HUS-pomo Aki Lindénin sote-väitteille täystyrmäys: ”Tämä on ihan p**kaa”

Lääkäripalveluyritysten toiminnanjohtaja Ismo Partaselta meni kuppi nurin, kun hän luki Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan Aki Lindénin sote-kirjoituksen Kauppalehdestä.

HUS:in toimitusjohtaja Aki Lindén (ylhäällä) kirjoitti Kauppalehteen sotesta. Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen ei jaa samaa näkemystä.

4.1.2017 10:57

Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen syyttää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtajaa Aki Lindéniä älyllisestä epärehellisyydestä ja sote-asioiden tahallisesta hämärtämisestä.

Lindéniltä ilmestyi alkuviikosta laaja kirjoitus Kauppalehden (KL 2.1.) debattisivuilla otsikolla ”Täydellisten markkinoiden teoria ei päde terveydenhuoltoon”.

Lindén suhtautuu kirjoituksessaan hyvin kriittisesti sote-uudistuksessa suomalaisille avautuvaan sote-palveluiden valinnanvapauteen ja alan yksityisiin toimijoihin. Julkista puolta hän hehkuttaa kirjoituksessaan kritiikittä.

Partasen mukaan jo kirjoituksen alku on typerä, kun Lindén julistaa, ettei hän sinänsä lukeudu valinnanvapauden vastustajiin. ”Johtamani HUS on maamme suurin terveydenhuollon palvelusetelin käyttäjä,” Lindén kirjoitti.

– Aki kehuu, kuinka HUS on maamme suurin palveluseteleiden käyttäjä! Saattaa olla totta euroilla ja terveydenhuollon osalta mitattuna – mutta niin on myös HUS selvästi suurin ja kaunein terveydenhuollon budjettinsa osalta, Partanen kommentoi.

Härskeintä HUS-pomon kirjoituksessa on Partasen mukaan se, että HUS otti palvelusetelit käyttöön kaihileikkauksissa vasta äärimmäisessä hädässä ja pakon edessä.

– HUS oli saanut jo kaksi uhkasakkovaatimusta ylipitkiksi venyneistä kaihileikkausjonoista. Sen mainetta rasitti 2 miljoonan euron uhkasakko. Ja vielä silloin HUS yritti ostaa omia lääkäreitään kalliilla sopimuksilla purkamaan jonoja iltaisin ja viikonloppuisin. Vasta sitten otettiin käyttöön palvelusetelit.

Partasen mukaan nyt homma toimii hyvin.

– HUSin kuntalaskutushinta yhden silmän kaihileikkauksesta on muistaakseni 1 100–1 200 euroa. Palvelusetelin arvo on 735 euroa, ja sillä saatu mukaan seitsemän tuottajaa.

– Koska HUS kertoo, paljonko se säästää kaihileikkauksissa palvelusetelijärjestelmän avulla? Jos sama säästösuhde toteutuisi myös muissa erikoissairaanhoidon palveluissa, hallituksen asettama kustannusten nousutavoitteen leikkaus toteutuisi jo vuonna 2018, siis 11 vuotta etuajassa, Partanen sanoo.

”Sekoittaa puurot ja vellit”

Partanen arvostelee Lindéniä voimakkaasti myös siitä, että tämä unohtaa tarkoituksella sen, että jo nykyisin ja erityisesti tulevaisuudessa sote-palveluiden järjestäjällä (nykyisin kunta, sairaanhoitopiiri, jatkossa maakunta) on merkittävä rooli siinä, mitä sote-palveluja julkisilla varoilla voi hankkia.

”Silloin, kun on kyse asiakkaiden oman rahan käytöstä, tämän (väärät valinnat) voi sietää, mutta verotuksella rahoitetussa järjestelmässä ei. Yhteiskunnalla on oikeus kontrolloida verovarojen käyttöä. Kyse on miljardeista euroista,” Lindén kirjoitti ja viittasi samassa yhteydessä esimerkiksi sydänkirurgiaan.

