Viranomaiset kiinnostuivat Laihian olkilinnasta – linnanherra saa kohta selvityspyynnön

Laihian Tyllijoelle loka-marraskuussa noussut olkilinna on herättänyt kansassa ihastusta, mutta myös kysymyksen linnan turvallisuudesta.

14.12.2016 17:55

Monilla on tullut mieleen Gävlen surullisenkuuluisa olkipukki, joka on pystytetty torille kaupunkilaisten iloksi aina vuodesta 1966 lähtien, mutta kerta toisensa jälkeen se on joutunut tuhopolton kohteeksi.

Nyt Laihian kunnan rakennustarkastajalla on mietittävänään visainen kysymys, sillä olkilinna on Suomessa ainutlaatuinen ja siksi se on myös lainsäädännöllisesti ennakkotapaus. Hänelle on jo tullu kyselyitä olkilinnan lupa-asioista.

– Linnan turvallisuus on syytä varmistaa ja tutkia. Olenkin tässä juuri tekemässä rakentajalle selvityspyyntöä asiasta.

– Rakennelmassahan ei ole kattoa päällä, vaan pelkät seinät, mutta tällainen olki on tulenarkaa ainetta ja sekin näkökohta pitää ottaa huomioon, sanoo rakennustarkastaja Seppo Lamminaho.

Jatkotoimenpiteitä harkitaan selvityksen perusteella.

Kyläaktiivi Jouko Lehtinen toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja teki linnan olkipaaleista.

Huitun olkiinnalla on riittänyt ihmettelijöitä sen valmistumisesta lähtien. Linnan ideoinut ja talkooväen kanssa toteuttanut Jouko Lehtinen ei ole estänyt ihmisten pääsyä linnaansa. Päinvastoin, hän on iloinen, kun voi tarjota lapsiperheille ilmaisen käyntikohteen.

Linnan ulkopuolelle Lehtinen on laittanut kameravalvonnasta kertovat kyltit, ja linnalle johtavalle peltotielle hän asensi puomin, jotteivät autot ajaisi pellolle ja juuttuisi saveen.

Kuin lumi- tai jäälinna?

Ylitarkastaja Juha Katajisto Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta miettii, olisiko Tyllijoen yleisömagneetti rinnastettavissa Pohjois-Suomen lumi- ja jäälinnoihin.

– Jos tällaiseen rakennelmaan on yleisöllä pääsy, turvallisuuskysymykset tulevat esiin. On varmistettava, ettei ole sortuma- tai tulipalovaaraa. Myös liikennejärjestelyitä pitää miettiä, jos yleisöä kovasti alkaa tulla paikalle.

Katajiston mukaan näiden asioiden selvittäminen ja tutkiminen kuuluu kunnan lupaviranomaiselle.

– Sitäkin viranomainen joutuu miettimään, onko olkilinna pysyväisluonteinen vai tilapäinen rakennelma, eli vaatiiko se rakennusluvan vai toimeenpanoluvan. Vastuukysymyksetkin voivat tulla vastaan, jos sinne pääsee katselemaan ja kiipeilemään jokamiehenoikeuksilla ja joku loukkaa itsensä.

Jos lupaedellytykset eivät täyty, linna voidaan jopa määrätä purettavaksi.

– Ei tätä turhaan rakennettu. Ensimmäisenä viikonloppuna jo meni tie kuralle, kun ihmettelijöitä kävi satoja, Jouko Lehtinen kertoo.

Linnanherra Jouko Lehtinen ”riemastuu” kuultuaan tulevasta selvityspyynnöstä.

– Ne saa tulla purkamahan linnan, jos haluavat, mutta saavat sitte hävittää paalitkin. Minoon sellaanen, jotten jaksa niiden (viranomaisten) kans vääntää ja lupia kysellä.

– Tuo linna ny ei ketään tuolla haittaa, eikä sellaaset selvityspyynnöt mihinkään johora, Lehtinen lupaa.

YouTubessa julkaistulla videolla linna nähdään ilmasta käsin. Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?