Sipilä: Haavoittuneita syyrialaisia voitaisiin ottaa Suomeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sipilä: Haavoittuneita syyrialaisia voitaisiin ottaa Suomeen

– Tämä on sitä konkretiaa, jolla voitaisiin helpottaa humanitaarista tilannetta, Sipilä perusteli.

Pääministeri Juha Sipilä.

16.12.2016 2:25

Suomi voisi vastaanottaa haavoittuneita syyrialaisia, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Tuhansia siviilejä evakuoitiin torstaina pommitusten runtelemasta Alepposta, mutta kymmenien tuhansien siviilien kerrotaan olevan yhä kaupungissa.

Haavoittuneiden siirtäminen Turkista muualle Eurooppaan nousi esiin EU-huippukokouksessa Brysselissä, jossa Saksan liittokansleri Angela Merkel ehdotti asiaa.

– Tämä on sitä konkretiaa, jolla voitaisiin helpottaa humanitaarista tilannetta, Sipilä perusteli.

EU tuomitsee jyrkästi Syyrian hallinnon ja sen liittolaisten Venäjän ja Iranin jatkuvat hyökkäykset Aleppoon ja hyökkäysten tahallisen kohdistamisen siviileihin ja sairaaloihin. EU-johtajat keskustelivat pitkään siitä, miten Euroopan unioni voisi vastata konkreettisesti syyrialaisten hätään. 28 maata vaativat väkivaltaisuuksien lopettamista ja evakuointien mahdollistamista Alepposta. Tärkeää on myös, että lääkintäkuljetukset ja sairaalat turvataan.

Eurooppa-neuvosto totesi myös, että kansainvälisen oikeuden rikkomiseen ja mahdollisiin sotarikoksiin syyllistyneet on saatettava vastuuseen.

Siitä, pitäisikö Venäjälle asettaa uusia pakotteita Syyrian pommitusten takia, ei Sipilän mukaan juuri keskusteltu. Muun muassa Britannia ja Ruotsi ovat pitäneet uusien pakotteiden mahdollisuutta esillä, mutta niiden asettamiseen ei ole löytynyt yksimielisyyttä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan EU keskittyy pehmeisiin keinoihin eli humanitaariseen apuun ja diplomaattisiin ponnisteluihin.

– Tiedän, ettemme ole riittävän tehokkaita. Valitettavasti tiedän, kuka on tarpeeksi tehokas – ei humanitaarisessa avussa vaan pommituksissa, Tusk sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?