Ex-Leningrad Cowboy suree Venäjän lentoturman uhreja – ”Sydämellisiä ihmisiä ja muusikoita”

Joulupäivän turmakoneessa oli 68 Aleksandrovin puna-armeijan kuoron muusikkoa. Kuoro teki yhteistyötä suomalaisen Leningrad Cowboysin kanssa.

Leningrad Cowboysin Mauri Sumén teki Aleksandrovin puna-armeijan kuoron kanssa läheistä yhteistyötä yli kymmenen vuoden ajan.

25.12.2016 18:56

Joulupäivän aamuna saapui suru-uutinen. Venäjän armeijan Tupolev Tu-154 -lentokone syöksyi Mustaanmereen sunnuntaiaamuna. Maan puolustusministeriö on ilmoittanut, että 92 kyydissä olleen ihmisen joukossa tuskin on selviytyjiä.

Tieto on murheellinen myös musiikkimaailmalle. Venäjän armeijan mukaan koneen kyydissä oli 68 armeijan Aleksandrovin kuoron muusikkoa. Maailmankuulu kuoro on tunnettu aiemmin Puna-armeijan kuorona.

Mahtipontista musiikkia esittävä kuoro on tehnyt paljon yhteistyötä suomalaisen Leningrad Cowboysin kanssa.

Osapuolten yhteinen musikaalinen taival alkoi valtavalla Total Balalaika Show -yhteiskonsertilla Helsingin Senaatintorilla vuonna 1993. Tuolloin yhteistyön Suomen-vastaavana toimi Leningrad Cowboysin Mauri Sumén.

Aleksandrovin kuoron ja Leningrad Cowboysin yhteinen musikaalinen taival alkoi vuoden 1993 Helsingin konsertista.

Sumén kuvailee joulupäivän 2016 suru-uutista järkyttäväksi.

– Käsittämätön uutinen. Omaisille osanotot, Sumén kertoo IS:lle.

”Sydämellisiä ihmisiä ja muusikoita”

Sumén puhuu kaunissanaisesti venäläisistä muusikkoystävistään ja lämminhenkisestä yhteistyöstä heidän kanssaan.

– He olivat huippumuusikoita ja huippulaulajia. Se oli erittäin antoisaa, ammattimaista ja opettavaista. Kyllähän me suomalaiset olimme saamapuolella.

Sumén kertoo, että suomalaiset ja venäläiset nauroivat paljon yhdessä, vaikka yhteistä kieltä ei juuri ollut.

Sumén kuvailee, että venäläiskuoron jäsenet olivat täysin erilaisia kuin monien mielikuva politiikasta ja armeijasta.

– He olivat sydämellisiä ihmisiä ja muusikoita, vaikka heidän työpaikkansa oli armeijassa. Ihmiset eivät osaa näitä aina erottaa. Politiikka ja musiikki eivät ole kaksi samaa asiaa.

Yhteistyö vei Roskilden päälavalle

Helsingistä toverukset jatkoivat yhteistyötään konsertoimalla Saksan Berliinissä vuonna 1994 ja vuonna 1995 Ruotsin Tukholmassa.

Sumén sanoo, että vuonna 1997 Leningrad Cowboys ja Aleksandrovin kuoro lähtivät isolle Saksan kiertueelle ja esiintyivät myös Tanskan Roskilden festivaalien päälavalla. Yhteiskonsertteihin saapui tuhansien ja tuhansien ihmisten yleisö.

– Olin viimeksi mukana vuonna 2005, kun olimme Tshekin Prahassa.

Monet suomalaiset muistavat Puna-armeijan kuoron myös mahtipontisista Neuvostoliiton aikaisista kappaleista. Niistä tunnetuin on toki Neuvostoliiton kansallislaulu. Kuva on Leningrad Cowboysin ja Aleksandrovin kuoron yhteiskonsertista Helsingissä vuonna 1993.

Sumén toimi Leningrad Cowboysissa muun muassa kosketinsoittajana, hanuristina sekä kapellimestarina. Hän jätti yhtyeen vuonna 2006.

Yhteiskonserteissa hän toimi sovittajana ja oli venäläiskuoron kanssa läheisesti tekemässä esitysten pohjatyön ja käytännön asioiden kanssa.

Vainajien nimet eivät ole tiedossa

Venäläislehti Kommersantin mukaan onnettomuuden tapahtuma-aikaan Aleksandrovin armeijakuoroon kuului 186 jäsentä; laulusolisteja, mieskuoro, orkesteri sekä tanssiryhmä. Koneen kyydissä oli siis noin kolmasosa armeijakuorosta.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, ketkä kuoron jäsenistä olivat sunnuntaiaamun kohtalokkaalla lennolla. Media on kertonut vain, että kuoron johtaja Valeri Halilov oli turmakoneessa. Myöskään Leningrad Cowboys ei tiedä, ketkä koneen kyydissä olivat.

Leningrad Cowboysin tyyli on persoonallinen. Kuvassa Mauri Sumén vasemmalla ja Sakke Järvenpää oikealla.

– Se oli joka tapauksessa hirveä isku, kun melkein orkesterin verran muusikoita meni tuosta vain. Epäilemättä siellä on tuttuja, Sumén sanoo lisäten, että järkytys on silti yhtä suuri, vaikka tuttuja ei olisikaan.

Yhtyeen manageri Mikko Hultman vahvistaa Ilta-Sanomille, että yhteistyö suomalaisbändin ja venäläiskuoron välillä jatkui koko ajan. Kuoro oli vasta hiljattain yhteydessä Leningrad Cowboysiin yhteistyön jatkamisesta.

– Olemme kaikki kauhean järkyttyneitä. Emme tiedä, keitä koneessa oli. Kuorossa on läheisiä tuttuja vuosien takaa ja myös lähivuosilta, Hultman toteaa.

Onnettomuuden syy ei tiedossa

Venäläiskone katosi tutkasta noustuaan ilmaan Adlerin kaupungista Sotshin lähellä. Kone lähti liikkeelle Moskovasta ja pysähtyi lentokentälle tankkaamaan.

Uutistoimisto Tassin mukaan kone oli matkalla Syyriaan Venäjän ilmavoimien Hmeimin tukikohtaan, missä maan ilmavoimien oli tarkoitus viettää uudenvuoden juhlallisuuksia.

Onnettomuudesta on käynnistetty tutkinta. Venäjän viranomaisten mukaan sen aiheuttajana ei voinut olla ainakaan terrorismi eivätkä sääolosuhteet.

Maan presidentti Vladimir Putin on julistanut huomisen maanantain surupäiväksi lentoturman vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?