Yleltä yllättäen lähtenyt esimies: erokeskustelu päätoimittaja Jääskeläisen kanssa kesti vain minuutin

Ylen ajankohtais- ja featuretoimituksen esimies Jussi Eronen irtisanoutui keskiviikkona yllättäen tehtävästään. Ilta-Sanomat oli Erosta vastassa.

15.12.2016 5:01

Jussi Eronen sai muutaman tunnin aikaa kerätä tavaransa ja poistui Ylen Radiotalosta viimeistä kertaa keskiviikkona.

Miksi irtisanouduit?

– Irtisanouduin Ylestä tänään (keskiviikkona), koska en pysty siellä noudattamaan journalistin ohjeita, eli sitä, että yleisöllä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, toimittaja kertoo.

Eronen viittaa erityisesti Journalistin ohjeiden kohtaan 1: Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Painostettiinko sinua eroamaan?

– Ihan itse päädyin tähän lopputulokseen. Tämä Sipilä-Terrafame -keissi oli niin sanotusti viimeinen pisara.

Erosen mukaan Jääskeläinen puuttui Ylen uutisointiin heti, kun pääministeri Sipilä soitti Jääskeläiselle Ylen julkaisemasta Katera Steel -uutisesta. Eronen kertoo, että Jääskeläinen teki useita muutoksia, ja ilmoitti hänelle asiasta alaisensa välityksellä.

– Hän muutti otsikon, poisti faktaa jutusta, poisti paikkaansa pitävän grafiikan ja muutteli asiajärjestystä, eikä keskustellut tästä lainkaan jutun tehneiden toimittajien kanssa, tai minun, joka olin näiden toimittajien esimies.

Kohun keskellä A-studiossa esiintynyt Jääskeläinen kiisti, että Ylen riippumattomuus olisi vaarantunut. Hän vakuutti, että kaikista suunnista tuleva painostus täytyy torjua.

– Journalismin tekeminen vaikutusyritysten keskellä on aivan normaali osa tätä ammattia, Jääskeläinen totesi.

Hetki sitten Jussi Eronen käveli viimeistä kertaa ulos Ylen tiloista.

Päätoimittaja Jääskeläinen kertoi, että tulevat jutut Sipilästä, Terrafamesta ja Katera Steelistä laitettiin jäihin siksi, että asia oli paisumassa painoarvoaan suuremmaksi. Myös Ylen hallitus on linjannut, että Jääskeläinen nauttii sen luottamusta.

Eronen tarkentaa, että hänen mukaansa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan uutisointi varsinkin poliitikoista on liian varovaista.

– Ei tällainen tutkiva journalisti pysty sellaisen rautasaappaan alla elämään.

Toimittaja irtisanoutui suoraan Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläiselle. Eronen luonnehtii Jääskeläisen kanssa käymäänsä keskustelua hyvin asialliseksi, mutta vain noin minuutin mittaiseksi.

– Totesin, että meillä on niin suuret linjaerot, että on parempi kun irtisanoudun. Jääskeläinen totesi, että näin varmasti on. Sitten kättelimme ja kiitin mahdollisuudesta työskennellä Ylellä. Sitten hyvästelimme, hän kertoo.

Luonnehtisitko pääministeri Juha Sipilän ja Atte Jääskeläisen suhdetta?

– En ole koskaan ollut paikalla heidän kohtaamisissaan, mutta Jääskeläinen on hyvin varovainen kaikessa uutisoinnissa mikä liittyy keskustaan tai Sipilään. Näillä aiheilla on aivan oma uutiskriteeristönsä.

Väännätkö vielä rautalangasta, miksi tämä on ongelma?

– Median pitäisi olla riippumaton. Ylen pitäisi olla suurin mahdollinen sananvapauden linnake. Nyt Ylellä on toinen käsi selän takana sidottuna.

Eronen painottaa, että toimituksen sisäiset keskustelut ovat pysyneet koko ajan asiallisina. Asiat riitelevät, eivät ihmiset. Silti toimituksessa kuohuu edelleen voimakkaasti. Erosen mukaan on mahdollista, että irtisanoutumiset jatkuvat.

– Kyllä siellä aika moni itki tänään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?