Asiantuntija ymmällään soten valinnanvapaudesta: ”Voinko itse valita sen lääkärin, jonka vastaanotolle haluan mennä?” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Asiantuntija ymmällään soten valinnanvapaudesta: ”Voinko itse valita sen lääkärin, jonka vastaanotolle haluan mennä?”

Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja, professori Olli Kangas vaatii, että kansalaisten pitäisi tietää, mitä Soten valinnanvapaus sisällöllisesti tarkoittaa.

Miten käy potilaan, kun pienet suomalaiset terveysalan yritykset kamppailevat maakuntien kilpailutuksessa isojen ulkomaalaisten yritysten kanssa?

17.12.2016 17:39

Juha Sipilän (kesk) hallituksen tavoitteena on julkisten sosiaali‐ ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun kokoaminen kuntaa suuremmille itsehallintoalueille eli maakunnille. Keskustalle maakuntamalli on ollut tärkeä asia.

Toinen tärkeä asia uudistuksessa on valinnanvapaus. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) on sanonut jo syksyllä, että Sote-uudistuksessa valinnanvapaus on kokoomukselle kynnyskysymys.

Paljon vähemmän on puhuttu uudistuksen valmistelussa vielä siitä, miten nämä kaksi asiaa sovitetaan yhteen, miten nämä kaksi asiaa sovitetaan yhteen.

– Jos kilpailutetaan isoja palveluketjuja, isoja palveluja pystyvät tuottamaan vain isot ja mahdollisesti monikansalliset yritykset. Monet kansalliset ja ennen muuta pienet paikalliset eivät ehkä pärjää tässä kilpailussa, Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja, professori Olli Kangas kertoo Ilta-Sanomille.

– Tavallisen kansalaisen kannalta olisi hyvä tietää, mitä Soten valinnanvapaus sisällöllisesti tarkoittaa. Tästä ei ole kerrottu mitään kovin konkreettista, hän painottaa.

Miten palveluihin pääsee?

Tavallista kansalaista kiinnostaa, miten palveluihin pääsee, jos uudistus toteutuu. Keskustelua aiheesta vauhditti myös Sosiaalivakuutus-lehti.

– Kun kunta oli palveluntuottaja, myös pienet palveluntuottajat saattoivat pärjätä kilpailutuksessa. Nyt kun maakunta tai mahdollisesti vielä suurempi yksikkö on ostaja, isot yritykset kilpailevat pienet pois alta. Saman voi nähdä jo nyt työterveyshuollossa. Suomessa on korkeintaan 3–4 yritystä, jotka voivat vastata suurten yritysten esimerkiksi Kelan työterveyshuollon kilpailutukseen, Kangas miettii.

Kankaan mukaan täsmennykset ovat mahdollisesti tulossa myöhemmin.

– Jo nyt olisi hyvä tietää siitä, mitä valinnanvapaus tarkoittaisi asiakkaalle, hän täsmentää.

– Jos maakunta on kilpailuttanut terveyspalvelut, voinko itse silti valita sen lääkärin, jonka vastaanotolle haluan mennä kilpailun voitaneen yrityksen vastaanotolla vai onko se ihan sattumanvaraista? hän pohtii.

Aiheutuvatko isojen tuottajien kilpailutuksen ongelmat valitusta maakuntamallista?

– Maakuntamalli on valittu poliittinen linjaus, hän arvioi.

Kankaan mukaan palvelusetelit voisivat olla yksi ratkaisu siihen, että pienemmät kotimaiset yrityksen pärjäsivät kilpailussa.

– Asiakas voisi silloin itse valita sen paikan mistä palvelut hakee. Tällainen järjestelmä on toiminut ainakin Jyväskylässä ja Tampereella hyvin, hän sanoo.

– Entä jos minulle sattuu urheiluvamma ja vakuutukseni vuoksi on mentävä tietyn yhtiön käyttämälle lääkäriasemalle? Miten toimin tässä tapauksessa uudessa valinnanvapaustilanteessa? Voinko valita ketjun ulkopuolisen ekspertin? hän pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?