Miksi oikeuskansleri ei jättänyt pöytäkirjoihin eriävää mielipidettä? Jonkka IS:lle: ”Ei mielipiteen ilmaisulla tuossa vaiheessa olisi mitään vaikutusta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Miksi oikeuskansleri ei jättänyt pöytäkirjoihin eriävää mielipidettä? Jonkka IS:lle: ”Ei mielipiteen ilmaisulla tuossa vaiheessa olisi mitään vaikutusta”

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoo IS:lle, miksi hän ei ole kirjannut hallituksen pöytäkirjoihin eriävää kantaansa ongelmallisista lakiesityksistä.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka.­

18.12.2016 19:46

Oikeuskanleri Jaakko Jonkka kritisoi Helsingin Sanomissa hallitusta puutteellisesta lakien valmistelusta.

Monet hallituksen valmistelemat lakiesitykset ovat pysähtyneet eduskunnan perustuslakivaliokuntaan perustuslain vastaisina. Jonkan mukaan hallitus on voinut jopa sivuuttaa oikeuskanslerin kannan lakiesitysten valmistelussa.

Jonkka, hallituksen ylin laillisuusvalvoja, ei kuitenkaan ole jättänyt eriävää mielipidettään hallituksen pöytäkirjoihin.

Oikeuskanslerin tehtävä on tarkistaa ennakolta lakiesitysten perustuslainmukaisuus.

Jonkka lähetti IS:lle sähköpostin, jossa hän perustelee, miksi hän ei ole hallituksen pöytäkirjoihin kirjannut havaitsemiaan ongelmia lakiesityksissä.

– Jos hallitus päättää saattaa tulkinnanvaraisessa tapauksessa viedä esityksen eduskuntaan, emme voi sitä estää. Eikä se oikeusjärjestykseen sopisikaan, että yksi ihminen voisi torpata eduskunnalta ja sen perustuslakivaliokunnalta oikeuden käsitellä lakiesitystä sillä tavalla kuin tämän elimen tehtäviin kuuluu.

– Tähän kokonaisuuteen sopisi huonosti, että oikeuskansleri merkityttäisi pöytäkirjaan "eriävän mielipiteensä". Ja mikä merkitys sillä itse asiassa olisikaan, Jonkka kyseli sähköpostissaan.

Hallitus valmistuttaa lakiesitykset ministeriön virkamiehillä, tuo ne valtioneuvoston käsittelyyn ja sitä kautta lakiesitykset lähtevät eduskunnan käsiteltäväksi.

– Jos emme ole ennakollisessa tarkastuksessa ja keskustelussa asianomaisen ministeriön kanssa saaneet havaitsemiamme puutteita korjatuksi, ja hallitus on tietoisesti päättänyt jättää tulkintakysymyksen lakiasäätävän eduskunnan ratkaistavaksi, ei mielipiteen ilmaisulla tuossa vaiheessa olisi mitään vaikutusta. Vaikutusyritys pitää tapahtua etukäteen.

– Sitä sen sijaan olen joskus tehnyt, että jos en ole saanut etukäteiskeskustelussa ministeriön virkamiehen kanssa vaatimiani perustuslakinäkökohtia kirjatuksi perusteluihin, olen kutsunut kyseisen virkamiehen valtioneuvoston istuntoon kertomaan kaikille ministereille vastauksensa niihin dubioihin joita olen esittänyt. Näin ainakin voidaan konkreettisesti nähdä, että hallitus tietoisesti päättää viedä esityksen perustuslakivaliokunnan testattavaksi, Jonkka totesi toimintatavoistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?