Kotimaa

1 400 palautettu Irakiin 17 charter-lennolla – ”Hinta noin 100 000 euroa lennolta”

Julkaistu: , Päivitetty:

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan palautukset Irakiin ovat olleet vaikeita.
Suomalaisdelegaatio on neuvotellut alkuviikosta Bagdadissa irakilaisten turvapaikanhakijoiden paluusta ja palauttamisesta.

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan vierailun aikana jatkettiin keskusteluja paluujärjestelyjä koskevasta yhteistyöpöytäkirjasta ja tehtiin aloite paluuta yhteistyöohjelman luomisesta. Keskustelut käytiin Päivi Nergin johdolla.


Nergin mukaan palautukset Irakiin ovat olleet vaikeita.

– Suurin vaikeus on siinä, että palautettavilla ei ole papereita. Tästä aiheutuu ongelmia sikäläisten lentoviranomaisten kanssa. Paperit pitäisi olla, jotta kentälle voitaisiin laskeutua, Irakin matkalta Suomeen palannut Nerg kommentoi Ilta-Sanomille keskiviikkona aamupäivällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Irakilaisten turvapaikkahakemuksia on laitettu vireille vuoden 2015 alusta lukien 21 687 (20 484 vuonna 2015 ja tänä vuonna 1203 joulukuun 6. päivään mennessä). Kaikkiaan turvapaikanhakijoita on tänä aikana tullut Suomeen Nergin mukan noin 32 000 henkeä, joten irakilaiset ovat selvästi suurin ryhmä.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n toimesta on avustetun vapaaehtoisen paluuohjelman puitteissa palannut kuluvana vuonna noin 1 400 irakilaista.


Helsingin poliisilaitoksen organisoimia chartereita on tänä vuonna tehty Suomesta Irakiin 17. Nergin mukaan niillä on palautettu noin 1 400 irakilaista.

Nergin mukaan yksi charter-lento Irakiin maksaa noin 100 000 euroa.

Myös yksittäisiä palautettuja on viety poliisin toimesta Irakiin. Irakilaisia on palautettu myös niin sanottuina Dublin-palautuksina muihin EU-maihin.

Nergin mukaan kansainvälisesti tarkasteltuna palautukset Irakiin sujuivat hyvin aina vuoteen 2011 saakka, jolloin Irak vaikeutti palauttamisiin liittyvää yhteistyötä. Siitä lähtien viranomaisyhteistyö on ollut vaikeampaa myös niiden maiden kanssa, joilla on ollut palautussopimus olemassa.


Irakin matkallaan suomalaiset tapasivat Irakin sisäministerin, oikeusministerin, sekä siirtolaisministeriön, ulkoministeriön sekä pääministerin kanslian ylintä johtoa. Eri osapuolten kanssa käydyissä neuvotteluissa keskityttiin käytännön toimiin, joilla voitaisiin edistää paluujärjestelyjen toteutumista. Suomalaiset esittivät, että luotaisiin prosessi, jolla yhdessä Irakin viranomaisten kanssa voitaisiin saada matkustamiseen vaadittavat dokumentit sellaisia vailla oleville palautettaville.

– Neuvottelut etenivät hyvin, jopa paremmin kuin ennakoimme. Nyt voimme jatkaa työtä yhteistyöpöytäkirjan loppuunsaattamiseksi, Nerg kommentoi tiedotteessaan.

Hänen mukaansa palautettavien irakilaisen määrää pyritään lisäämään. Hänen mukaansa Suomesta on palautettu Irakiin enemmän ihmisiä kuin muista EU-maista.

Nergin mukaan neuvottelujen taustalla on huoli siitä, että Suomessa laiton maassa oleskelu lisääntyy. Laittomasti oleskelevat joutuvat helposti rikollisten hyväksikäyttämäksi tai saattavat ajautua tekemään rikoksia.

Oikaisu kello 21.07: Kyse ei ole pakko- vaan vapaaehtoisista palautuksista.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Yhdysvalloissa ammuttu mystinen ihmeotus kummastuttaa tutkijoita – onko tämä suden ja karhun risteytys?

 2. 2

  Samuli Edelmann avautuu kokemuksistaan Louhimiehen kanssa: ”Koin työskentelyn suoranaisena alistamisena”

 3. 3

  Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

 4. 4

  Vapaat naiset kertovat kaunistelematta, millaista on sinkkuseksi

 5. 5

  Pirkkalassa asuva Johanna, 26, on insinööri ja alusvaatemalli – somekuvat poikivat mallikeikkoja ulkomaille asti: ”Minussa yhdistyy äly ja ulkonäkö”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

 2. 2

  12 puhelinta pudotettiin puulle ja betoniin – yksi oli ylitse muiden

 3. 3

  Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

 4. 4

  Kimi Räikkösen F1-ura loppuu? Näin Toyotan rallitalli vastasi kuumaan huhuun

 5. 5

  Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 2. 2

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 3. 3

  Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

 4. 4

  Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

 5. 5

  Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

 6. Näytä lisää