Jari Aarniolle ankarin mahdollinen vankeustuomio – junaili huumeita Suomeen

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion 10 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

29.12.2016 11:01 | Päivitetty 29.12.2016 17:27

Torstaina annettu tuomio koskee päähaaraa eli niin sanottua huume- ja virkarikoshaaraa. Oikeuden mukaan Aarnio syyllistyi useisiin törkeisiin huumausainerikoksiin sekä virkarikoksiin.

Oikeuden mukaan Aarnio oli ”keskeinen henkilö” niin sanotussa tynnyrijutussa. Suomeen tuotiin vuosina 2011–2012 791 kiloa hasista tynnyreissä. Oikeuden mukaan Aarnio oli siis junailemassa huumeita Suomeen.

Aarnio jäi kiinni rikoksista epäiltynä vuoden 2013 marraskuussa, ja oikeuden mukaan Aarnio on ennen kiinnijäämistään vuosina 2012–2013 monin eri tavoin sotkenut hasistynnyreiden maahantuonnin poliisitutkintaa sekä muilla tavoin estänyt oman ja muiden hasistynnyreihin osallisten henkilöiden paljastumisen.

– Käräjäoikeus on arvioinut, että Aarnio on käyttänyt häikäilemättömästi väärin virka-asemaansa Helsingin huumepoliisissa ja näin syyllistynyt virassaan lukuisiin törkeisiin ja lievempiin virkarikoksiin, oikeus kirjoittaa.

Oikeus: Aarnio oli Pasilan mies

Oikeuden mukaan Aarnio on ollut siis niin sanottu Pasilan mies, jonka henkilöllisyys jäi aiemmin pimentoon hasistynnyrijutussa.

Jutussa olivat yhtenä keskeisenä syyttäjän todisteena niin sanotun Pasilan miehen puhelimet, jotka osuivat huomattavan hyvin yksiin Aarnion liikkeiden kanssa. Aarnio on kiistänyt, että puhelimet olisivat olleet hänen hallussaan.

Puhelimilla oltiin yhteydessä rikollisiin. Aarnion mukaan puhelimet olivat Helsingin huumepoliisin yhteyspuhelimia, joilla olisi pidetty yhteyttä tietolähteisiin. Käräjäoikeus ei pitänyt selitystä uskottavana. Televalvontatietojen perusteella näyttö oli oikeuden mukaan hyvin selvä.

Oikeus ei myöskään pitänyt uskottavana, että Aarnio olisi saanut lähes puolen miljoonan euron käteisvarat nyt jo edesmenneeltä miljonääriliikemieheltä kiitokseksi palveluksista. Mikään seikka ei oikeuden mielestä myöskään tue Aarnion väitettä siitä, että hänen Porvoon omakotitalon tontiltaan löytynyt noin 65 000 euron käteiskätkö voisi olla lavastusta.

Maksimirangaistus

Aarnio sai aiemmin tänä vuonna kolmen vuoden vankeusrangaistuksen niin sanotusta Trevoc-haarasta. Tämä on otettu alentavasti huomioon tänään torstaina annetussa kymmenen vuoden tuomiossa. Ilman Trevoc-tuomiota Aarnio olisi saanut näistä rikoksista maksimirangaistuksen, eli 13 vuotta vankeutta.

– Käräjäoikeus pitää Aarnion syyksi luettuja rikoksia poikkeuksellisen vakavina ja vahingollisina.

– Käräjäoikeus katsoo, että oikeudenmukainen seuraamus näistä rikoksista on (...) rangaistuksen enimmäismäärä 13 vuotta vankeutta.

– Trevoc-jutussa annettu rangaistus on otettava täysimääräisenä huomioon rangaistusta alentavana. Kun Aarniolle olisi muuten tuomittu (...) enimmäisrangaistus 13 vuotta, hänelle tuomitaan aikaisempi 3 vuoden vankeusrangaistus täysimääräisesti huomioon ottaen 10 vuotta vankeutta, Helsingin käräjäoikeus kirjoittaa.

