Enni, Eine

Kotimaa

Linda, 30, järkyttyi suunnitelmasta rokottaa aktiivisia työttömiä: ”Törkeintä on, että saman saa kotona lorvimalla”

Julkaistu: , Päivitetty:

Hallitus tekee muutoksia koulutusajan kulukorvauksiin. Työttömän tuloista voi lähteä ensi vuonna jopa 200 euroa kuukaudessa.
Itäsuomalainen Linda, 30, jäi kaksi vuotta sitten työttömäksi vakituisesta ja kokoaikaisesta kaupan alan työstä. Vuoden työttömyyden jälkeen hän hakeutui opiskelemaan sairaanhoitajaksi 150 kilometrin päähän kotoa.

Päivittäiset bussimatkat maksavat 20 euroa. Viikossa matkoihin menee 100 euroa. Kuukaudessa pelkästään matkustamiseen kuluva summa on 400 euroa.

Jutun pääkuvana olevalla videolla kerrotaan köyhyydestä Suomessa.

Linda saa korotettua kulukorvausta 18 euroa päivässä, koska hän opiskelee oman työssäkäyntialueensa ulkopuolella. Kuukaudessa summa on noin 400 euron luokkaa. Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha on noin 800 euroa kuukaudessa vielä vuoden verran.

Hallitus aikoo poistaa kulukorvauksen ensi vuoden alusta lähtien niiltä, jotka osallistuvat omaehtoiseen työllistymistä edistävään koulutukseen oma-aloitteisesti. Kulukorvausta saa jatkossa vain viranomaisen määräämistä koulutuksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Törkeintä tässä on mielestäni se, että tuon saman ansiosidonnaisen saa vain kotona lorvimalla.

Linda kauhistui suunnitelmasta kuullessaan – vaikka pian selvisikin, ettei muutos koske häntä.

– Tämä tarkoittaisi, että opiskeluni loppuisi siihen. Sain tosin tänään kuulla TE-toimistosta, että kulukorvaukset eivät poistuisi niiltä, joille ne on jo myönnetty vaan koskisivat uusia päätöksiä, Linda selittää.

Vaikka Lindan kulukorvaukset ovat todennäköisesti turvassa, hän pitää kulukorvauksien poistamista järjettömänä tekona.

– Törkeintä tässä on mielestäni se, että tuon saman ansiosidonnaisen saa vain kotona lorvimalla. Siis opiskelematta tai tekemättä muutakaan hyödyllistä. Koska kulukorvaukset menevät kuluihin, siinä vielä säästäisikin, kun lasta ei tarvitsisi viedä enää päiväkotiin, jolloin päivähoitomaksukin poistuisi.

– Omalla työssäkäyntialueellani ei ole pelkoa, että töitä saisi vaikka niitä hakisikin.

”Meillä kulut ovat suuremmat”

Linda opiskelee ensimmäistä ammattitutkintoaan.

Hän meni aikoinaan suoraan lukiosta kaupan alan töihin, joista jäi työttömäksi noin yhdeksän vuoden jälkeen.

– Keskusteluissa näkee aika paljon näkee, että hallituksessa ajatellaan, että miten opintorahalla opiskelevat ovat eri asemassa kuin ansiosidonnaisella opiskelevat työttömät. Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa, Linda valottaa ja aloittaa listaamisen.

 

Ei minulle olisi mikään ongelma ottaa opintolainaa, mutta se ei vain onnistu. Ei voi olettaa, että puoliso maksaisi kaiken.

Työssäkäyntivuosinaan Linda on jo maksanut veroja ja ammattiliiton maksuja. Hän on ehtinyt hankkia perheen, ja sitä ei välttämättä suoraan lukion penkiltä tulevalla opiskelijalla ole.

– Opiskelupaikassani olen huomannut, että monilla opiskelijoilla on jo aiempi ammatti, josta he ovat jääneet pitkäaikaistyöttömäksi.

– Lisäksi me, jotka opiskelemme työttömyysetuudella, emme ole oikeutettuja opintolainaan. Ei minulle olisi mikään ongelma ottaa opintolainaa, mutta se ei vain onnistu. Ei voi olettaa, että puoliso maksaisi kaiken.

– Meillä, jotka opiskelemme pitkän matkan päässä, kulut ovat suuremmat. Korotetun kulukorvauksen saa vain silloin, kun opiskelupaikka on oman työskentelyalueen ulkopuolella. Olisivatko hallitus ja kansanedustajat valmiita luopumaan omista kulukorvauksistaan?

