Kotimaa

Näin Suomen sukellusvene tuhosi neuvostoaluksen – Vetehisen veteraani paljastaa salaisuuden yön 1942 tapahtumista

Julkaistu:

Ahvenanmerellä käytiin 74 vuotta sitten sukellusvenetaistelu, joka oli kuin toimintaelokuvasta.
Marraskuisena iltana vuonna 1942 Ahvenanmerellä oli pimeää. Ainoa valo tuli majakoista Ruotsin rannikolla, Suomen puolella ei näkynyt mitään. Elettiin synkän kuukauden viidettä päivää.

Sukellusvene Vetehinen liukui pintaa pitkin vaivihkaa sähkömoottoriensa voimalla. Yhtäkkiä radiohytin sähköttäjä kuuli hydrofonistaan vieraita ääniä, ja aluksen päällikkö, kapteeniluutnantti Antti Leino käski koneet hiljaisiksi.

Tähystäjät väijyivät meren mustuutta. Kului tovi ja toinenkin, kunnes sukellusveneen hahmo piirtyi esiin pimeydestä. Kauppalaivoja vaaniva neuvostoliittolainen SC-305 kellui koneet sammutettuina iskuetäisyydellä.

– Tuli hälytys: kaikki tykit miehitetään. Silloin jouduin kiirehtimään torniin, helsinkiläinen Kauko Ritaluoma kertoo IS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Odottelin siinä tykinammus sylissä, kun huomasin, että me olimme ampuneet torpedon.

Hän oli tuolloin Vetehisen 19-vuotias matruusi, jonka varsinainen tehtävä oli käyttää sähkömiehenä toista potkurimoottoria. Tuona yönä tehtävänkuva kuitenkin muuttui. Ritaluoma muistaa tarkasti hetken, kun Vetehisen sillalle johtava luukku avattiin ja hän hyppäsi kannelle.

– Minun piti ottaa tykin päistä korkit tai tupit pois. Ne olivat siinä sen takia, ettei ase vahingoitu veneen ollessa sukelluksissa.


Vapautettuaan Boforsin 76-millisen keulatykin Ritaluomalle tuli kiire etsiä ammus käsikopelolla pimeässä.

– Otin ammuksen kannen alle johtavasta luukusta ja jäin odottamaan käskyä ladata tykki.

Käskyä ei heti kuulunut, ja Ritaluomaa odotti yllätys.

– Odottelin siinä tykinammus sylissä, kun huomasin, että me olimme ampuneet torpedon.

 

Ne laukaisi heti, oli täysi työ ehtiä alta pois. Samalla paikalle syöksyi lataaja numero kaksi.

Torpedo syöksyi matkaan Vetehisestä, mutta se meni ohi SC-305:stä.

– Osumaräjähdystä ei tullutkaan, ja silloin huusi päällikkö: tykit tulta!

Ritaluoma sujautti ammuksen tykkiin ja huusi: valmis! Saman tien lasahti.

– Ne laukaisi heti, oli täysi työ ehtiä alta pois. Samalla paikalle syöksyi lataaja numero kaksi.


Sekä Bofors että 20-millinen Madsen-tykki alkoivat sylkeä tulta kohti SC-305:ttä. Ritaluoma ja kakkoslataaja työskentelivät kiivaasti vuorotahtia.

– Minä latasin neljä kertaa, hän kolme.

Vetehisestä ammuttiin seitsemän tykinlaukausta, ja kesken kaiken matkaan sähähti toinenkin torpedo.

– Sekään ei osunut, Ritaluoma kertoo.

Silloin peliin puuttui komentaja Leino. Suomalaiset saivat käskyn ajaa täyttä vauhtia päin SC-305:ttä. Päällikkö kehotti Ritaluomaa tarttumaan kiinni Vetehisen kannella olevaan vaijeriin. Tulikuumaan tykkiin ei ollut koskemista.

– Otin vaijerista kiinni tolpan kohdalla, siitä yritin sitten kiinni pitää.


Kuului korviahuumaava rysäys. Koko Vetehinen tärisi, kun sen keula iskeytyi punakoneen kylkeen. Suomalaisalus oli varustettu sukellusveneverkon leikkaajalla, joka muodostui kahdesta valtavan sahan tapaisesta terästä. Pelkästään sahojen hampaat olivat 20-senttiset. Toinen terä iskeytyi SC-305:n keulasta viistoon alas, toinen puri reiän yläviistoon. Vihollisalus keikahti ympäri.

– Todettiin, että se upposi alta, Ritaluoma vakavoituu.

 

Sodan jälkeen sotilasmestari kertoi, että hän oli ampunut toisen torpedon vahingossa. Tuskin tämän kertomisesta kukaan enää minulle tulee huomauttamaan.

