Ylen päätoimittaja kommentoi viimein IS:lle väitteitä irtisanoutumis­kohun keskellä: ”Tuulesta temmattuja, keksittyjä ja jopa tietoisesti valheellisia”

Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen kertoo Ilta-Sanomille, ettei ole harkinnut eroa.

16.12.2016 10:30

Yle-kohu sai tällä tämän viikon keskiviikkona uuden käänteen kun Ylen ajankohtais- ja featuretoimituksen esimies Jussi Eronen irtisanoutui yllättäen tehtävästään. Hänen jälkeensä irtisanoutui vielä pääministeri Juha Sipilältä (kesk) tuohtuneita sähköposteja saanut toimittaja Salla Vuorikoski.

– Irtisanouduin Ylestä tänään (keskiviikkona), koska en pysty siellä noudattamaan journalistin ohjeita, eli sitä, että yleisöllä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, Eronen kertoi Ilta-Sanomille.

Eronen irtisanoutui Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläiselle. Ilta-Sanomat tavoitti Jääskeläisen matkalla Ylen henkilökunnan tilaisuuteen.

Mistä teidän mielestänne on ollut kysymys näissä irtisanoutumisissa?

– Niin kuin olen sanonut pari päivää sitten meidän verkkosivuilla ja kuten he (irtisanoutuneet) ovat sanoneet, meillä on ollut eri käsitys journalistisesta linjasta. Eri käsitys siitä, kuinka eettisiä sääntöjä noudatetaan ja kuinka julkaisuja harkitaan.

Jääskeläinen kertoo, että Ruoholahdessa järjestetyssä henkilökunnan tilaisuudessa on tarkoitus katsoa tulevaisuuteen ja rakentaa luottamusta.

Mitä tämä tarkoittaa ihan käytännössä?

– Se tarkoittaa yhteistä keskustelua ja niiden väärien väitteiden läpikäyntiä, joita julkisuudessa on esitetty. Julkisuusmylly on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että minun on ihan mahdotonta julkisuudessa kiistää väitteitä, jotka ovat täysin tuulesta temmattuja, keksittyjä ja jopa tietoisesti valheellisia. Ne on parasta käydä oman henkilökunnan kanssa kasvotusten läpi, Jääskeläinen sanoo.

Voitteko antaa esimerkin tällaisesta väitteestä?

– On väitetty muun muassa, että meillä olisi poikkeuksellisen huono työilmapiiri. Itse asiassa tuore työilmapiiritutkimus kertoo, että näissä osissa, jota asia koskee, on ollut poikkeuksellisen hyvä ja paraneva työilmapiiri ennen tätä kohua, Jääskeläinen toteaa.

– On lisäksi väitetty, että on suosittu poliitikkoja. Ei ole. On väitetty, että emme haluaisi kriittistä, kovaa ja tutkivaa journalismia. Päin vastoin. Olemme lisänneet tutkivan journalismin resursseja, olemme palkanneet toimittajia, jotka keskittyvät tutkivaan journalismiin. Olemme nimenomaan halunneet laadukasta, eettistä tutkivaa journalismia, Jääskeläinen jatkaa.

Oletteko itse harkinneet eroamista?

– En ole harkinnut. Tiedän toimineeni oikein. Kukaan muu ei tiedä minun motiivejani paremmin kuin minä itse. Tiedän toimineeni puhtaista, journalistisista motiiveista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?