Poliisihallitus nostaa kanteen uusnatsijärjestön kieltämiseksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisihallitus nostaa kanteen uusnatsijärjestön kieltämiseksi

Poliisihallitus on päättänyt nostaa kanteen uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston lakkauttamiseksi.

22.12.2016 17:33

Poliisihallitus katsoo, että vastarintaliikkeen toiminta on olennaisesti lain ja hyvien tapojen vastaista. Yhdistyslain mukaan tuomioistuin voi silloin määrätä yhdistyksen lakkautettavaksi.

  • Yllä olevalla videolla kuvaus pahoinpitelystä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa.

Pohjoismainen vastarintaliike ei ole rekisteröity yhdistys, mutta Poliisihallituksen mukaan se toimii yhdistyksen tavoin aatteellisin tavoittein ja vakiintunein toimintamuodoin.

– Yhdistyksiä velvoittavia säännöksiä ei voida kiertää jättämällä yhdistys rekisteröimättä, Poliisihallitus sanoo tiedotteessa.

Kanne aiotaan jättää tuomioistuimelle ensi vuoden alkupuolella.

– Toimintaa on pidettävä avoimesti rasistisena. Lisäksi järjestö ilmaisee eräänlaisessa poliittisessa manifestissaan valmiutensa jopa laittomin ja tarvittaessa epädemokraattisin keinoin laillisen yhteiskuntajärjestyksen muuttamiseen, poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa Poliisihallituksesta sanoo.

Erilaisia arvioita läpimenomahdollisuuksista

Lainoppineet arvioivat jo tiistaina STT:lle, voiko kanne menestyä.

Siviilioikeuden professorin Heikki Halilan mukaan julkisuudessa on vähätelty mahdollisuutta lakkauttaa järjestö. Jos järjestö toimii oleellisesti vastoin lakia, se voidaan lain mukaan lakkauttaa.

Halila nosti esimerkiksi vastaavasta tapauksesta uusnatsi Pekka Siitoinin yhdistykset, jotka sisäministeriö lakkautti 1970-luvulla Pariisin rauhansopimuksen vastaisina.

Rikosoikeuden professori Jussi Tapani puolestaan uskoi, että lain soveltamiskynnys voi olla vastarintaliikkeen tapauksessa korkea. Yhtenä syynä hän piti juuri sitä, että vastaavaa yhdistystä ei ole samoista syistä lakkautettu lähiaikoina.

Tapani huomautti, että oikeus joutuu väistämättä punnitsemaan ratkaisussa myös yhdistymisvapauteen puuttumista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?