Hallitus paljasti: näin sote toimii – ”Valinnanvapaus toteutuu asiakassetelillä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hallitus paljasti: näin sote toimii – ”Valinnanvapaus toteutuu asiakassetelillä”

Hallitus on päässyt sopuun sote-uudistuksesta ja perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) tiedottaa kokonaisuudesta parhaillaan.

21.12.2016 20:52

Hallituksen tiedotustilaisuuteen marssivat ministerit Juha Rehula, Anu Vehviläinen, Pirkko Mattila ja Paula Risikko. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) aloitti keskiviikkoiltana hallituksen tiedotustilaisuuden sote-ratkaisusta.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on edennyt seuraavalle tasolleen. Tänään on erään tutkimuksen mukaan iso joukko suomalaisia, jotka eivät tiedä, mistä sotessa on kyse. Lyhyt versio on se, että jatkossa puhelimeen vastataan nopeammin kuin tänä päivänä ja lääkäriin pääsee, kun tarve on. Tästähän tässä koko sotessa on kyse.

– Talouden näkökulmasta meidän pitää kyetä tulemaan ensi vuosikymmenen loppuun mennessä nykytasoon nähden kolme miljardia pienemmällä summalla. Sosiaali- ja terveydenhuollon menot tulevat kasvamaan ja me tulemme ratkaisullamme taittamaan menojen kasvua, Rehula sanoi.

Käytännön muutoksista Rehula kertoi muun muassa, että Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö YTHS:n hallintomalli muuttuu niin, että kaikki korkeakouluopiskelijat tulevat jatkossa sen piiriin.

– Korkeakouluopiskelijoilla on valinnanvapaus, mutta Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö on keskeinen toimija jatkossakin korkeakouluopiskelijoiden osalta.

Kaksi keskeistä muutosta lausuntakierroksen jälkeen – laki eduskunnan käsiteltäväksi helmikuussa

Rehulan mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiin on tehty joitakin muutoksia lausuntokierroksen jälkeen.

– Ydin on kahdessa kohdassa. Paljon kritiikkiä saanut palvelulaitos, se toimija, joka on julkisten palvelujen tuottaja jatkossakin ja vastaa esimerkiksi lastensuojelusta ja päihdehuollosta. Palvelulaitos on muuttunut otsikoksi maakunnallinen liikelaitos. Yksi hallinnon taso jää pois ja toisekseen se on lähempänä maakunnan päätöksentekoa. Kolmanneksi lainsäädännöllä varmistetaan, että järjestäjä ja tuottaja erotetaan toisistaan.

Toinen keskeinen muutos on, että ensihoidon järjestämisvastuu on jatkossa 18 maakunnalla, ministeri sanoi. Ensihoito on osa päivystyksen ketjua ja maakunnalla on vastuu koko päivystyksen ketjusta.

– Ensihoidon ja sairaankuljetuksen osalta hallitus toteuttaa monituottajamallia niin, että kiireetön ambulanssitoiminta ja potilassiirrot kilpailutetaan. Toisekseen ensihoito on jatkossa hallituksen linjauksen mukaisesti maakunnan omaa toimintaa, jota täydennetään hankkimalla erilaisia palvelukokonaisuuksia, joita kilpailutetaan.

Sote-järjestämislaki ja voimaanpanolainsäädäntö annetaan eduskunnalle tammikuussa.

– Kun eduskunta aloittaa helmikuussa, lakikokonaisuus on eduskunnan pöydällä.

Ministerin mukaan sote-uudistukseen liittyvä valinnanvapausratkaisussa palveluntuottajan tulee kantaa kokonaisvastuu asiakkaasta ja hänen palveluistaan.

– Olemme luomassa lainsäädännön, jossa tavallisen palveluntarvitsijan tarvitsee tietää, että kun hän avaa perustasolla ja myöskin soveltuvin osin erityistasolla palveluntuottajan oven, hän itse valitsee sen oven, josta hän menee sisään. Puhelimeen vastataan nykyistä nopeammin ja lääkäriin ja hoivaan pääsee nykyistä nopeammin, Rehula vakuutti.

Näin valinnanvapaus toimii: ihminen sitoutuu vuodeksi valitsemaansa palveluntuottajaan

Sote-uudistus tuo käyttöön kaksi seteliä, maksuseteli ja asiakasseteli. Ministerin mukaan maksuseteliä voi verrata nykyiseen maksusitoumukseen. Maksuseteli on tasasuuruinen ja sitä käyttävä ihminen maksaa asiakasmaksun. Asiakasseteliä taas käytetään erityistasojen palveluissa.

– Valinnanvapaus toteutuu erityistasolla soveltuvin osin asiakassetelillä. Asiakasseteli on nykyisen palvelusetelin kaltainen sikäli, että siinä on ihmisellä mahdollisuus niin halutessaan maksaa itse päälle, jos haluaa valita palvelua jostakin sellaisesta, johon asiakasseteli ei ole riittävä maksuväline.

Rehulan mukaan laki antaa raamit valinnanvapauslainsäädäntöön ja maakunnilla on omaa päätösvaltaa esimerkiksi siinä, miten palveluntuottajat tulevat valinnanvapausjärjestelmän piiriin.

– Henkilö valitsee sen palveluntuottajan, jonka oven avaa, vuodeksi ja sitoutuu vuodeksi samaan palveluntuottajaan. Jos ei ole tyytyväinen saamiinsa palveluihin, on mahdollisuus saada lupa maakunnalta vaihtaa palveluntuottajaa.

Valinnanvapautta toteutetaan myös niin sanotun henkilökohtaisen budjetin kautta. Malli on suunniteltu erityisesti vammaisille ja ikääntyville ihmisille, jotka saavat palvelusuunnitelman mukaisen vuosittaisen euromäärän käyttöönsä. Valinnanvapauslaki on tulossa voimaan niin, että 1.1.2019 tulee käyttöön perustason valinnanvapaus. Samaan aikaan tulevat käyttöön maksuseteli, asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti.

Laissa määritellään palveluntuottajan velvollisuudet ja vastuu. Palveluntuottajan tulee kantaa vastuu esimerkiksi mahdollisesta hoitovirheestä, Rehula sanoi.

– Suomalainen valinnanvapausmalli on suuri harppaus siitä, mitä muut maat ovat tehneet, Rehula vakuutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?