Tällainen oli Aarnion ura: Passitti huumeparonin vankilaan 1986, Vuoden poliisi 1987...

IS listasi Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion pitkän uran käännekohdat.

Jari Aarnio oli päätutkija huumeparoni Miika Kortekallion tapauksessa vuonna 1986.

29.12.2016 13:18

Pitkät tuomiot saanut Jari Aarnio oli Helsingin Sanomien jutun mukaan alaisilleen herkästi huutava, manipuloiva pomo ja taitava puhuja. HS:n mukaan poliisijohto sortui Aarnion tapauksessa kohtalokkaaseen virheeseen, kun se rajojen antamisen sijaan keskittyi pitkään ”ruokkimaan miehen narsistisia piirteitä”. Entiset alaiset kertoivat HS:lle Aarnion epämääräisistä käskyistä, joista ei kannattanut kysellä. Päällikkö tunnettiin lempinimellä ”Keisari Aarnio”.

”Alaisilleen Aarnio teki selväksi, kuka oli pomo. Jos jonkun toiminta ei miellyttänyt, Aarnio ei epäröinyt korottaa ääntään ja haukkua idiootiksi”, kirjoituksessa todetaan.

Aarnion ura:

5.9.1957 Jari Aarnio syntyi Helsingissä.

1976 kirjoitti ylioppilaaksi.

1979 hänestä tuli poliisi. Hän pääsi Helsingin huumepoliisiin heti pari vuotta myöhemmin.

1986 päätutkijaksi huumeparoni Miika Kortekallion juttuun. Tutkinnan yhteydessä Aarnio kuulusteli Kortekalliota kymmeniä tunteja. Kuulusteluissa Kortekallio kertoi organisaationsa toiminnasta.

Miika Kortekallio Oulun lääninvankilassa 1992. ”Huumeparoni” kuoli vuonna 2000.

1987 Aarnio teki poliisin alipäällystökurssin tutkielman Miika Kortekallion salakuljetusorganisaatiosta. Syyttäjä Pihla Keto-Huovinen kertoi asiasta Aarnion oikeusjutun yhteydessä. Tutkielmassa kerrottiin syyttäjän mukaan organisaation erityispiirteitä, joita olivat hämäävä salakuljetustapa ja naisten määrä organisaatiossa. Kuljetukset tehtiin usein juhlapyhinä. Syyttäjän mukaan viimeinen Aarnion hasistynnyri tuotiin joulun alla ja aiempi pääsiäisenä. Myös Aarnion huumeorganisaatiossa naiset olivat keskeisessä asemassa.

1987 Aarnio valittiin vuoden poliisiksi.

1993 hän valmistui päällystökurssilta poliisiopistosta, jossa Aarniolla oli ollut hankaluuksia runsaiden poissaolojen vuoksi.

1994 komisarioksi ja suuren hasisjutun tutkinnanjohtajaksi. Jutussa oli epäiltynä Keijo Vilhunen, josta tuli myöhemmin Aarnion bisneskumppani.

United Brotherhood -jengin johtajana toiminut Keijo Vilhunen Aarnion oikeudenkäynnissä tammikuussa 2016.

1995 Poliisin ansioristi.

1999 Helsingin huumepoliisin johtajaksi. Alaiset kuvailivat Aarniota Helsingin Sanomille manipuloivaksi, hyväksi puhujaksi ja herkästi alaisilleen huutavaksi pomoksi.

2001 ylitarkastaja Keijo Suuripää teki muistion Helsingin huumepoliisin ja Keskusrikospoliisin huonoista väleistä ja yhteistyöongelmista. Muistion mukaan Aarnio esti yhteistyötä yksiköiden välillä.

2007 Aarniota ja eräitä hänen alaisiaan epäiltiin muun muassa vinkkimiesten suosimisesta. Kokonaisuus kuitenkin kuivui kasaan, ja esimerkiksi Aarnion syyte hylättiin.

11.11.2013 Jari Aarnio jäi kiinni.

Kesäkuussa 2015 Aarnio sai 1 vuoden ja 8 kuukauden käräjätuomion niin sanotussa Trevoc-haarassa. Hänet tuomittiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, lahjuksien ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta.

Syyskuussa 2016 Hovioikeus korotti tuomion kolmen vuoden vankeudeksi. Hänet määrättiin myös viralta pantavaksi, liiketoimintakieltoon ja menettämään sotilasarvonsa. Aarnio on hakenut tuomioon valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

29.12.2016 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion 10 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen jutun huume- ja virkarikoshaarasta. Oikeuden mukaan Aarnio syyllistyi useisiin törkeisiin huumausainerikoksiin sekä virkarikoksiin. Hänet määrättiin heti vangittavaksi.

Lähteet: HS, IS, MTV, STT

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?