Salla Vuorikoski lähtee Ylestä – jo toinen irtisanoutuminen tänään: ”Kaikki ovat poissa tolaltaan”

Pääministeri Juha Sipilän vihaisia viestejä saanut Yleisradion toimittaja Salla Vuorikoski on irtisanoutunut.

Salla Vuorikoski.

14.12.2016 11:29 | Päivitetty 14.12.2016 13:12

Toimittaja Salla Vuorikoski kertoo Facebookissa irtisanoutuneensa Yleisradion palveluksesta.

Vuorikoski perustelee päivityksessään irtisanoutumistaan Ylen johdon linjauksilla.

”Talon johto on viestittänyt toistuvasti viime viikkojen aikana työntekijöille, että jos he eivät pysty hyväksymään johdon linjauksia, pitää miettiä, voiko talossa olla töissä. Myös tätä viestiä olen kuunnellut tulevaisuuttani pohtiessa. Oma polkuni vie nyt toiseen suuntaan.” Vuorikoski kirjoittaa päivityksessään.

Vuorikoski siirtyi Ylen palvelukseen vuosi sitten MTV:n uutisista. Vuorikoski joutui kohun kohteeksi tehdessään pääministeri Juha Sipilän Terrafame-yhtiöön liittyvistä jääviysepäilyistä juttua ja pääministerin hermostuttua. Juha Sipilä ei pitänyt siitä, että Vuorikoski pyysi kommentteja juttuunsa sähköpostilla pari tuntia ennen jutun julki menoa ja reagoi tilanteeseen lähettämällä Vuorikoskelle ja päätoimittaja Atte Jääskeläiselle sähköposteja yöhön asti.

Sähköpostien lähettämistä seuraavana maanantaina Jääskeläinen linjasi, ettei Sipilästä tehdä jatkojuttuja. Jääskeläinen perusteli päätöstä sillä, että aihetta oli käsitelty jo laajasti, eikä jokaisen Ylen toimituksen ollut tarvetta tarttua asiaan, ellei uutta käännettä ilmene. Jotkut ovat tulkinneet ohjeistuksen niin, että Ylen johto on taipunut poliittisen painostuksen alla. Jääskeläinen on kiistänyt tämän jyrkästi.

Aiemmin keskiviikkona Ylen ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen kertoi myöskin irtisanoutuneensa.

IS tavoitti Salla Vuorikosken kommentoimaan irtisanoutumistaan.

Miksi lähdette Ylestä?

– Ylen journalistinen linja on ristiriidassa sen kanssa, mitä minä ajattelen journalismista.

Mikä on suurin ristiriita?

– Peruslähtökohta pitää olla se, että journalismin tehtävänä on seurata vallankäyttöä ja erityisen tarkasti mitä korkeammasta vallankäyttäjästä on kyse. Ja nyt tämä pääministerin keissi on osoittanut sen, että pääministerin suuttumus on heijastunut sellaisella tavalla Yleen, että se on käytännössä aiheuttanut ei-journalistisia ratkaisuja eli juttujen hyllyttämisiä ja ylimitoitettuja toimenpiteitä, kuten varoituksen antamisen (Ruben) Stillerille.

– Olen toivonut ja pyytänyt päätoimittajalta (Atte Jääskeläinen), että hän kumoaisi tiettyjä linjauksia, jotta voitaisiin palata ikään kuin normaalin tiedotusvälineen arkeen. Mutta yleisesti johdon suunnalta on viestitetty, että jos ei pysty allekirjoittamaan niitä johdon linjauksia, niin sitten pitää miettiä, voiko täällä olla töissä. Tätä mietintää olen sitten tässä käynyt.

Millä tavalla kuvailisitte toimituksenne tilaa?

– Meillä on 15 hengen tiimi. Kaikki ovat tosi poissa tolaltaan, suoraan sanottuna. En tietysti jokaisen tuntemuksia tiedä, mutta yleinen tunnelma on hyvin, hyvin hämmentynyt.

Ei liene sattumaa, että irtisanouduitte samana päivänä kuin esimiehenne Jussi Eronen?

– Molemmat olemme tehneet itsenäiset päätökset oman harkintamme mukaan. Nämä ovat aika isoja päätöksiä, ei mikään kimpparatkaisu. Mutta se nyt kypsyi yhtä aikaa. Toki olin tietoinen, että Jussi aikoo tämän saman ratkaisun tehdä.

Irtisanouduitko Jussi Eroselle vai Atte Jääskeläiselle?

– Itse asiassa minulla oli tänään sattumoisin tapaaminen kymmeneltä (Ylen toimitusjohtaja) Lauri Kivisen kanssa, tunnin mittainen palaveri. Irtisanouduin palaverin aluksi.

Suoraan toimitusjohtajalle.

– No, kun minulla oli nyt hyvä mahdollisuus hänet tavata niin tämä asia oli siinä kätevää hoitaa samalla.

Miten toimitusjohtaja Kivinen otti eronpyyntönne?

– Hän oli hyvin ystävällinen ja meillä oli tosi hyvähenkinen keskustelu. Otti irtisanomisilmoituksen vastaan ja toivotti hyvää jatkoa. Ei siinä ollut mitään ikävää siinä keskustelussa.

Mitä teette seuraavaksi?

– Heh, toimitusjohtaja kysyi ihan samaa. Vastaan samalla tavalla: rakastan journalismia ja tämä on mielestäni paras ammatti maailmassa. Totta kai haluan jatkaa journalismin parissa, mutta tulevaisuus sitten näyttää.

Voitteko ajatella palaavanne vielä Yleen?

– Joo, totta kai, jos asiat muuttuvat paremmiksi ja Yle normaaliksi tiedotusvälineeksi. En minä mitään portteja sulje.

Päivitys 14.12. klo 13:11: Lisätty yksityiskohtia Ylen Terrafame-jupakasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?