Partasen mukaan Lindén haluaa tahallaan sekoittaa puurot ja vellit.

– Kukaan ei ole esittänyt, että vaativan erikoissairaanhoidon valintamahdollisuudet olisivat vapaat eli valinnan voisi tehdä niidenkin osalta ilman ns. portinvartijaa. Aki tietää tämän hyvin, mutta haluaa vain sekoittaa pakkaa, Partanen puhisee.

 Kukaan ei ole esittänyt, että vaativan erikoissairaanhoidon valintamahdollisuudet olisivat vapaat eli valinnan voisi tehdä niidenkin osalta ilman ns. portinvartijaa.

Partanen antaa esimerkin: potilaalla on mahassa ihmeellisiä tuntemuksia. Hän valitsee yksityisen terveyspalveluyrityksen. Sen lääkäri ei pysty potilasta tutkittuaan ja haastateltuaan sanomaan, mikä potilasta vaivaa. Tarvitaan jatkotutkimuksia. Sitten potilaasta otetaan laboratoriokokeet ja kuvat. Paljastuu, että hänellä on kasvain. Peruspalveluyksikön lääkäri on yhteydessä järjestäjään (maakuntaan), joka päättää, onko potilas oikeutettu yhteiskunnan rahoilla saamaan hoitoa.

– Onhan siinä yhteiskunnan kontrolli! Siinä on portinvartija välissä! Tämä on ihan paskaa. Linden väittää ikään kuin valinnanvapaudessa ei olisi kontrollia. Siinä on helvetin tiukka kontrolli, jopa heille (HUS).

Partasen mukaan kontrolli on jatkossa jopa kovempaa kuin nyt.

– Nykyäänhän on niin, että jos menet yksityiselle puolelle ja saat lääketieteellisin perustein lähetteen julkiselle puolelle, niin sinä pääset suoraan sinne julkiselle tuottajalle. Ei siinä ole mitään kontrollia välissä.

Lindén totesi kirjoituksessaan, että julkisen terveydenhuollon, erityisesti yliopistosairaaloiden ja keskussairaaloiden, taso on korkea ja toiminta tehokasta. ”Erilaiset ’julkkiksetkin’ tätä vuoroin todistavat saatuaan hoitoa syöpiinsä, sydäninfarkteihinsa, liikennevammoihinsa tai aivohalvauksiinsa. Usein näihin puheenvuoroihin liittyy ihmettelevä toteamus, että ’enpä tiennyt, että julkinen terveydenhuolto on näin hyvää’”, Lindén kirjoitti.

Tämäkin kirjoituksen kohta saa Partasen näkemään punaista.

– Eihän esimerkiksi aivohalvauksissa ole muita tuottajia kuin he (julkiset toimijat). Jos kuolet, et ole kiittämässä ja jos selviät, niin olet todennäköisesti kiittämässä. Tämäkin on ihan bullshittiä, Partanen arvostelee.

”On saanut ostaa itse itseltään”

Juha Sipilän (kesk) hallitus julkisti joulun alla esityksensä soten valinnanvapauslainsäädännöksi. Laajalla valinnanvapaudella hallitus haluaa muuttaa sote-palvelut asiakaslähtöisiksi, parantaa palveluiden laatua ja toiminnan tehokkuutta, mistä hallitus odottaa aiheutuvan myös säästöjä.

Partanen sanoo aavistaneensa, että julkinen puoli lähtee voimakkaaseen vastahyökkäykseen heti joulun pyhien jälkeen.

– Lindénin ulostulo ei ollut yllätys. Sairaanhoitopiirit haluavat säilyä sote-palveluiden järjestäjinä ja tuottajina ja nyt heitä harmittaa se, että järjestäjästä (maakunnasta) tulee ihan aidosti erillinen toimija.

– Heillä (julkisen puolen tuottajilla) on ollut niin helppoa, kun tähän tähän asti on saanut ostaa itse itseltään eli tuottaa sote-palveluja kuntalaisten rahoilla vailla kilpailua. Tämä on se perusongelma, Partanen päättää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?