Neuvostoalus pyörähti ensin Vetehisen alle ja painui sitten keula taivasta kohden syvyyksiin. Kukaan ei noussut pintaan.

– Niillä oli ilmaa sukellustankeissa, ja se kierähti helposti meidän alle. Ei siitä paljon puhuttu, kaikki tykillä olleet kutsuttiin puhdistamaan tykkejä.

Meriarkeologit löysivät SC-305:n hylyn syksyllä kymmenen vuotta sitten ruotsalaisen Grisslehamnin kaupungin edustalta. SC-305 vei mukanaan komentajakapteeni Dmitri Sazonovin ja koko hänen miehistönsä.

74 vuotta on Ritaluoman mielestä niin pitkä aika, että hän voi jo paljastaa salaisuuden taisteluyön tapahtumista.

– Sodan jälkeen sotilasmestari kertoi, että hän oli ampunut toisen torpedon vahingossa. Tuskin tämän kertomisesta kukaan enää minulle tulee huomauttamaan, nyt 93-vuotias Ritaluoma naurahtaa.


Vetehisen keulatorpedo-osastoon tuli vuoto törmäyksen seurauksena, ja alus ajettiin Maarianhaminaan. Matka taittui jännittävissä tunnelmissa, sillä ei oltu varmoja, jaksavatko pumput imeä sisään valuvaa vettä tarpeeksi tehokkaasti.

– Sukeltajat tarkastivat meidän keulan ja totesivat vaurioiden vaativan telakkakeikkaa.

 

Minkä takia ne piti tuhota? Niissä oli sellainen miehistö, jollaista ei montaa ole. Kaikki jäivät työttömiksi.

Lopulta Vetehinen liukui Aurajokea pitkin Crichton-Vulcanin sukellusvenehalliin Turkuun, jossa se oli rakennettukin.

– Meidät lomautettiin, pääsi kotona käymään.

Ritaluoma oli astunut palvelukseen Vetehiseen 1. syyskuuta 1941. SC-305:n upotuksen jälkeen hän palveli aluksella vielä jonkin aikaa.

– Miehistö pysyi samana.


Tänä päivänä Suomen sukellusvenelaivueesta on jäljellä vain yksi alus – Vesikko. Pariisin rauhansopimus kielsi Suomelta sukellusveneet, ja Vetehinen ja muut saman luokan veneet myytiin Belgiaan romutettavaksi. Saman kohtalon koki myös laivueen pienin vene Saukko.

– Minkä takia ne piti tuhota? Ritaluoma kysyy.

– Niissä oli sellainen miehistö, jollaista ei montaa ole. Kaikki jäivät työttömiksi.

Ritaluoma kertoo, että vanhoilla taistelutovereilla oli tapana kokoontua Suomenlinnaan Vesikon luo laivaston vuosipäivänä.

– Sovittiin, että museon johtaja tarjoaa rommiryypyn, ja niin hän tekikin.

– Minä sain kaksi, koska vaimo ei oikein tykännyt.

Kauko Ritaluoman haastattelun lisäksi aineistona on käytetty Markku Melkon teosta Suomen sukellusveneet (Minerva-kustannus, 2008).

Juttu on julkaistu keväällä 2016 Ilta-Sanomien erikoislehdessä Simo Häyhä ja 12 muuta sotien legendaa.

Kun Suomi vielä sukelsi

Suomen merivoimien sukellusvenelaivueeseen kuului viisi venettä: Iku-Turso, Saukko, Vesihiisi, Vesikko ja Vetehinen.

Näistä kolme oli Vetehis-luokan veneitä; Iku-Turso, Vesihiisi ja Vetehinen olivat kehittyneitä versioita ensimmäisen maailmansodan aikaisesta saksalaisesta UC-III-luokan miinasukellusveneestä.

Vetehis-luokan veneet saivat nimensä kalevalaisesta runoudesta ja suomalaisesta mytologiasta. Ne kuvasivat pahantahtoisia vedenhaltijoita.

Rakennusnumerolla CV 702 merkitty Vetehinen laskettiin vesille Turussa sunnuntaina 1. kesäkuuta 1930. Alus jäi eläkkeelle 1946 ja myytiin romuksi Belgiaan vuonna 1958, koska Pariisin rauhansopimus kielsi Suomelta sukellusveneet.

Suomalaiset sukellusveneet operoivat partiomatkoilla ja miinanlaskutehtävissä ja turvasivat meriyhteyksiä. Ne upottivat kolme vihollisen sukellusvenettä. Lisäksi Vesikko upotti yhden suuren neuvostoliittolaisen kuljetusaluksen.

Vesikko on ainoana jäljellä Suomen sukellusvenelaivueesta. Sen 80-vuotisjuhlanäyttely avattiin Helsingin Suomenlinnassa 2013.