– Työttömyystuella voi opiskella 24 kuukautta. Oma opiskeluni kestää 42 kuukautta. Ehdin olla vuoden ansiosidonnaiselle kotona, joten se tarkoittaa, että vuoden päästä opiskelen työmarkkinatuella ja viimeiseksi opintorahalla. Paitsi että en ole oikeutettu asumislisään.

 

Tosi kiva kuitenkin, että jengi, jota opiskelu ei kiinnosta pätkääkään, saa koulutukseen pakotettuina edelleen kulukorvauksensa.

Opintojensa alkuvaiheessa oleva Linda ei voi vielä ottaa hoitoalan keikkatöitä opintojensa rahoittamiseksi, sillä opintopisteitä ei ole vielä riittävästi.

– Tätä miettiessä on hyvin nurinkurista, että hallitus sanoo kannustavansa työllisyyteen ja opiskeluun – ihan höpöhöpöjuttu! Tässä viedään taas niiltä, joilla on jo valmiiksi vähiten, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta. Samalla suunnitellaan veronalennuksia hyvätuloisille, Linda sisuuntuu.

Linda suunnittelee, että jos hän joskus saa opintonsa päätökseen ja valmistuu, hän lähtee sairaanhoitajaosaamisensa, veroeurojensa, insinöörimiehensä ja lapsensa kanssa Ruotsiin tai Norjaan töihin.

– Sitä saa mitä tilaa. Tosi kiva kuitenkin, että jengi, jota opiskelu ei kiinnosta pätkääkään, saa koulutukseen pakotettuina edelleen kulukorvauksensa, Linda puhisee.

Vaikutus jopa 200 euroa kuukaudessa

IS uutisoi viime viikolla, että hallitus tekee muutoksia koulutusajan kulukorvauksiin.

Tällä hetkellä omaehtoiseen työllistymistä edistävään koulutukseen osallistuva työtön saa koulutusajalta kulukorvausta 9 euroa päivässä. Ensi vuonna korvausta ei kuitenkaan enää makseta, jos koulutukseen osallistuminen on oma-aloitteista. Kulukorvausta saa vain viranomaisen määräämistä koulutuksista.

Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen arvioi IS:n haastattelussa viime viikolla, että muutoksen seurauksena työttömän tuloista voi lähteä ensi vuonna jopa 200 euroa kuukaudessa.

– Ansiosidonnaisella päivärahalla olevien koulutusaikaiset tulot tippuvat keskimäärin 13 prosenttia. Peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea saavilla leikkaus on 22 prosenttia. Työttömän taloudessa kyse on järkyttävän suuresta summasta, nettona noin 200 eurosta kuukaudessa, Aaltonen selitti.

Aaltonen piti erikoisena sitä, että leikkaus koskee nimenomaan aktiivisia työttömiä.

– Jos on itse aktiivinen ja innovatiivinen ja löytää itselleen työllistymistä edistävän koulutuksen, kulukorvausta ei enää makseta. Niin sanotuista tempputyöllistämiskursseista kulukorvausta saa edelleen, Aaltonen huomautti.

Kulukorvaukseen oikeuttavaan koulutukseen osallistuu vuosittain 13 000–22 000 työtöntä.

Kulukorvaus poistuu vuonna 2017 arviolta 10 000 työttömältä.

Uudistuksella tavoitellaan 47 miljoonan euron vuotuista säästöä.

Lindan nimi on muutettu.

Juttua korjattu kello 13.20: lakiehdotus hyväksyttiin eduskunnassa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näin Haaviston ja Niinistön ennennäkemätön vääntö eteni sanasta sanaan: ”Täydellisen tahallinen väärennös. Älä hyvä Pekka väärentele puheitani”

  2. 2

   Tätä et taatusti tiennyt kaupan paperipusseista – vinkki, joka saa sinut muuttamaan tapasi

  3. 3

   Kolme kuukautta lentokentällä asunut 8-henkinen perhe pääsi vihdoin lähtemään

  4. 4

   Sami ällistyi saatuaan vakuutusyhtiöltä korvauksen emätinsairauden hoidosta: ”Olihan tämä aika iso uutinen”

  5. 5

   Kikka, jolla Vivi elvytti rohtuneet huulensa, kun mikään huulirasva ei enää auttanut – aikaa meni kaksi sekuntia

