Ylen henkilöstöedustaja nimeää yhtiön sisäisten epäluulojen pesäpaikan: A-Studio - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ylen henkilöstöedustaja nimeää yhtiön sisäisten epäluulojen pesäpaikan: A-Studio

Ylen organisaatiomuutos jätti kaunoja erityisesti A-Studioon, arvelee Ylen hallintoneuvoston henkilöstön edustaja.

Jan Andersson ja Ylen hallintoneuvostossa henkilöstöä edustava Jari Niemelä kommentoivat Ylen tilannetta IS:lle.

9.12.2016 16:04

Yle-kuohunta paisui tällä viikolla entisestään. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päälliköt julkaisivat avoimen kirjeen, jossa he asettuivat tukemaan päätoimittaja Atte Jääskeläistä.

Päälliköt vetosivat siihen, että toimituksissa pitää palauttaa työrauha ja luottamus. Heidän mukaansa jotkut ovat yrittäneet murskata Ylen työtä, hyökänneet päätoimittajaa kohtaan ja vihjailleet hänen nuoruuden aikaisista poliittisista kytköksistään.

Ylen käytäväkeskusteluissa on liikkunut huhuja, joiden mukaan päätoimittaja Jääskeläisen erottamiseksi kerätään adressia.

Avoimen kirjeen allekirjoittajat eivät halua tarkemmin kertoa, ketkä hyökkäävät Ylen johtoa vastaan ja minkälainen myllerrys yhtiön sisällä on käynnissä.

– Kirjeessä ovat kaikki asiat. En kommentoi sen enempää, Kehitys-yksikön päällikkö Mika Rahkonen vastaa kysymykseen Ylen sisäisistä ongelmista.

– En kommentoi, radio- ja tv-lähetyksistä vastaava päällikkö Marjo Ahonen sanoo.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että hän käy ensi viikon aikana keskustelukierroksen Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnassa.

Kivinen antaa selvityksen Yle-keskustelun vaiheista hallintoneuvostolle, joka kokoontuu ensi viikon tiistaina 13. joulukuuta.

Hallintoneuvoston Ylen henkilöstöä edustava Jari Niemelä kertoo IS:lle, että suurin osa yleläisistä on ihmeissään käynnissä olevasta julkisesta keskustelusta.

– Muutama ihminen on vain kokenut olonsa jostain syystä hämmentyneeksi, he ovat reagoineet omituisesti.

Ongelmia tuntuu Niemelän mielestä olevan A-Studiossa.

– Erilaisista organisaatiomuutoksista on voinut jäädä paineita. Sinne on ilmeisesti jäänyt elämään erilaisia epäluuloja. En ole television puolella enkä tiedä yksityiskohtia.

Niemelä sanoo, että Ylen asioita ovat julkisuudessa tuoneet esille lähinnä A-Studion tähtitoimittajat.

– Politiikan toimituksesta, taloustoimituksesta tai ulkomaantoimituksesta en ole kuullut mitään tällaista.

A-Studion juontajat Susanne Päivärinta ja Jan Andersson arvostelivat viime viikolla Helsingin Sanomissa Ylen päätoimittajan Jääskeläisen toimintaa pääministeri Juha Sipilän uutisoinnin yhteydessä. A-Studion juontajien mukaan uutisointia koskevia rajoituksia perusteltiin journalististen syiden lisäksi ”muilla syillä”.

Susanne Päivärinta ja Jan Andersson vetävät A-studio-lähetyksiä.

Onko A-studioon jäänyt kytemään paineita organisaatiomuutoksista, Jan Andersson?

– Siitähän on tämän viime jupakan yhteydessä ollut puhetta julkisuudessa, mutta minä en mielelläni nyt lähtisi sitä omalla nimelläni kommentoimaan, kun meillä tämä homma on vielä kesken. Toimitusjohtaja lähtee ensi viikolla kiertämään keskustelemassa meidän tekijöiden kanssa, ja katsotaan nyt sitten mihin se johtaa.

– Tämä organisaatiomuutos oli iso, ja siitä on ollut keskustelua puolesta ja vastaan, että siitähän tuossa väitteessä on kyse.

Ovatko epäluulot jääneet elämään lähinnä vain A-studioon, ei niinkään muualle?

– Siihen mä en osaa ottaa mitään kantaa. Viime viikolla keskityin oman ohjelman tekoon, enkä keskustellut ihmisten kanssa siinä sen enempää. En ole edes sosiaalisessa mediassa, eli en tiedä, en osaa sanoa tuohon juuta enkä jaata, Andersson vastaa.

Jari Niemelän mukaan viime viikolla tilanne oli vähällä kärjistyä aivan mahdottomiksi. Asiat selvitettiin perjantaina henkilöstön kokouksessa ja sen jälkeen tilanne rauhoittui.

– Se on käyty läpi jo kertaalleen. Nyt uutis- ja ajankohtaistoimituksen päälliköt käyvät tilanteen läpi tiimiensä kanssa kaivaakseen esille sen, mistä mahdollisesti kiikastaa.

Niemelä muistuttaa, että toimituksessa voidaan käydä läpi asioita ilman, että kaikki on pakko vuotaa ulos.

Niemelä sanoo, että jälkikäteen ajatellen Terrafame-uutisoinnissa tapahtui kaikenlaisia virheitä. Väärinkäsityksiä syntyi esimerkiksi johdon viestissä, jonka mukaan Terrafamea ei voi käsitellä muuten kuin uutismielessä.

– Päälliköt muotoilivat sanoman tiimeille huonosti. Se ymmärrettiin liian kategorisesti. Sanoma tuli liian äkkijyrkkänä meille.

Päälliköiden avoin kirje kertoo Niemelän mielestä siitä, että pomot ovat ottaneet tilanteen tosissaan. Hänen mielestään olennaista on se, että kylmän viileästi talon sisällä tutkitaan, onko menettelytavoissa tai käytännöissä korjattavaa.

– Jäitä hattuun. Kaikessa rauhassa ilman turhaa julkisuutta tällainen pitää käydä läpi.

Myös Ylen ex-pomo Pekka Ervasti on arvostellut kovasanaisesti Ylen politiikan toimitusta. Lue juttu tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?