauttasaari: Vattuniemenkatu, 4. Tehtaankatu, 5. Kaivopuisto: Venäjän suurlähetystöalue, 6. Taka-Töölö: Nordenskiöldinkatu, 7. Hietalahti: telakka, 8. Pasila: Hartwall Arena, 9. Kehä III: Hämeenlinnantien liittymä, 10. Kirkkonummi, 11. Porkkala: 17 hehtaarin merenrantatontti

Näissä paikoissa Venäjä-yhteyksiä: 1. Vuosaaren satama

Vuosaaren ja Kotkan satamissa toimiva Multi-Link Terminals Ltd Oy on satamaoperaattori, joka tarjoaa laivojen ahtausta sekä terminaalipalveluita ja konttivarikkopalveluita. Vuosaaressa yhtiöllä on oman ilmoituksen mukaan käytössä konttilaituria noin 400 metriä.

Yhtiöstä omistaa 75 prosenttia Global Ports Investments Plc -yhtiö. Talouslehti Forbesin miljardöörilistalla olleet kolme venäläistä liikemiestä hallitsevat yhtiönsä kautta Global Portsista 30,75:tä prosenttia.

Kaksi Kyprokseen rekisteröityä yritystä omistavat kumpikin Global Portsista yhdeksän prosentin osuuden. Global Portsin antamien tietojen mukaan kyproslaisyhtiöt ovat venäläisessä omistuksessa.

Global Portsin omistajiin kuuluu myös alankomaalainen APM Terminals 30,75 prosentin osuudella. Yhtiön osakkeista 20,5 prosenttia on listattu Lontoon pörssissä.

Multi-Link Terminals -yhtiö toimii Vuosaaren satamassa. Yhtiö on osittain venäläisomisteinen.

2. Sipoo

Noin 1 100 metrin päässä Vuosaaren sataman laiturista Mölandetin saaressa on Kiinteistö Oy Villa Augustin omistama tontti.

Villa Augustin hallituksen puheenjohtaja on venäläinen liikemies, jonka tekemät kiinteistökaupat ovat nousseet aiemmin Suomessa otsikoihin. Villa Augustin hallituksessa istuu myös toinen Venäjän kansalainen ja myös yksi suomalainen.

3. Lauttasaari

Lauttasaaressa Vattuniemenkadulla sijaitseva toimistorakennus siirtyi Venäjän valtiolle vuonna 2012. Keva omisti aiemmin kiinteistön, joka siirtyi Venäjän omistukseen suomalaisen yrityksen kautta.

Osakasluettelon mukaan kiinteistöosakeyhtiön osakekannan omistaa Venäjän valtio. Kiinteistöosakeyhtiö omistaa 2 650 neliön tontin.

  4. Tehtaankatu

Helsingin Ullanlinnassa sijaitsee Venäjän suurlähetystöalue, johon kuuluu useita rakennuksia. Venäjän federaation omistaman kolmen tontin alueella on kokoa yhteensä 26 000 neliömetriä.

Venäjän valtio osti kiinteistön Lauttasaaresta vuonna 2012.

Venäjän valtavaa suurlähetystöaluetta esitellään artikkeliin liitetyllä HSTV:n videolla.

5. Kaivopuisto

Venäjän federaatio omistaa lainhuutotodistuksen mukaan vajaan 2 400 neliömetrin tontin Kaivopuistossa Itäisellä Puistotiellä.

Helsingin Sanomat kertoi vuonna 2014, että tontin rakennuksessa toimii Venäjän suurlähetystön koulu.

6. Taka-Töölö

Taka-Töölössä Nordenskiöldinkadulla sijaitsee Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus. Venäjän federaatio omistaa keskuksen 3 326 neliön tontin.

7. Hietalahti

Helsingissä on toiminut vuodesta 2011 telakkayhtiö Arctech Helsinki Shipyard Oy, jonka omistaa nykyisin sataprosenttisesti Venäjän valtionyhtiö United Shipbuilding Corporation. USC on Yhdysvaltain pakotelistalla. Yhtiöllä on Hietalahdessa ja Hernesaaressa vuokralla yli 160 000 neliömetriä maa-aluetta ja yli 50 000 neliömetriä vesialuetta.

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta päätti viime kesänä jatkaa Hietalahden telakan vuokra-aikaa kymmenellä vuodella vuoteen 2035 saakka. Vuodesta 2021 eteenpäin vuokratun maa-alueen koko on reilut 105 000 neliömetriä.

Venäjän laaja suurlähetystöalue on Helsingin Ullanlinnassa.

8. Pasila

Kesällä 2013 Hartwall-areenan omistus siirtyi venäläis-suomalaisille miljardööreille Gennadi Timtshenkolle sekä Arkadi ja Boris Rotenbergille. Sittemmin Rotenbergit siirsivät omistuksensa Boris Rotenbergin pojalle Roman Rotenbergille. Kaikki neljä ovat Yhdysvaltain pakotelistalla. Arkadi Rotenberg on Venäjän kansalainen. Gennadi Timtshenkolla ja Boris ja Roman Rotenbergilla on Venäjän kansalaisuuden lisäksi myös Suomen kansalaisuus.

9. Kehä III

Kehä III:n Hämeenlinnantien liittymän vieressä on kahden kiinteistöosakeyhtiön tontit. Kiinteistöosakeyhtiöiden omistaja on suomalainen Nordentry Oy, jonka hallituksen jäsen on kaupparekisterin mukaan Venäjällä asuva suomalainen ja varajäsen venäläinen. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Nordentryn omistava kyproslainen yritys on ollut venäläisen perheen omistuksessa.

10. Kirkkonummi

Långvikin kylpylähotelli kuului aiemmin Suomen ja Venäjän kansalaisen Roman Rotenbergin omistuksiin, mutta hän myi sen vuonna 2015 suomalaiselle yhtiölle Ryokan Oy:lle.

Långvikin kylpylähotellin tontin omistaa Tanskarlan Centrum Oy, jonka puheenjohtaja Rotenberg on. Kun kylpylähotellin liiketoiminta myytiin, Roman Rotenberg omisti Tanskarlan Centrum Oy:n suoraan ja yhtiönsä kautta 92,5-prosenttisesti. Loput omisti hänen veljensä Boris Rotenberg Junior.

Kylpylähotellin liiketoiminnan ostaneesta Ryokan Oy:stä korostetaan, että se on kokonaan suomalaisomisteinen ja ettei se ole pakotelistalla.

11. Porkkala

Venäjän federaation omistuksiin kuuluu myös suuri merenrantatontti Kirkkonummen Porkkalassa aivan Upinniemen varuskunnan läheisyydessä. Tonttiin kuuluu rakennuksia, yli 17 hehtaaria maata ja reilut 3 hehtaaria vesipinta-alaa. Tontti on vain vajaan neljän kilometrin päässä Suomen merivoimien suoja-alueesta.

Arctech Helsinki Shipyard -yhtiöllä on vuokralla laajat telakka-alueet Helsingissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?