Kohutusta Asema-aukion pahoinpitelystä tänään tuomio – oliko pahoinpitely törkeä vai ei? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kohutusta Asema-aukion pahoinpitelystä tänään tuomio – oliko pahoinpitely törkeä vai ei?

Helsingin käräjäoikeus antaa perjantaina aamupäivällä tuomion niin sanotusta Asema-aukion pahoinpitelytapauksesta. Syyttäjä vaatii uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktiivijäsenelle Jesse Eppu Oskari Torniaiselle 5,5–6 vuoden vankeusrangaistusta.

30.12.2016 8:13

Asema-aukion pahoinpitelytapauksesta on kohistu koko syksy.

Asiaa käsiteltiin oikeudessa viime viikolla ja tänään perjantaina kello 11.00 asiassa annetaan tuomio. Oikeus joutuu ottamaan kantaa siihen, oliko uhriin kohdistunut pahoinpitely törkeä vai ei ja aiheuttiko Torniainen teollaan uhrin kuoleman.

Itse rikos tapahtui Helsingin Asema-aukiolla 10. syyskuuta. Oikeudessa kävi ilmi, että uhri, 28-vuotias Jimi Karttunen käveli vastarintaliikkeen lippurivistön eteen, minkä jälkeen hän syyttäjän mukaan sylkäisi maahan. Torniaisen mukaan Karttunen sylkäisi lippumiehiä päin.

Syyttäjän mukaan Karttunen myös halveksi vastarintaliikettä kielteisin sanoin. 26-vuotiaan Torniaisen mukaan Karttunen uhkaili väkivallalla.

Se oli oikeudessa riidatonta, että sanailua läheltä seurannut Torniainen otti muutamia kävely- ja juoksuaskelia, hyppäsi ilmaan ja potkaisi Karttusta jalkapohjallaan voimakkaasti rintaan. Tämä tallentui myös valvontakameralle.

Karttunen kaatui maahan ja löi päänsä maahan. Karttusen päästä vuoti verta, Torniainen pakeni paikalta. Syyttäjän mielestä pahoinpitely oli törkeä. Torniainen myöntää vain perusmuotoisen pahoinpitelyn.

– Ajattelin, että hän ottaa taka-askelia tai lentää korkeintaan takapuoli edellä maahan, Torniainen sanoi oikeudessa viime viikolla.

Uhri vietiin sairaalahoitoon, ja hän lähti sairaalasta 15. syyskuuta vastoin lääkäreiden suosituksia.

– Hän oli ollut neurologisesti oireeton ja hyväkuntoinen. Vamma oli paranemaan päin. Hän ei mieltänyt sitä, että kotiinlähdöstä olisi ollut vaaraa, kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen sanoi oikeudessa viime viikolla.

Seuraavana päivänä uhri kuoli aivoverenvuotoon. Syyttäjän mukaan Torniainen aiheutti potkaisullaan uhrin kuoleman. Torniainen kiistää tämän, eli syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Jesse Torniainen kiistää aiheuttaneensa uhrin kuoleman.

Torniaisen puolustus väittää, että uhri aiheutti menehtymisensä sairaalahoitoaikana käyttämiensä päihteiden ja huumausaineiden takia. Puolustuksen mukaan kuolemaan vaikutti myös se, että uhri lähti sairaalasta pois vastoin sairaalan suosituksia.

– Jos hän ei olisi käyttänyt huumeita, ei olisi poistunut sieltä sairaalasta, kuten hänelle suositeltiin, minä väitän, että hän olisi tänä päivänä hengissä. Tai hän ei ainakaan tämän seurauksena olisi menehtynyt, Torniaisen asianajaja Hannu Tuomainen sanoi oikeudessa.

Syyttäjä oli eri mieltä.

– Kuten lääkärin lausunnoista ilmenee, alkoholin ja huumeiden käytöllä ei ollut vaikutusta, eikä hänellä ollut sellaisia sairauksia, jotka olisivat aiheuttaneet uhrin kuoleman, Rinkinen sanoi oikeudessa.

Rinkinen vaatii Torniaiselle 5,5-6 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Syyttäjän mukaan tuomion koventamista puoltavat syytetyn aiempi väkivaltatausta ja rasismiin verrattava motiivi. Syyttäjän mukaan motiivi väkivaltaan oli lähtenyt siitä, että uhri on ollut eri mieltä vastarintaliikkeen arvoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?