Aarnio tuomittiin torstaina siis yhteensä 22 rikoksesta, joista kuusi koski törkeää huumausainerikosta. Aarnio syyllistyi myös lukuisiin törkeisiin virkarikoksiin sekä perusmuotoisiin virkarikoksiin.

Aarnio määrättiin vangittavaksi. Passituspaikka on Vantaan vankila.

Näin muiden osalta tuomittiin

Syytteessä erinäisistä rikoksista oli Aarnion lisäksi 12 vastaajaa. Virkarikoksista oli syytettynä Aarnion lisäksi neljä muuta Helsingin huumepoliisin miestä. Kenenkään alaisista ei ole väitetty tienneen Aarnion huumausainerikoksista.

Oikeus hylkäsi kolmen alaisen virkarikossyytteet kokonaan. Vain rikosylikonstaapeli Mikael Runeberg tuomittiin kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Tuomio tuli neljästä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja viidestä lievemmästä virkarikoksesta.

Oikeus tuomitsi myös Aarnion tekijäkumppaneita törkeistä huumausaineista pitkiin vankeusrangaistuksiin. United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen tuomittiin kymmenen vuoden vankeuteen. Oikeus katsoi, että Vilhunen myös yritti lavastaa yhdessä Aarnion kanssa United Brotherhoodin silloisen rivijäsenen huumejutun päätekijäksi.

Pitkät tuomiot jutussa saivat myös niin sanottuna Malmin naisena tunnettu Mari Kaarina Romano ja Pohjois-Savon naisena tunnettu huumeparoni Miika Kortekallion sisko Seija Inkeri Kortekallio-Lampi. Romano sai kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta kolme vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta ja Kortekallio-Lampi seitsemän vuotta vankeutta kolmesta törkeästä ja yhdestä perusmuotoisesta huumausainerikoksesta.

Syyttäjän mukaan Aarnio oli kopioinut huumeorganisaationsa Miika Kortekalliolta. Sekä Romano että Kortekallio-Lampi ovat olleet jo edesmenneen Miika Kortekallion lähipiiriä.

Palkittu poliisi päätyi itse viranomaisten syyniin

Jari Aarnio aloitti uransa Helsingin järjestyspoliisissa vuonna 1979.

Hänet valittiin vuoden poliisiksi vuonna 1987. Poliisin ansioristin hän sai vuonna 1995.

Aarniosta tuli huumepoliisin päällikkö vuonna 1999.

Aarniota ja eräitä hänen alaisiaan epäiltiin muun muassa vinkkimiesten suosimisesta vuonna 2007. Kokonaisuus kuivui kasaan, ja esimerkiksi Aarnion syyte hylättiin.

Viime vuoden kesäkuussa Aarnio sai 1 vuoden ja 8 kuukauden käräjätuomion niin sanotussa Trevoc-haarassa. Hänet tuomittiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, lahjuksien ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta.

Hovioikeus kovensi Trevoc-tuomiota 3 vuoteen tämän vuoden syyskuun lopussa. Tuomio tuli törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta. Helsingin hovioikeuden mukaan Aarniolla oli kaksoisrooli seurantalaitteita myyneessä Trevocissa ja niitä ostaneessa Helsingin huumepoliisissa. Oikeuden mielestä Aarnio petti Helsingin poliisin ja suojelupoliisin sekä sai Trevoc-omistuksista merkittävää taloudellista hyötyä,

Aarnio on hakenut Trevoc-tuomioon valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa huume- ja virkarikoshaarasta torstaina. Aarnio tuomittiin muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista. Hän sai kymmenen vuoden tuomion. Trevoc-tuomio on otettu alentavasti huomioon torstaina annetussa kymmenen vuoden tuomiossa. Ilman Trevoc-tuomiota Aarnio olisi saanut maksimirangaistuksen, eli 13 vuotta vankeutta.

Aarnio on kiistänyt syytteet. Hän on myös kyseenalaistanut keskusrikospoliisiin puolueettomuuden jutun tutkinnassa hänen ja KRP:n huonojen välien vuoksi.

Lähde: IS/STT

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?