Kotimaa

Kansanedustaja Teuvo Hakkaraiselle 1160 euroa sakkoja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta

Julkaistu: , Päivitetty:

Käräjät
Perussuomalaisten kansanedustaja vaikeni käräjäoikeudessa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen syyllistyi kiihottamiseen kansanryhmää vastaan rinnastaessaan muslimit ja terroristit Facebook-kirjoituksessaan. Kolmen tuomarin voimin tapausta puineen Keski-Suomen käräjäoikeuden ratkaisu oli yksimielinen.

56-vuotias Hakkarainen tuomittiin teosta 20 päiväsakkoon. Maksettavaa viitasaarelaiselle Hakkaraiselle tuli 1160 euroa.

Tuomioon johtanut rikos tapahtui heinäkuun puolivälissä, päivä 85 ihmishenkeä vaatineen Nizzan terrori-iskun jälkeen. Hakkarainen julkaisi tuolloin Facebook-sivullaan islaminuskoa panettelevan ja solvaavan kirjoituksensa.

Lain silmissä kirjoituksen vakavin kohta oli terrorismin yhdistäminen islamia tunnustavien ihmisten uskontoon liittyväksi ominaisuudeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hakkarainen kirjoitti, että ”kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja.”

Käräjäoikeus katsoi, että Hakkarainen olisi voinut arvostella maahanmuuttopolitiikkaa ilman kyseisenkaltaista panettelevaa ja herjaavaa yleistystä. Ratkaisun mukaan yleistys on ollut omiaan herättämään halveksuntaa, mahdollisesti jopa vihaa islaminuskoisia kohtaan.

Hakkarainen kiisti rikoksen. Hänen mukaansa kirjoitus oli spontaani. Hakkaraista oikeudessa avustanut Antti Kauronen katsoi ylilyönnin olleen vain ”aavistuksenomainen”.

Kaurosen mukaan Hakkarainen ei tiennyt, että syytteessä ollut rikos (kiihottaminen kansanryhmää vastaan) on edes olemassa.

Tätä oikeus ei uskonut. Laamanni Tapani Koppinen korosti Hakkaraisen roolia lakia säätelevän elimen jäsenenä ja sitä, että Jussi Halla-aho sai vuonna 2012 lainvoimaisen tuomion vastaavasta rikoksesta. Halla-aho on Hakkaraisen tavoin perussuomalaisten kansanedustaja.

Hakkarainen vaati kirjoituksessaan myös muslimien maasta poistamista ja heidän maahantulonsa estämistä. Kyseessä oli oikeuden mukaan lainvastainen uhkaus islaminuskoa tunnustavaa ryhmää kohtaan.

Oikeus punnitsi myös oikeutta sananvapauteen. Ratkaisun mukaan sananvapauteen ei saa puuttua enempää kuin välttämätöntä eli esimerkiksi maahanmuuttopolitiikan ankarakin arvostelu on sallittua.

– Rangaistavaa on sen sijaan uhkaaminen, panettelu ja herjaaminen, Koppinen lisäsi.

Oikeus ymmärsi Hakkaraisen väitteen teon spontaaniudesta. Se taikka väitetty tietämättömyys lain sisällöstä ei kuitenkaan ole peruste, joka poistaa teon oikeudenvastaisuuden.

– Hakkarainen on tiennyt, että kirjoitus uhkaa, panettelee ja solvaa. Menettely ei ole niin vähäinen, että Hakkarainen voitaisiin jättää tuomitsematta.

Oikeus vertasi Hakkaraisen tekoa Halla-ahon vastaavaan. Halla-aho sai vuonna 2008 julkaistusta, islaminuskoa solvanneesta kirjoituksestaan 50 päiväsakkoa. Halla-aho tuomittiin korkeimmassa oikeudessa paitsi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, myös uskonrauhan rikkomisesta.

Oikeus katsoi Hakkaraisen menettelyn olleen lievempää ja johtuneen osin ajattelemattomuudesta.

Perussuomalaisten tamperelaispoliitikko Terhi Kiemunki sai puolestaan joulukuun alussa 30 päiväsakon rangaistuksen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Sakkorangaistuksen lisäksi oikeus määräsi, että Hakkaraisen on hävitettävä kyseessä ollut lainvastainen viesti Facebook-sivultaan.