Erittäin vaarallinen huume leviää Suomessa – grafiikka paljastaa, missä ainetta käytetään eniten

rac

Julkaistu:

Huumeet
Suomen kaupungeissa yleistyy amfetamiinia voimakkaampi, erittäin vaaralliseksi luokiteltu huume. Meillä käytetään ainetta kolmanneksi eniten koko Euroopassa.
Suomen kaupungeissa on vauhdilla yleistynyt amfetamiiniakin voimakkaampi huume metamfetamiini.

Metamfetamiinin käyttö Suomessa on runsasta koko Euroopan tasolla. Tuoreen eurooppalaisen selvityksen mukaan vain eräät Slovakian, Tshekin ja Saksan kaupungit ovat edellä Espoota, Helsinkiä ja Jyväskylää.

Yllä olevalta videolta näet, miten metamfetamiinin käyttö muuttaa ihmisen ulkonäköä.

Tiistaina 13. joulukuuta julkaistun selvityksen on tehnyt Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus EMCDDA. Suomen osalta tutkimuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tutkimuksessa mitattiin kokaiinin, amfetamiinin, ekstaasin eli MDMA:n ja metamfetamiinin jäänteitä 60 eurooppalaiskaupungin jätevedessä.

Suomesta kaupunkeja oli mukana 14. Keräysjakso oli viikon mittainen ja se ajoittui tämän vuoden maaliskuuhun.

Nousu yllätti tutkijan

THL:n oikeustoksikologiayksikön kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää oli mukana toteuttamassa tutkimusta. Hän toteaa, että Suomi on pitkään ollut amfetamiinitilastoissa Euroopan kärkimaita eikä ole aivan yllättävää, että meillä esiintyy nyt metamfetamiinipiikki.

Kankaanpään mielestä huolestuttavaa on, että amfetamiinin käyttö näyttäisi osittain korvautuneen metamfetamiinin käytöllä. Kovien huumeiden kokonaiskäyttökin on selvässä kasvussa.

– Yllätyin, että käyttö on noussut näin kovasti vuoden aikana, ja myös siitä, että se ei jakaudu kaupunkien välille tasaisesti, Kankaanpää sanoo.

Suomen metamfetamiinilukemat ovat erityisen korkeat pääkaupunkiseudulla. Keulaa pitää Espoo, jossa jäämiä löytyi 89,5 mg/tuhat henkeä/päivä. Helsingissä vastaava luku on 83,4 mg/tuhat henkeä/päivä.

– Vaikka käyttö on lisääntynyt pääkaupunkiseudulla, niinkin lähellä kuin Lahdessa määrät ovat pysyneet huomattavan vähäisinä verrattuna amfetamiinimääriin. Samaten esimerkiksi Tampereella oli vain vähän metamfetamiinia.Jos grafiikka ei näy yllä, voit katsoa sen tästä.

Syyt toistaiseksi epäselvät

Syitä metamfetamiinin suosion alueellisille vaihteluille voi Kankaanpään mukaan tässä vaiheessa vain arvailla. Selvää kuitenkin on, että aiemmat sattumanvaraiset esiintymät ovat nyt muuttuneet laajaksi käyttämiseksi.

Kliinisissä näytteissä on Kankaanpään mukaan havaittu sama ilmiö. Hän arvioi, että on mahdollista, että tarjontaa yksinkertaisesti on jollain alueella, mutta toisella ei.

– Käyttäjät ostavat sitä mitä on saatavilla, oli se amfetamiinia tai metamfetamiinia.

Jo kymmenen vuotta sitten YK raportoi, että metamfetamiini on nousemassa maailmalla suuremmaksi ongelmaksi kuin heroiini tai kokaiini. Kidemäisenä jauheena esiintyvä kemikaali valmistetaan efedriinistä ja pseudoefedriinistä sekä jodista ja punaisesta fosforista.

Amfetamiinimaasta metamfetamiinimaaksi?

Suomi on pitkään ollut amfetamiinimaa. Kankaanpään mukaan aika näyttää, tuleeko Suomesta seuraavaksi metamfetamiinimaa. Vaikka esimerkiksi Lahdessa amfetamiini jyrää yhä, Kankaanpää pitää mahdollisena, että mitä pääkaupunkiseutu edellä, sitä muut perässä.

Tuloksista päätellen metamfetamiinia ongelmakäytetään, kun taas MDMA eli ekstaasi on pysynyt viikonloppujen viihdekäyttöhuumeena. Viikonpäivien väliset erot jäänteissä vahvistavat, että eri stimulantteja käyttävät eri ryhmät. MDMA:n jäänteissä ilmeni selvä piikki lauantaisin ja sunnuntaisin, kun taas metamfetamiinia ja amfetamiinia käytetään tasaisemmin arkena.

Kankaanpää kertoo, että esimerkiksi kannabis jätettiin tutkimuksesta pois, koska jätevesitutkimus ei nykyisellään anna riittävän luotettavaan kuvaa sen käytöstä. Myös heroiiniesiintymiä mitattiin, mutta niitä ei löytynyt: Suomessa heroiinia ei juuri käytetä.

Kokaiini ei koskaan tullut Suomeen

Kokaiini jyrää Brittein saarilla ja Keski-Euroopassa, mutta Suomessa se ei ole muodissa vieläkään. Suomen kokaiinipääkaupungissa Helsingissä entistä trendihuumetta löytyi jätevedestä keskimäärin 16,8 milligrammaa päivässä tuhatta henkeä kohden, kun Lontoossa vastaava lukema on 894,9 mg/tuhat henkeä/päivä ja Oslossakin 138,4 mg.

–Vaikka kokaiinin käyttö on jonkin verran lisääntynyt suurimmissa kaupungeissa, yllättyisin jos Suomi nousisi kokaiinitilastoissa. Syystä tai toisesta kokaiini ei ole koskaan tullut tänne, Kankaanpää sanoo.

Koko Euroopan tilastoja voi tarkastella EMCDDA:n internetsivuilla.