Irakilaiskaksosille vaaditaan elinkautista joukkomurhasta – Syyttäjä: Toinen ampui ainakin 11 - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Irakilaiskaksosille vaaditaan elinkautista joukkomurhasta – Syyttäjä: Toinen ampui ainakin 11

Syyttäjä vaatii elinkautista vankeutta irakilaiskaksosille. Oikeudenkäynnissä kuullaan myös anonyymitodistajia. Esitutkinnassa ei ole kyetty selvittämään, kumpi kaksosista on epäilty punaisessa baretissa esiintynyt ampuja.

13.12.2016 10:49

Syyttäjä vaatii elinkautista vankeusrangaistusta irakilaiskaksosille ensisijaisesti terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista, surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä pahoinpitelystä.

Vaihtoehtosyytteet koskevat avunantoa raskaimpiin rikoksiin.

Syytteet liittyvät Irakissa tapahtuneeseen Camp Speicherin joukkomurhaan, jossa Isisin taistelijat surmasivat yli tuhat vangeiksi ottamaansa Irakin armeijan ja turvallisuusjoukkojen sotilasta ja alokasta. Syyttäjän mukaan irakilaiskaksoset osallistuivat joukkomurhaan Isisin taistelijoina.

Miehet ovat kiistäneet raskaat rikosepäilyt.

Syyttäjän mukaan kaksoset ovat vanginneet sotilaita ja alokkaita, vartioineet heitä ja kuljettaneet teloituspaikoille. Sitten toinen veljeksistä on tappanut ampumalla pistoolilla ja rynnäkkökiväärillä lähietäisyydeltä ainakin 11 vangiksi otettua ja teloituskuopassa maannutta sotilasta. Surmattujen sotilaiden henkilöllisyyttä ei ole pystytty selvittämään.

Sitä kumpi veljeksistä on ampuja ei ole syytteen mukaan merkitystä terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen murhien tunnusmerkistön täyttymisen kannalta. Sotilaiden tappaminen tehtiin syytteen mukaan vakaasti harkiten osana Isisin harjoittamaa islamistista terroria ja tappamisen tarkoituksena oli saavuttaa terrorijärjestön poliittiset, ideologiset ja strategiset tavoitteet.

Osallistumalla sotilaiden tappamiseen kaksoset syyllistyivät syyttäjien mukaan törkeään sotarikokseen.

Isis on levittänyt joukkomurhasta propagandavideoita netissä. Veljesten epäillään surmanneen ampumalla yksitoista aseetonta ja puolustuskyvytöntä Irakin armeijan koulutuksessa olevaa sotilasta. Oikeudessa kuullaan todistajia, joiden mukaan punaisessa baretissa esiintyvä henkilö on jompi kumpi kaksosista. Yhtenä todisteena oikeudessa on Isisin propagandavideo ”tappakaa heidät”. Oikeudessa kuullaan myös anonyymejä todistajia.

Veljekset pidätettiin joulukuussa 2015. He olivat tulleet Suomeen muutamaa kuukautta aikaisemmin turvapaikanhakijoina.

Pirkanmaan käräjäoikeus aloitti Suomen oloissa äärimmäisen poikkeuksellisen terrorismioikeudenkäynnin tiistaina valmisteluistunnolla. Varsinainen oikeudenkäynti alkaa myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?