Eeva: Tellervo Koivisto kertoo presidentti Koiviston Alzheimerista: ”Hän ei vain enää muista”

Tellervo Koivisto kertoo Eeva-lehden pitkässä haastattelussa puolisonsa, presidentti Mauno Koiviston terveydestä.

Tellervo ja Mauno Koivisto helmikuussa 2016 veteraanien SM-lentopalloturnauksessa Helsingissä.

4.1.2017 8:19

87-vuotias Tellervo Koivisto kertoo tuoreessa Eeva-lehdessä suhteestaan mieheensä presidentti Mauno Koivistoon, 93, ja tämän terveydentilasta. Pariskuntaa ei ole nähty julkisuudessa viime aikoina, eivätkä he kyenneet osallistumaan viime vuoden linnanjuhliin.

Viimeksi he ovat olleet yhdessä ulkona itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksessa. Eevalle antamassaan haastattelussa presidentin puoliso kertoo pariskunnan yhteisestä historiasta sekä omaa elämäänsä käsittelevästä tulevasta kirjasta.

– Ulkonäöltään hänen tyyppisensä miehet eivät vetäneet minua puoleensa. Kuvailin ystävättärelleni, että tapaamani mies oli sellainen kirveellä veistetyn näköinen, Tellervo Koivisto kuvailee ensi tuntemuksiaan presidenttiä kohtaan.

Pariskunta tapasi Turun yliopiston ylioppilaskerhon ovella itsenäisyyspäivän aattona vuonna 1950. Tuleva presidentti onnistui puheillaan lopulta hurmaamaan nuoren Tellervo Koiviston ja tästä alkoi vuosikymmeniä kestänyt yhdessäolo.

Vain neljä kuukautta tapaamisen jälkeen pariskunta meni kihloihin. Avioliitto on nyt kestänyt 67 vuotta. Eevan haastattelussa Tellervo Koivisto kuvailee myös elämää presidentin omaishoitajana tämän sairastaessa Alzheimeria.

Yllä olevalla videolla presidentti Mauno Koiviston haastattelu vuoden 2016 helmikuulta.

Koivisto paikalla lentopalloturnauksessa helmikuussa 2016

Presidentti Mauno Koivisto oli paikalla helmikuussa 2016 veteraanien lentopalloturnauksessa. IS haastatteli presidenttiä tuolloin.

– Pelaajista hyvin monet ovat tuttuja. Tässä verestyy vanhoja muistoja aktiiviajalta, Koivisto kommentoi.

Hän ei itse pelannut turnauksessa, vaikka mieli teki kentälle.

– Ihan käy kateeksi. He ovat nuorena oppineet oikeat otteet, niin myöhemminkin... Minun ikäluokkani oppi väärällä tavalla, hän sanoi.

– Tätä on kiva katsoa.

Mauno Koivisto ja Tellervo Koivisto veteraanien SM-lentopalloturnauksessa 10. helmikuuta 2016.

Tellervo Koivisto Eeva-lehdessä: Presidentin lähimuisti ei toimi kunnolla

Eeva-lehdessä Tellervo Koivisto kertoo, että 93-vuotiaan presidentin lähimuisti ei enää toimi kunnolla. Vaimon mukaan tietyistä aiheista keskustelua kyllä riittäisi. Sairauden oireet kuitenkin voimistuvat ja puoliso kuivaileekin prosessia pitkäksi ja hitaaksi, muttei täysin lohduttomaksi.

– Vähitellen huomaa, ettei mikään uusi asia mene enää perille. Uutiset eivät enää niin kiinnosta, ja lehtien lukeminen on sivujen selaamista. Kun toiselta puuttuu lähimenneisyys, yhteiset keskustelunaiheet vähenevät, Tellervo kertoo lehdessä.

Koivistot eivät ole osallistuneet Linnan juhliin vuoden 2012 jälkeen. Sen sijaan he ovat käyneet Helsingin tuomiokirkossa pidettävässä itsenäisyyspäivän ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa.

Koivistojen tytär, Assi Koivisto, kommentoi joulukuun alussa IS:lle, että presidenttipari juhlii itsenäisyyspäivän iltaa enää kotisohvalta.

– Mauno väsyy niin helposti, ettei osallistuminen olisi mahdollista, Assi Koivisto sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?