Itsetuhoinen turvapaikanhakija sytytti nuotion vastaanottokeskuksen lattialle – ehdollinen tuomio tuhotyön yrityksestä

Irakiin jääneen perheensä turvallisuudesta huolestunut turvapaikanhakija sytytti maaliskuussa itsetuhotarkoituksessa vaatteistaan nuotion huoneensa lattialle vastaanottokeskuksessa Pieksämäellä Etelä-Savossa. Keskiviikkona mies tuomittiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen tuhoyön yrityksestä.

14.12.2016 18:05

Vaikka teko jäi yritykseksi käräjäoikeus katsoi, että toiminnallaan mies saattoi noin sadan tapahtumahetkellä vastaanottokeskuksessa olleen turvapaikanhakijan ja keskuksen henkilökunnan hengenvaaraan.

Palo saatiin sammumaan alkuunsa henkilökunnan ripeän toiminnan ansiosta. Aineellisetkin vahingot jäivät vähäisiksi. Lattiamattoa paloi 100 euron edestä.

Epätoivoista tekoaan nelikymppinen irakilaismies perusteli sillä, että hän huolestui Bagdadiin jääneen perheensä turvallisuudesta. Heistä oli siihen saakka huolehtinut vaimon veli, joka oli Irakin armeijan palveluksessa. Oikeudelle mies kertoi saaneensa muutamaa päivää ennen itsetuhoyritystä tiedon, että vaimon veli on jäämässä eläkkeelle, eikä voi enää huolehtia perheen turvallisuudesta.

Ennen tekoaan mies pyysi huonetoveriaan poistumaan huoneesta, lukitsi itsensä sinne, riisuutui ja sytytti vaatteistaan nuotion lattialle.

Teon tehdessään hänellä oli kertomansa mukaan ”musta hetki”, eikä hän tullut ajatelleeksi sen mahdollisia seurauksia. Tarkoituksenaan hänellä oli vain itsetuho. Hän ei nähnyt elämässään muuta mahdollisuutta. Hän ei ehtinyt vammautua yritykseksi jääneen teon takia.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?