Kaikki alkoi WC-ongelmista: suomalaisten suora lomalento Teneriffalle katkesi Kööpenhaminaan – ja ikävät sattumukset jatkuivat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kaikki alkoi WC-ongelmista: suomalaisten suora lomalento Teneriffalle katkesi Kööpenhaminaan – ja ikävät sattumukset jatkuivat

Partasen perheen lomamatka Teneriffalle on ollut lievästi sanottuna epäonninen.

Lomalento Teneriffalle katkesi yllättäen Kööpenhaminaan. Matkustajat odottavat nyt, milloin matka jatkuu etelään.

11.12.2016 18:13

Helsingistä aamulla kello 7.15 lähteneen Thomas Cook Airlinesin lentoTeneriffalle on kärsinyt epäonnisten sattumusten sarjasta.

Turusta aamuyöllä kohti Helsinkiä perheensä kanssa matkaan lähtenyt Jarno Partanen kertoo matkustajien hermoja raastaneesta matkasta, joka on edelleen kesken.

– Tässä on takana tällainen kevyt 12 tunnin paussi. Kaikki alkoi siitä, kun kone lähti kohti Teneriffaa. Pian tuli ilmoitus, että koneen vessat eivät toimi. Ne olivat kuulemma jäätyneet. Edessä oli välilasku Kööpenhaminaan, Partanen kertoo.

Kööpenhaminassa vessat saatiin toimimaan. Matkustajat saivat kuitenkin pian kuulla, että kone on laskeutunut sen verran raskaan polttoainekuorman kanssa, että sille on tehtävä tarkastus. Matkustajia pyydettiin odottamaan tämän aikaa lentokoneessa.

– Ensin odoteltiin sitä, että tarkastus saataisiin tehtyä. Sen jälkeen tuli tieto, että tarkastuksesta pitää tehdä virallinen raportti. Koska oli sunnuntai, ketään ei ollut paikalla laatimassa raporttia. Piti siis odotella lisää.

Kun paikalle saatiin vihdoin viranomaiset, jotka voivat tehdä raportin, tuli ilmoitus serverin kaatumisesta. Raporttia ei sen vuoksi voitu välittää eteenpäin. Tämän vuoksi lähtö viivästyi entisestään. Matkustajat joutivat odottamaan koneessa lentokentällä Partasen mukaan 4–5 tuntia.

– Kaikki vaan istuivat koneessa. Alkoi tulla hirveä nälkä. Vessat oli saatu sentään toimimaan, mutta kunnon ruokaa ei saatu. Vain jotain sipsejä ja vesipullo, Partanen kuvailee.

Lopulta matkustajat päästettiin ulois koneesta Kööpenhaminan lentokentälle. Heille annettiin voucherit, joilla heidän oli tarkoitus hankkia syötävää lentokentän ravintolatiloista. Juuri kun matkustajat olivat päässeet lentokentän puolelle, tuli tieto, että kone olisi lähtovalmiina. Sitten koitti Partasen mukaan kaikkein uskomattomin käänne.

– Olimme juuri päässeet lentokenttäbussiin ja siirtymässä takaisin koneeseen. Siinä vaiheessa tuli tieto, että koneen miehistön työtunnit ovat täynnä. Tarvitaan uusi miehistö. Eli ei muuta kuin takaisin lentokentän puolelle. Se oli ainakin minun mielestäni kaiken huippu, Partanen sanoo.

 Tuli tieto, että koneen miehistön työtunnit ovat täynnä. Tarvitaan uusi miehistö.

Alkuillasta matkalaiset olivat edelleen samassa pisteessä kuin aamupäivällä, Kööpenhaminan lentokentällä. Ruokaa oli sentään saatu. Vaikka epäonninen matka on käynyt Partasen mukaan luonnollisesti matkustajien hermoille, tunnelma on pääosin positiivinen.

– Tietenkin väsymys alkaa painaa, kun aamuyöllä jo Turusta lähdettiin. Meitä on matkassa vaimo, 4- ja 6-vuotiaat lapset sekä anoppi ja vaimon veli. Lapset pysyvät tyytyväisinä, kunhan vaan ostaa riittävästi karkkia, Partanen naurahtaa.

Koneen on näillä näkymin tarkoitus suunnata kohti Tenerifaa kahdeksan jälkeen, kun uusi miehistö on saatu kasaan. Arvioitu saapumisaika Teneriffan lentokentälle oli Suomen aikaa sunnuntaina yhdeltä iltapäivällä.

Matkanjärjestäjä pahoillaan matkustajien puolesta

Kyseessä on matkatoimisto Tjäreborgin järjestämä lomamatka. Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski vahvistaa Ilta-Sanomille, että Partasen kuvaama välilasku on jouduttu tekemään.

– Pitää paikkansa, kyllä. Välilasku Kööpenhaminaan on tehty. Ja se on tehty nimenomaan WC-tilojen ongelmien vuoksi, Pucilowski kommentoi.

Pucilowski ei pysty ottamaan kantaa lentoyhtiön tekemiin matkustajien turvallisuuteen ja koneen huoltamiseen liittyviin ratkaisuihin. Hän korostaa kuitenkin, että kaikki päätökset, myös ne ikävät, tehdään ensisijaisesti matkustajien turvallisuuden vuoksi.

– Selvää on, että lentoyhtiö toimii näissä tilanteissa aina tietyn protokollan mukasesti. Nämä ovat todella ikäviä ja harmittavia tapauksia. Erityisen valitettavaa tämä on matkustajien loman alkamisen kannalta. Sen vuoksi meitä totta kai harmittaa. Joskus näitä vain sattuu.

Tjäreborgin mukaan Kööpenhaminan Kastrupin kentältä lähtee kello 19.30 uusi kone kohti Teneriffaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?