Kansalaisaloite eutanasiasta rikkoi vaaditun 50 000 allekirjoituksen rajan – ehdotus etenemässä eduskuntaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kansalaisaloite eutanasiasta rikkoi vaaditun 50 000 allekirjoituksen rajan – ehdotus etenemässä eduskuntaan

Eutanasian laillistamista Suomessa ajava kansalaisaloite rikkoi sunnuntai-iltana vaaditun 50 000 allekirjoituksen rajan ja etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Eduskunta on velvoitettu ottamaan kansalaisaloite käsiteltäväksi. Aloitteen hyväksyminen ja mahdollisesti aloitteeseen tehtävät muutokset jäävät eduskunnan harkittaviksi.

18.12.2016 20:16

50 000 allekirjoittajan raja meni rikki sunnuntai-iltana pian iltakahdeksan jälkeen. Veteraanipoliitikot Esko Seppänen, Osmo Soininvaara, Iiro Viinanen, Ilkka Taipale ja Henrik Lax panivat vireille eutanasian laillistamista ajavan Hyvän kuoleman puolesta -kansalaisaloitteen marraskuussa.

Aloitteessa ehdotetaan, että eduskunta ryhtyy lainvalmistelutoimenpiteisiin eutanasialain säätämiseksi Suomeen. Aloitteen mukaan eutanasialakia tarvitaan lisäämään elämän loppuajan vaihtoehdoksi ihmisille, jotka eivät saa sietämättömiin kärsimyksiinsä riittävää apua oireita lievittävästä lääketieteellisestä hoidosta.

Näin kansalaisaloite toimii

Kansalaisaloitetta tukevat allekirjoitukset eli kannatusilmoitukset on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa aloitteen päiväyksestä.

Allekirjoituksia tulee olla vähintään 50 000. Kun tämä määrä täyttyy, kansalaisaloitetta edustava henkilö voi toimittaa kannatusilmoitukset Väestörekisterikeskukselle. Väestörekisterikeskus tarkastaa ilmoitusten oikeellisuuden ja vahvistaa hyväksyttyjen kannatusilmoitusten määrän.

Kun Väestörekisterikeskus on tarkistanut kannatusilmoitukset ja vahvistanut, että hyväksyttyjä kannatusilmoituksia on vähintään 50 000, aloite voidaan toimittaa eduskunnan käsiteltäväksi.

Eduskunta on velvoitettu ottamaan kansalaisaloite käsiteltäväksi. Aloitteen hyväksyminen ja mahdollisesti aloitteeseen tehtävät muutokset jäävät eduskunnan harkittaviksi.

Mikäli aloite hylätään eduskunnassa, voidaan samasta asiasta tehdä uusi kansalaisaloite.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?