Lapissa kuvattu taianomainen revontulivideo leviää maailmalla – katse taivaalle myös tänä yönä! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lapissa kuvattu taianomainen revontulivideo leviää maailmalla – katse taivaalle myös tänä yönä!

Uutistoimisto Reuters levittää turistien perjantaina kuvaamaa revontulivideota.

11.12.2016 18:49

Reutersin tietojen mukaan videon kuvattu Rovaniemellä perjantaina 9.12. noin kello yhdeltätoista illalla.

Jos sinulta jäivät revontulet tuolloin väliin, tuleva yö on kirkas suuressa osassa maata. Tämä tarjoaa mahdollisuuden ihastella revontulia taivaalla. Etenkin Lapissa mahdollisuudet ovat hyvät.

Päivystävä meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteenlaitokselta kertoo, että tulevasta yöstä on pilvisyystilanteen puolesta tulossa otollinen revontulien tarkasteluun.

– Etelä-ja Keski-Suomessa näyttäisi olevan laajalti selkeää. Vielä on pilviä akselilla Pori–Kuopio, mutta ne ovat väistymässä illan aikana, Hoppula kertoo.

Pohjoisessa pilvipeite rakoilee yöllä näillä näkymin Etelä- ja Itä-Lapissa. Länsi-Lapissa taivas sen sijaan pilvistyy jo ennen puoltayötä.

– Se on vähän näin, että kun etelässä pilvisyys vähenee niin pohjoisessa se tietyillä alueilla lisääntyy yötä kohti. Kuitenkin vielä puolenyön aikaan pitäisi olla kirkkaita paikkoja Etelä-Lapissa ja myös Itä-Lapissa. Tuskin kukaan aamuyöllä varta vasten meneekään katsomaan revontulia.

Pelkästään kirkas taivas ei revontulien bongaajaa vielä auta. Tarvitaan myös magneettikentän häiriöitä taivaalla. Niitäkin on luvassa ensi yönä, mutta ei etelässä.

– Palkit ovat punaisella muun muassa Pellossa, Sodankylässä ja Muoniossa. Voisi sanoa, että näillä paikkakunnilla revontulien esiintyminen on yön aikana hyvin todennäköistä.

Juho Bäck kuvasi upeat revontulet Porin Ahlaisissa.­

Perjantaina revontulet loimusivat myös Porissa

Revontulista ja avaruuden ilmiöistä kiinnostunut Juho Bäck lähetti Ilta-Sanomille näyttävän revontulikuvan, jonka hän nappasi perjantain ja lauantain välisenä yönä Porin Ahlaisissa.

– Minulla oli hälytysjärjestelmä päällä. Lähdin varta vasten meren rannalle. Siellä olikin sitten näyttävä ilotulitus. Tällaisia ei kovin usein satu, Bäck kertoo.

Oliko kyseessä hienoin revontuli-ilmiö, jonka olet nähnyt?

– Vaikea sanoa. Syksyn alussa olin samassa paikassa. Silloin oli myös komea ilotulitus. Meri oli sula ja tyyni, joten revontulet heijastuivat kauniisti veden pinnasta. Mutta kyllä tämäkin oli hieno elämys, Bäck vertailee.

Tulevana yönä Bäck ei suuntaa Ahlaisiin, vaikka Poriin ennustetaan yöksi kirkasta taivasta. Meren rannan sijasta tämä yö menee työtehtävien merkeissä.

– Minulla on yövuoro tulevana yönä. Viikonloppu oli vapaa, joten pääsin kuvaamaan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Välillä tekee hyvää päästä pakoon valosaastetta. Se rentouttaa, kun saa olla yksin ja ihmetellä, mitä hienoja ihmeitä taivas voikaan tarjota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?