Komet Bomb kylvi tuhoa 20 vuotta sitten: Samuli, 56, menetti vasemman silmänsä ja hajuaisti on poissa – ”Saman tien jysähti”

Surullisen kuuluisa Komet Bomb 3 -ilotulite aiheutti vammoja yli 250 ihmiselle tasan 20 vuotta sitten. Yksi heistä oli vasemman silmänsä menettänyt kuopiolainen Samuli Remes.

Kuopio, 31.12.1996 ja kello lähestyi puolta yötä. Samuli Remes sytytti tottuneesti ilotulitteita.

Komet Bomb 3 -ilotulite koitui kuitenkin hänen kohtalokseen. Ilotulite räjähti 36-vuotiaan miehen silmille.

– Kun näin, että lanka palaa, lähdin pois, mutta se saman tien jysähti, sanoo Remes, joka on nykyään 56-vuotias.

Kaikki tapahtui kirjaimellisesti silmänräpäyksessä. Ilotulitteen arvaamattomuus johtui sen vääränlaisesta tulilangasta, joka paloi odottamattoman nopeasti. Komet Bomb 3 -ilotulitteen takia uudenvuodenjuhlissa loukkaantui yli 250 ihmistä ympäri Suomen.

– En tiedä, mihin se raketti osui sekä mihin raketin kuula meni ja oliko se raketista tullut paineaalto, joka lopulta aiheutti minulle vaurion, Remes muistelee.

Samuli Remes menetti vasemman silmänsä 20 vuotta sitten.

Vauriot olivat niin pahat, että hän menetti vasemman silmänsä. Hän ei tuntenut kipua, koska räjähdys vaurioitti kasvojen tuntohermoa.

– Hoksasin, että jotain tapahtui. Kipua ei tuntunut, kun hermo meni kasvoista, mikä esti sen kivun. Se hermo on vieläkin rikki, minkä takia hajuaisti on poissa. Myös osassa päätä on yhä tunnottomuutta. Vasemman silmän kohdalla on tällä hetkellä proteesi, Remes sanoo.

Remes oli heti onnettomuuden jälkeen turhautunut ja kiukkuinen.

– Kun pääsin sairaalasta ensimmäisen kerran kotia ja kävin kotona suihkussa, vedin liikkuvat sekä nyrkin taakse ja ajattelin, että lyön seinään, kun vitutti niin paljon.

– Olin kuitenkin sen verran hidas, että rupesin miettimään, mitä tässä nyt tapahtuu. Sain aggression purettua, mikä oli hyvä juttu. Ja seinällekään ei tapahtunut mitään. Ja mietin, mitä nyrkille voisi tapahtua. Ajattelin, että todennäköisesti jokin vamma tulisi. Eli sitä (lyöntiä) ei kannattanut tehdä. Ja itse asia (vammautuminen) ei olisi kuitenkaan muuttunut siitä miksikään, Remes toteaa.

Vanhempi konstaapeli Markku Vuoti esitteli vaarallista ilotulitetta vuonna 1997.

Hän oppi siis elämään vamman kanssa.

– Se oli pakko. Jos mitä tahansa sattuu ja sitä jää murehtimaan, ihmettelemään sekä voivottelemaan, niin silloin sitä saa voivotella koko loppuiän, sanoo Remes, joka on ollut ilotulitusonnettomuuden takia noin kahdessakymmenessä eri leikkauksessa.

Ilotulitteita maahan tuonut yritys määrättiin maksamaan uhreille miljoonakorvaukset. Myös Remes sai kipurahoja, mutta ne eivät tuo silmää takaisin.

– No joo, jotakin sain, summaa en muista, mutta eihän se korvaa sitä menetystä. Mieluummin antaisin rahat takaisin ja ottaisin terveen silmän tilalle, jos se vain olisi mahdollista. Mutta sitäkään asiaa on turha enää miettiä, Remes toteaa.

Hän ihailee kuitenkin yhä raketteja. Ja mitä isompi, sen parempi. Rakettien lähelle Remes ei kuitenkaan suostu menemään.

– Katson niitä neljän seinän sisällä. En voi ottaa enää sitä riskiä, että joku raketti lähtisi vähän väärään suuntaan ja sattuisi toinen onnettomuus. Ei kiitos, Remes selvittää.

Asiasta uutisoi ensin Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?