Tikkana ohi suhahtanut häirikkö ällistytti pöllöä – ”Katsoi silmät pyörykäisinä miten tikanheitto edistyi” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tikkana ohi suhahtanut häirikkö ällistytti pöllöä – ”Katsoi silmät pyörykäisinä miten tikanheitto edistyi”

Paikallisen käpytikan suosikkipuukseen valitseman lehtikuusen latvaan lennähti tunkeilija.

19.12.2016 13:22

Periaatteessa ja yleensä käytännössäkin käpytikkaa kiinnostavat vain kävyt ja hiiripöllöä vain hiiret.

Siitä huolimatta Valkealassa näiden kahden erisukuisen ja fysiikaltaan ja temperamentiltaan hyvin erilaisen lintulajin kesken on syntynyt jännittynyt ristiriita, jonka kymenlaaksolainen luontokuvaaja Lassi Kujala tallensi kamerallaan.

– Se tulee aina ihan tikkana, siivet ovat supussa jokaisessa kuvassa, Kujala kuvailee käpytikan aggressiivisen lennokasta käytöstä.

Hiiripöllö lienee vaeltanut Kymenlaaksoon kaukaa pohjoisesta. Se on asettunut pikkujyrsijöitä kuhisevalle valkealalaisella pellolle talvenviettoon ja istuskelee mielellään lehtikuusen latvassa, josta myös paikallinen käpytikka on tottunut tarkkailemaan talvivaltakuntaansa. Pöllömpi juttu, tikan nokan takaa katsoen.

Pöllö saattaa istua myös lehtikuusta lähellä olevassa koivussa (kuvassa), mutta käpytikkaa katsoo myös koivunnipukan kuuluvan omaan nautintoalueeseensa ja turvallisuusvyöhykkeensä piiriin. Yleisesti tiedossa on, että käpytikan käytös voi olla yhtä räikeää kuin sen höyhenpuvun värit – ja hermostunutta.

”Hiiripöllö katsoi tänään silmät pyörykäisinä miten tikanheitto edistyi”, Kujala kuvaili kuvaansa Suomen Luonnonvalokuvaajien Facebook-sivulla.

– Punaiset alushousut näkyvät, kommentoi eräs Kujalan kuvaan ihastunut Facebookissa.

– Siinä ne ovat nyt kiistelleet päiväkausia. Käpytikka ottaa aina vauhtia ja sujahtaa ohi välillä aika läheltäkin, Kujala kertoo.

Vaikuttaa siltä, että eripuralla on tosi asiassa vain yksi osapuoli: tikka.

– Pöllö seuraa enintään katseella ja miettii omia juttujaan. Se suhtautuu hyvin rauhallisesti.

Vaikka liikkumaton ja pörheä pöllö olisi helppo maalitaulu terävänokkaiselle tikalle, käpytikka ei ole saanut vielä yhtään osumaa, saati täysosumaa. Tai halunnut saada. Käynnissä on lämmittelykierros.

Tykkää Ilta-Sanomista Facebookissa täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?