  6. 6

   Päätös pitkälle riidalle: Kari Väänänen erosi Rovaniemen Teatterin johtajan tehtävistä

  7. 7

   Tosi tv-tähti laihtui vankilassa yli 45 kiloa: karu arki telkien takana – ”Ei syö ja välttelee muita vankeja”

  8. 8

   Mies anasti matkustajia täynnä olleen bussin keskellä päivää Itäkeskuksessa – lähti ajamaan bussin omaa reittiä

  9. 9

   IS-raati ruoti illan vaalitentin: ”Hurmaavan huimaa charmia, kunhan ei muuta naapuriin”

  10. 10

   Työpaikkasuhteen seurauksena syntynyt Mirva etsii isäänsä tv-ruudussa – juontajan epäilykset heräsivät, kun miestä ei millään löydy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Työpaikkasuhteen seurauksena syntynyt Mirva etsii isäänsä tv-ruudussa – juontajan epäilykset heräsivät, kun miestä ei millään löydy

  2. 2

   Erityisen intiimi ja harvinainen sairaus koettelee Mikaa, 40: Vaikeuttaa seksielämää ja aiheuttaa häpeää

  3. 3

   Bill Gatesin 21-vuotias tytär elää hillitöntä luksuselämää – isä ei jätä tyttärelleen miljardiperintöä: ”En aio haudata lapsiani rahaan”

  4. 4

   Turkulainen Petteri kuvasi huoltomiehen hulvattoman asennusmokan – some ratkesi nauruun: ”Urakkahomma varmaan painanut päälle”

  5. 5

   Syyttäjä: Madsen kidutti Kim Wallin kuoliaaksi sukellusveneessä

  6. 6

   Seurakunta remontoi Teemu Laajasalon tulevaa virka-asuntoa 100 000 eurolla

  7. 7

   Alaskan rannikolla erittäin voimakas maanjäristys: ”Vaarallinen tsunami on mahdollinen tai jo tapahtumassa”

  8. 8

   Tätä et taatusti tiennyt kaupan paperipusseista – vinkki, joka saa sinut muuttamaan tapasi

  9. 9

   Nokkela autoilija voi säästää yhden katsastuskerran – uusi laki voimaan pian

  10. 10

   Miksi Jesse Puljujärvi pitää kieltään suunsa ulkopuolella pelatessaan? Suomalaisen selitys aiheutti naurunremakan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  2. 2

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  3. 3

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  4. 4

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  5. 5

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  6. 6

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  7. 7

   Ylen juontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

  8. 8

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  9. 9

   Turkulainen Petteri kuvasi huoltomiehen hulvattoman asennusmokan – some ratkesi nauruun: ”Urakkahomma varmaan painanut päälle”

  10. 10

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näin Haaviston ja Niinistön ennennäkemätön vääntö eteni sanasta sanaan: ”Täydellisen tahallinen väärennös. Älä hyvä Pekka väärentele puheitani”

  2. 2

   Tätä et taatusti tiennyt kaupan paperipusseista – vinkki, joka saa sinut muuttamaan tapasi

  3. 3

   Kolme kuukautta lentokentällä asunut 8-henkinen perhe pääsi vihdoin lähtemään

  4. 4

   Sami ällistyi saatuaan vakuutusyhtiöltä korvauksen emätinsairauden hoidosta: ”Olihan tämä aika iso uutinen”

  5. 5

   Kikka, jolla Vivi elvytti rohtuneet huulensa, kun mikään huulirasva ei enää auttanut – aikaa meni kaksi sekuntia

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työpaikkasuhteen seurauksena syntynyt Mirva etsii isäänsä tv-ruudussa – juontajan epäilykset heräsivät, kun miestä ei millään löydy

  2. 2

   Erityisen intiimi ja harvinainen sairaus koettelee Mikaa, 40: Vaikeuttaa seksielämää ja aiheuttaa häpeää

  3. 3

   Bill Gatesin 21-vuotias tytär elää hillitöntä luksuselämää – isä ei jätä tyttärelleen miljardiperintöä: ”En aio haudata lapsiani rahaan”

  4. 4

   Turkulainen Petteri kuvasi huoltomiehen hulvattoman asennusmokan – some ratkesi nauruun: ”Urakkahomma varmaan painanut päälle”

  5. 5

   Syyttäjä: Madsen kidutti Kim Wallin kuoliaaksi sukellusveneessä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  2. 2

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  3. 3

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  4. 4

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  5. 5

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  6. Näytä lisää