Oululainen Saara törmäsi outoon luonnonilmiöön – herkullinen graavilohi hohti leivän päällä pimeässä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oululainen Saara törmäsi outoon luonnonilmiöön – herkullinen graavilohi hohti leivän päällä pimeässä

Bioluminesenssi on jännittävä ilmiö, varsinkin kun siihen törmää leipänsä päällä.

Saara Salmela törmäsi bioluminesenssiin syödessään graavilohta leivän päällä.­

31.12.2016 7:25

Oululainen Saara Salmela päätyi tiistaina erikoisen mysteerin äärelle epätavallisessa tilanteessa – nauttiessaan graavilohta leivän päällä.

– Mietimme, että mikä ihmeen valo leipään osuu. Sitten tajusimme, että valo tuleekin kalasta, hän kertoo.

Salmela tyttärineen varmensi asian sammuttamalla muut valot. Sinertävä hohde tosiaan oli lähtöisin kalasta. Lisäksi Salmela kuvasi hohteen käyttämällä kamerassaan pitkää valotusaikaa.

– En ole koskaan nähnyt vastaavaa, Salmela sanoo.

Kala kuitenkin maistui oikein hyvältä, eikä aiheuttanut minkäänlaisia oireita. Se ei myöskään haissut pilaantuneelta.

Saara Salmela kuvasi hohtavan graafilohen pitkällä valotusajalla, joten tosiasiassa loiste ei ole yhtä kirkas kuin kuvassa.­

Salmela halusi ratkaista loistavan lohen arvoituksen ja lähetti kuvan Facebookin suljettuun Kysy luonnosta -ryhmään. Siellä kalan loisteelle tarjottiin monia selityksiä.

Todennäköisesti kyse on bioluminesenssina tunnetusta ilmiöstä, eli elävän organismin tuottamasta valosta.

Sitä esiintyy monilla merenelävillä, mutta myös esimerkiksi tulikärpästen hehku johtuu ilmiöstä. Lisäksi jotkut mikrobit ja alkueliöt kuten levät tuottavat valoa.

Planktonin bioluminesenssi valaisee Vaadhoon saaren rantaa Malediiveilla.­

– Merikaloissa ilmeisesti esiintyy pimeässä hohtavaa bakteeria, mutta kalan myyjä sanoi, että se on kasvanut Kemijoen vesistössä, Salminen pohtii.

Valoa tuottavia leviä on nähty myös Suomessa. Vuonna 2013 Tammisaaren saaristossa havaittiin pimeässä loistavaa myrkyllistä panssarisiimalevää. Runsaana esiintyessään A. ostenfeldii voi aiheuttaa bioluminesenssi-ilmiön, jonka seurauksena merivesi hohtaa kirkkaan turkoosina.

Tulikärpäsiä Japanissa Shikokun saarella.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?