Syyttäjä vaatii Asema-aukion tragediasta kuuden vuoden vankeusrangaistusta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Syyttäjä vaatii Asema-aukion tragediasta kuuden vuoden vankeusrangaistusta

Syyttäjä vaatii 26-vuotiaalle Jesse Eppu Oskari Torniaiselle 5,5-6 vuoden vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

21.12.2016 15:28 | Päivitetty 21.12.2016 17:55

Kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen vaati rangaistusta kovennettuna Torniaisen aiemman rikostaustan sekä rasistisen motiivin takia. Torniainen on uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäsen. Hän kiistää rasistisen motiivin.

Puolustuksen mukaan oikeudenmukainen rangaistus olisi ehdollinen vankeusrangaistus. Puolustus vaatii tuomion kohtuullista sen saaman runsaan julkisuuden takia.

– Meillä on tässä törkeä pahoinpitely ja tuottamuksella aiheutettu kuolema. Meillä on kaksi koventamisperustetta. Aikaisempi väkivaltatausta. Ja rasistinen motiivi, syyttäjä Rinkinen sanoi.

Hänen mukaansa rasistinen motiivi liittyi siihen, kun uhri vastusti uusnatsista vastarintaliikettä.

Epäilty rikos tapahtui Helsingin Asema-aukiolla 10. syyskuuta. Syyttäjän mukaan tapahtumat saivat alkunsa, kun 28-vuotias Jimi Karttunen pysähtyi vastarintaliikkeen lippurivistön eteen ja sylkäisi maahan. Osapuolten välillä oli myös sananvaihtoa.

– Karttunen on kävellyt lippurivistön eteen, sylkäissyt maahan ja sanonut vastarintaliikkeestä jotain kielteistä. Sylkäisyn havaittuaan Torniainen on ottanut Karttusen suuntaan kaksi kävelyaskelta ja viisi juoksuaskelta, hypännyt ilmaan ja potkaissut Karttusta jalkapohjallaan voimakkaasti rintaan.

Sen seurauksena Karttunen on kaatunut selälleen maahan ja hänen päänsä on iskeytynyt asfalttiin, syyttäjä Rinkinen sanoi oikeudessa.

Syyttäjän mukaan kyseessä oli niin sanottu ilmapotku.

– Tämä oli hyppypotku, jota käytetään kamppailulajeissa. Ideana on, että potkuun tulee räjähtävä voima, Rinkinen sanoi oikeudessa.

Torniainen kiistää syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn, mutta myöntää pahoinpitelyn. Torniainen myönsi potkaisseen kerran uhria rintaan.

Torniaisen mukaan Karttunen oli tilanteessa provokatiivinen. Torniaisen mukaan Karttunen esitti uhkauksia vastarintaliikkeen jäsenille.

– Hän sanoi, haluatteko turpaan, Torniainen väitti.

Torniainen väitti, ettei hänen tarkoituksena oli häätää uhri pois paikalta.

– Ajattelin, että hän ottaa taka-askelia tai lentää korkeintaan takapuoli edellä maahan, Torniainen sanoi.

– Motiivi on se, että hän uhkasi väkivallalla meitä, Torniainen selvitti.

Pian potkaisun jälkeen hän poistui paikalta.

– Sanoin toiselle henkilölle, että hoitakaa (uhri) kuntoon. Ei ollut mielenkiintoa joutua putkaan, Torniainen totesi.

Uhri kuoli aivoverenvuotoon 16. syyskuuta. Hän oli päivää aiemmin lähtenyt sairaalahoidosta, vaikka lääkärit olivat suositelleet jäämään hoitoon. Torniainen kiistääkin törkeän kuolemantuottamuksen. Puolustuksen mukaan kuolemaan vaikutti se, että uhri lähti sairaalasta ennen aikojaan pois. Puolustus väitti myös, että uhri aiheutti oman kuolemansa myös päihteiden ja huumausaineiden takia.

Uhrin kanssa tapahtumapäivänä liikkunut kaveri vahvisti oikeudenkäynnissä, että uhri käytti huumausaineita sairaalahoidon aikana. Syyttäjän mielestä huumausaineiden eikä päihteiden käytöllä ollut kuitenkaan vaikutusta uhrin kuolemaan.

– Kuten lääkärin lausunnoista ilmenee, alkoholin ja huumeiden käytöllä ei ollut vaikutusta eikä hänellä ollut sellaisia sairauksia, jotka olisivat aiheuttaneet uhrin kuoleman, Rinkinen sanoi.

Helsingin käräjäoikeus antaa asiassa tuomion 30.12.2016 kello 11.00.

Korjattu kello 17.54. Tarkennettu puolustuksen kantaa oikeudenmukaiseen rangaistukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?