He ovat vankiloiden hierarkian ”kingejä” – näin karu järjestelmä kaltereiden takana toimii

Vankien keskuudessa on oma hierarkiansa. Se, millaisesta rikoksesta ihminen on tuomittu, voi vaikuttaa vankien välisiin suhteisiin ja syntyviin hierarkioihin.

Tehty rikos voi vaikuttaa siihen, miten vanki sijoittuu vankien arvoasteikossa.

30.12.2016 7:30 | Päivitetty 30.12.2016 10:33

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion torstaina 10 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Torstaina annettu tuomio koskee päähaaraa eli niin sanottua huume- ja virkarikoshaaraa. Oikeuden mukaan Aarnio syyllistyi useisiin törkeisiin huumausainerikoksiin sekä virkarikoksiin.

Oikeus määräsi Aarnion heti vangittavaksi. Passituspaikka on Vantaan vankila.

Video: Jari Aarnio passitettiin Vantaan vankilaan – pidetään eristettynä oman turvallisuutensa takia

Siihen, millaiseksi arki vankilassa muodostuu, vaikuttaa moni asia.

Myös vankien keskuudessa on oma hierarkiansa.

– Lähtökohta on se, että vangit ovat ihmisiä ja siksi vankilassa näkyvät sellaiset ilmiöt, joita on muussakin elämässä, Vaasan vankilan johtaja Taina Nummela kertoo.

– Vankien sisäisiin alakulttuureihin liittyvistä asioista on tosin vähän tutkimuksia. Tällaiset alakulttuurit vankien välisessä hierarkiassa voivat silti olla olemassa.

– Siihen, että esimerkiksi jengiläiset olisivat ylin joukko, on vaikea saada tukea tuomioistuinten päätöksistä, sillä hyvin harvassa tuomioistuimen päätöksessä on mainittu, että tuomittu kuuluisi järjestäytyneen rikollisuuden järjestöön, hän korostaa.

 Heillä on muita vankeja todennäköisemmin pitkä tuomio, mutta ei seksuaalirikoksesta. He eivät ole huumeriippuvaisia, vaan pikemminkin käyvät huumeilla kauppaa. Väkivaltaa he käyttävät harkiten.

Minna Ruckenstein ja Annika Teppo ovat kertoneet aiheesta julkaisussa Vankien väliset valtasuhteet ja väkivallan pelko suljetussa vankilassa. (Rikosseuraamusviraston julkaisu 1/2005).

– Vankilassa menestyvät vangit ovat sosiaalisesti taitavia ja heillä on rikollisuralla ja vankilassa hyödyllisiä taitoja. Heillä on muita vankeja todennäköisemmin pitkä tuomio, mutta ei seksuaalirikoksesta. He eivät ole huumeriippuvaisia, vaan pikemminkin käyvät huumeilla kauppaa. Väkivaltaa he käyttävät harkiten, julkaisussa todetaan.

Ruckenstein ja Teppo kertoivat julkaisussaan myös, että vartijat ovat usein hyvin tietoisia siitä, millainen vankien välinen hierarkia heidän osastollaan vallitsee.

Osastolla voi olla yksi tai useampi vanki, jonka vartijat nimeävät osaston johtohahmoksi. Heitä voidaan kutsua ”nimivangeiksi” tai ”kingeiksi”.

Nämä vangit ovat muita osaston vankeja vaikutusvaltaisempia. He voivat esimerkiksi kuulua rikollisliigoihin tai he ovat tehneet useita henkirikoksia.

Vaikka vankien keskinäiset suhteet muuttuvat eri tilanteissa, hierarkiat pysyvät.

Vankien keskuudessa alimpaan sakkiin kuuluvat puolestaan seksuaalirikolliset sekä lasten ja naisten surmaajat, Ruckensteinin ja Tepon julkaisussa todetaan.

Järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvat nousevat kärkeen

Tehty rikos voi vaikuttaa siihen, miten vanki sijoittuu vankien arvoasteikossa.

– Meillä on erilaisia vankiloita. Lähtökohta on, että pyrimme turvaamaan kaikille vangeille tasavertaiset mahdollisuudet suorittaa rangaistuksensa, rikosseuraamuslaitoksen Itä- ja Pohjois-Suomen aluejohtaja Mika Antikainen kertoo.

 Heillä on sellaista tavoiteltavaa, mitä muut vangit hakevat. Rikollisjengin kautta saa nimittäin arvostusta, rahaa ja jonkinlaista valtaakin.

– Tietyissä tapauksissa tietysti se, millaisesta rikoksesta ihminen on tuomittu, voi vaikuttaa vankien välisiin suhteisiin ja syntyviin hierarkioihin heidän välillään, hän korostaa.

Vankien keskuudessa kaikkein arvostetuimpina vankeina pidetään järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvia henkilöitä. Näin arvioi Riihimäen vankilan vt. johtaja Tommi Saarinen vuonna 2014 Ilta-Sanomille.

– Heillä on sellaista tavoiteltavaa, mitä muut vangit hakevat. Rikollisjengin kautta saa nimittäin arvostusta, rahaa ja jonkinlaista valtaakin, Saarinen totesi tuolloin.

Hierarkiassa kärkipäähän nousevat myös huumausainerikolliset sekä tiettyjä väkivaltarikoksia tehneet vangit. Saarinen arvioi tuolloin, että ”johtoasemassa olevat vangit” laittavat muut vangit tekemään likaisen työn puolestaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?