Kadonneita turvapaikanhakijoita on Suomessa jo 3 800 – ”Ihmisiä alkaa ilmestyä luukuille kunnissa”

Ihmisiä alkaa ilmestyä sosiaali- ja terveystoimen luukuille kunnissa, vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen arvioi.

Viranomaisarvion mukaan Suomessa on ensi vuonna tuhansia paperittomia turvapaikanhakiijoita.

9.12.2016 20:38

Maahanmuuttovirasto Migrin vastaanottojärjestelmästä on kadonnut Ilta-Sanomien tietojen mukaan jo 3 800 turvapaikanhakijaa.

Suomessa luvatta oleskelevin niin sanottujen paperittomien määrä on todennäköisesti tätä pienempi, ainakin toistaiseksi. Tarkkaa lukua ei tiedetä. Osa kadonneista on Suomessa, osa matkustanut takaisin kotimaahansa tai muualle Eurooppaan.

Suurempi kysymys koskee viranomaisten tiedossa olevia käännytyspäätöksen saaneita henkilöitä, jotka jäävät Suomeen. Pelkästään tämän joukon lukumäärä voi nousta ensi vuonna tuhansiin. Kaikkiaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saavien määrä nousee noin 15 000 henkilöön.

Mukana on kielteisen päätöksen saaneita, joita ei voida viranomaistoimin käännyttää ja jotka eivät halua poistua maasta. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa Irakista ja Somaliasta tulleita turvapaikanhakijoita, sillä maiden kanssa ei toistaiseksi ole voimassaolevaa palautussopimusta. Palautussopimuksista on määrä neuvotella vielä kuluvan vuoden aikana.

Viime ja tänä vuonna vireille tulleita turvapaikkahakemuksia on kaikkiaan runsaat 37 900, joista on tähän mennessä käsitelty noin 33 800 hakemusta. Turvapaikanhakijoista vain 26,6 prosenttia eli noin 9 000 on saanut myönteisen päätöksen. Maasta poistuneita turvapaikanhakijoita on tällä hetkellä noin 9 200. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saavien määrä on nousemassa kaikkiaan noin 15 000 henkilöön.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutisen mukaan arvio ensi vuoden tuhansista paperittomista on realistinen. Ulkomaalaisvalvontaa ja käännytystä toimeenpaneva poliisi pitää kirjaa ihmisistä, joita ei voida palauttaa viranomaistoimin käännytyspäätöksestä huolimatta.

– Maahanmuuttovirastolla on enintään 30 päivää aikaa antaa vastaanottopalveluita näille henkilölle. Tällä hetkellä poliisi tehnyt ilmoituksen 220 henkilöstä, joista noin 120 henkilöltä palvelut ovat jo loppuneet. Potentiaalisesti voi olla tuhansia, jotka ovat tässä tilanteessa ennen pitkää, Nuutinen sanoo Ilta-Sanomille.

”Ihmisiä alkaa ilmestymään sosiaali- ja terveystoimen luukuille”

Luvatta maahan jäävien henkilöiden asema on toistaiseksi kysymysmerkki. Virasto pyrkii seuraamaan, mitä ihmiset aikovat tehdä. Nuutisen mukaan he saattavat hakea turvapaikkaa uudelleen jos sille on perusteita. Ihmisiä myös katoaa ja siirtyy asumaan Suomessa olevien sukulaisten tai ystävien luo.

Migrin vastuu käännytyspäätöksen saaneista joka tapauksessa lakkaa 30 päivän kuluessa ja vastuu siirtyy muille viranomaisille.

– Ihmisiä alkaa todennäköisesti ilmestyä sosiaali- ja terveystoimen luukuille kunnissa. Ministerityöryhmän ohjeistusta odotetaan. Sen piti tulla jo, mutta on myöhässä, Nuutinen toteaa.

Työryhmä totesi viime viikolla, että kunnat voivat tarjota laittomasti maassa oleville välttämättömän toimeentulon hätäapuna muun muassa ruokaa ja lääkkeitä. Terveydenhuoltolain nojalla ihmisille on myös taattava kiireellinen sairaanhoito.

Perustuslain mukaan kaikilla on oikeus toimeentuloon, mutta paperittomien kohdalla hallituksen kanta on kuitenkin yhä epäselvä. Kunnissa on ollut nyt eriäviä käytäntöjä.

Vaikka hallitus takaisikin luvatta maassa oleville toimeentulon, Nuutinen uskoo monien lähtevän maasta omin toimin.

– Voisi kuvitella että paljon lähdetään pois. Jää nähtäväksi, mikä maahan jäävien paperittomien määrä tulee olemaan. Suomi ei ole yhtä helppo maa oleskella laittomasti, kuin monet muut maat, joissa volyymit ovat suurempia. Suomessa on pienemmät ympyrät kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, Nuutinen toteaa.

Maahanmuuttoviraston vastaanottokapasiteetti pienenee selvästi

Turvapaikanhakijoiden määrän noustua syksyllä 2015 kymmeniin tuhansiin, maahanmuuttovirasto lisäsi vastaanottokapasiteettiaan nopeasti. Keväällä paikkoja oli järjestetty jo noin 33 000 turvapaikanhakijalle.

Tänä vuonna turvapaikanhakijoita on saapunut Suomeen kaikkiaan noin 6 000. Viime vuoden luvuista jäädään selvästi. Migri aikoo vähentää ensi vuonna vastaanottokapasiteettiaan siten, että ensi vuoden lopulla turvapaikanhakijoille on 5 000–8 000 paikkaa.

Pekka Nuutisen mukaan useita hyviä yksiköitä tullaan ajamaan alas.

Eilen julkaistun suunnitelman mukaan valtion vastaanottokeskukset Oulussa ja Joutsenossa siirtyvät vuodenvaihteessa Maahanmuuttoviraston alaisuuteen. Suomessa on tällä hetkellä lisäksi 77 aikuisten ja 58 alaikäisten vastaanottokeskusta, joita kunnat, yhdistykset ja yritykset ylläpitävät.

Maahanmuuttovirasto ottaa lisäksi vastuulleen poliisin hoitamat ulkomaalaislupa-asiat. Hakemukset jätetään ensi vuoden alusta Maahanmuuttoviraston yhdeksään palvelupisteeseen, jotka sijaitsevat Helsingissä, Raisiossa, Tampereella, Lahdessa, Lappeenrannassa, Oulussa, Vaasassa, Kuopiossa, ja Rovaniemellä.

– Jatkossa olemme maahanmuuton supervirasto lukuun ottamatta viisumiasioita, jotka ovat edelleen ulkoministeriön vastuulla, ja lukuun ottamatta kotouttamisasioita, jotka kuuluvat työ- ja elinkeinoministeriölle, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio toteaa.

Maahanmuuttoviraston henkilöstömäärä pysyy jatkossakin runsaassa 800 työntekijässä. Turvapaikkapäätöksentekoon palkattujen 250 määräaikaisen työntekijän työsuhteen päättyessä virastoon siirtyy 170 työntekijää valtion vastaanottokeskuksista ja poliisista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?