Asema-aukion tragedia: Uhria kehotettiin jäämään sairaalahoitoon - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Asema-aukion tragedia: Uhria kehotettiin jäämään sairaalahoitoon

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään niin sanottua Helsingin Asema-aukion pahoinpitelytapausta. Oikeudessa kävi ilmi, että uhri poistui sairaalahoidosta vastoin sairaalan suosituksia.

21.12.2016 10:35

Uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäsentä Jesse Eppu Torniaista, 26, syytetään törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Epäilty rikos tapahtui Helsingin Asema-aukiolla 10. syyskuuta.

Kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkisen mukaan tapahtumat saivat alkunsa, kun 28-vuotias Jimi Karttunen pysähtyi vastarintaliikkeen lippurivistön eteen ja sylkäisi maahan.

– Karttunen on kävellyt lippurivistön eteen, sylkäissyt maahan ja sanonut Vastarintaliikkeestä jotain kielteistä. Sylkäisyn havaittuaan Torniainen on ottanut Karttusen suuntaan kaksi kävelyaskelta ja viisi juoksuaskelta, hypännyt ilmaan ja potkaissut Karttusta jalkapohjallaan voimakkaasti rintaan. Sen seurauksena Karttunen on kaatunut selälleen maahan ja hänen päänsä on iskeytynyt asfalttiin, syyttäjä Rinkinen sanoi oikeudessa.

Syyttäjän mukaan kyseessä oli niin sanottu ilmapotku.

– Kyseessä on voimakas potku rintaan, mikä on tullut ennalta arvaamatta. Sen seurauksena uhri kaatui suorilta jaloin maahan. Tämä oli hyppypotku, jota käytetään kamppailulajeissa. Ideana on, että potkuun tulee räjähtävä voima, Rinkinen sanoi oikeudessa.

Jesse Eppu Torniaista syytetään Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Puolustuksen mukaan uhri provosoi

Torniaisen asianajajan Hannu Tuomaisen mukaan Karttunen olisi ollut nimenomaisesti provokatiivinen. Torniainen myöntää potkaisseensa kerran. Hän myöntää syyllistyneensä törkeän pahoinpitelyn sijaan pahoinpitelyyn.

– Karttunen uhkasi väkivalalla. Hän sanoi, haluatteko turpaan. Me katsomme, että hän itse provosoi tämän tapahtuman, Tuomainen sanoi oikeudenkäynnissä.

Uhri vietiin sairaalahoitoon. Karttunen lähti sairaalahoidosta kotiin 15.9. vastoin sairaalan suosituksia.

– Hän oli ollut neurologisesti oireeton ja hyväkuntoinen. Vamma oli paranemaan päin. Hän ei mieltänyt sitä, että kotiinlähdöstä olisi ollut vaaraa, Rinkinen sanoi.

Seuraavana päivänä Karttunen soitti kuitenkin ambulanssin, joka tuli hakemaan häntä kotoaan. Karttunen valitteli pääkipua. Hän oli löydettäessä tajuton. Lääkärissä todettiin, että aivoverenvuoto ja aivojen turvotus olisi pahentunut. Karttunen kuoli illalla 16. syyskuuta.

Torniaisen puolustuksen mukaan Karttunen aiheutti sairaalasta aikaisella poistumisella sekä päihteiden ja huumausaineiden käytöllä kuolemansa. Torniainen kiistää siis syyllistyneensä törkeään kuolemantuottamukseen. Syyttäjä on eri mieltä.

– Kuten lääkärin lausunnoista ilmenee, alkoholin ja huumeiden käytöllä ei ollut vaikutusta eikä hänellä ollut sellaisia sairauksia, jotka olisivat aiheuttaneet uhrin kuoleman, Rinkinen sanoi.

Syyttäjä vaatii Torniaiselle ehdotonta vankeutta. Syyttäjä vaatii tuomiota kovennettuna Torniaisen aiemman rikoshistorian takia. Hänet on tuomittu aiemmin väkivaltarikoksista. Syyttäjän mielestä tuomiota pitää myös koventaa, koska Torniaisen motiivi oli rasistinen.

Torniainen kiistää rasistiset motiivit. Hänen asianajajansa mukaan koko juttu on saanut mediassa kohtuuttomat mittasuhteet.

– Jesse Torniaista on riepoteltu. Häntä on uhkailtu netissä. Häntä on nimitetty uusnatsiksi.

‑ Me tulemme vetoamaan, että tässä olisi kohtuullistamisperuste (oikeuden ratkaisuun), Tuomainen selvitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?