EU haluaa kieltää reserviläisten kiväärit – ”He eivät ymmärrä Suomen systeemiä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

EU haluaa kieltää reserviläisten kiväärit – ”He eivät ymmärrä Suomen systeemiä”

Euroopan komissio yrittää saada kieltoa Suomen reserviläiskivääreille. Kielto romuttaisi arvion mukaan pahoin Suomen maanpuolustusta.

Euroopan unionissa väännetään parhaillaan kättä ampuma-asedirektiivistä, joka tähtää moniin tiukennuksiin jäsenmaiden aselainsäädännöissä.­

10.12.2016 7:59

Euroopan unionissa väännetään parhaillaan kättä ampuma-asedirektiivistä, joka tähtää lukuisiin tiukennuksiin jäsenmaiden aselainsäädännöissä.

Euroopan komissio ajaa yhä direktiiviin kieltoa, joka on aiheuttanut huolta Suomessa jo vuoden ajan. Komissio kieltäisi siviileiltä lippaalla varustetut, itselataavaa kertatulta ampuvat aseet, jotka muistuttavat ulkonäöltä sarjatulta ampuvia sotilasaseita.

Kielto koskisi myös niin sanottuja reserviläiskivääreitä, joiden merkitystä Suomen maanpuolustukselle pidetään suurena.

Nykyisin lukuisilla Suomen vapaaehtoisissa maanpuolustusjärjestöissä ampumista harjoittelevilla reserviläisillä on puoliautomaattikivääreitä, jotka näyttävät sarjatulta ampuvilta rynnäkkökivääreiltä.

”Kielto olisi huomattavan kielteinen maanpuolustuksen kannalta, koska se heikentäisi merkittävästi vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan järjestely- ja toimintaedellytyksiä”, todettiin eduskunnan suuren valiokunnan tiedotteessa viime vuoden joulukuussa.

 Tässä on jonkinlainen hermopeli meneillään.

Puolustusministeriö on arvioinut, että seuraus voisi olla pahimmillaan vapaaehtoispohjalta toteutettavien reserviläisammuntojen loppuminen.

Komissio antoi esityksen vuosi sitten Pariisin tuhoisien terrori-iskujen jälkeen, jotta terroristien ja rikollisten olisi vaikeampi saada aseita.

Euroopan parlamentti ja EU:n sisäministerit ministerineuvostossa ovat ottaneet sen jälkeen asiaan lievemmän linjan, joka muun muassa sallisi poikkeuksia puoliautomaattiaseita koskeviin kieltoihin.

Komissio pitää kuitenkin yhä kiinni linjastaan.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) kertoo, että maanantaina käytiin asedirektiivistä viimeinen kolmikantakeskustelu komission, parlamentin ja ministerineuvoston välillä.

Reserviläiset vartioivat aluetta Puolustusvoimien Paikallispuolustus Länsi 1 -harjoituksessa Laajasalossa Helsingissä 10. maaliskuuta 2016.­

Halla-ahon tietojen mukaan neuvosto ja parlamentti ovat päässeet kompromissiin, jonka ei pitäisi pakottaa Suomea ainakaan merkittäviin muutoksiin.

– Komissio julkaisi tulenpalavan lausunnon siitä, ettei se tule hyväksymään tätä esitystä ja että se aikoo panna kampoihin. Jää nähtäväksi, miten. Tässä on jonkinlainen hermopeli meneillään.

Halla-aho syyttää, että komissiolla on ”pakkomielle” itselataavien kiväärien kieltämisessä.

– Vaikka komissio markkinoi tätä yksityiskohtana esityksessä, se näytti olevan komissiolle kaikkein tärkein kohta.

Halla-ahon mukaan on paineita saada asedirektiivi läpi, koska siinä on osia, joita kannattavat kaikki.

 Neuvoston ja parlamentin kompromississa olisi mahdollista myöntää urheiluammuntaperusteella lupia aseisiin, jotka olisivat jatkossa kiellettyjä. Tämä olisi Suomen kannalta tärkeää.

Koska on kova paine saada direktiivi toteutumaan, komissio voisi Halla-ahon arvion mukaan koettaa taivutella neuvostoa ja parlamenttia kannalleen pysäyttämällä prosessin.

– Vaikka komissiolla ei ole lainsäädäntövaltaa, se voi pysäyttää kompromissin etenemisen vaatimalla, että neuvoston pitäisi kannattaa kompromissia yksimielisesti. Yksimielisyys ei ole mahdollista, koska muutamat maat ovat hyvin voimakkaasti komission kannalla.

Halla-aho ei kuitenkaan usko, että komissio pääsee tavoitteeseensa.

– Minun stetson-tuntumani on, ettei komissiolla ole mahdollisuuksia saada läpi itselataavien kiväärien kieltoa.

Parlamentin ja neuvoston kannan mukaan kiellettyihin aseisiin voisi saada poikkeuslupia maanpuolustustarkoituksessa.

Reserviläiset ovat saaneet Suomessa lupia harjoituksissa käytettyihin aseisiin ampumaurheilu ja -harrastusperusteella.

– Neuvoston ja parlamentin kompromississa olisi mahdollista myöntää urheiluammuntaperusteella lupia aseisiin, jotka olisivat jatkossa kiellettyjä. Tämä olisi Suomen kannalta tärkeää, Halla-aho sanoo.

 Meillä on reserviläisiin pohjautuvat sodan ajan joukot, joten omaehtoinen harjoittelu on sen vuoksi äärimmäisen tärkeää.

Eräs asedirektiivin valmistelua läheltä seurannut henkilö kertoi Ilta-Sanomille, että komission tiukka julkinen linja liittyy neuvottelutaktiikkaan. Hänen mukaansa komissiossa on todellisuudessa enemmän ymmärrystä Suomen reserviläisille ja urheiluampujille.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kirjoitti blogissaan viime kuun lopussa, että neuvoston puheenjohtajamaa Slovakian tavoitteena on saavuttaa yhteisymmärrys direktiivistä vuoden loppuun mennessä.

Reserviläisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savolan (kesk) mielestä ampuma-asedirektiivin tekemisessä on lähdetty vääristä lähtökohdista.

– Kun on tehty laittomilla aseilla rikoksia, lainkuuliaiset harrastajat joutuvat kärsimään ja olemaan luupin alla, Savola sanoi.

 He eivät ymmärrä Suomen systeemiä, kun siellä on ammattiarmeija.

Savolan mukaan eduskunnan kanta on, että reserviläisten pitää pystyä harjoittelemaan myös jatkossa aseilla.

– Meillä on reserviläisiin pohjautuvat sodan ajan joukot, joten omaehtoinen harjoittelu on sen vuoksi äärimmäisen tärkeää.

Puolustusvaliokunnan asedirektiiviin antamassa lausunnossa kerrotaan, että Suomessa on noin 21000 itselataavia kertatulta ampuvaa kivääriä, joista osaa käytetään sovelletussa reserviläisammunnassa ja osaa esimerkiksi metsästykseen.

Savola muistuttaa, että ratkaisut tehdään kansallisessa lainsäädännössä, kun direktiivi on tullut ulos.

Puolustusministeri Jussi Niinistö on sanonut, ettei Suomi voi hyväksyä direktiivin muutosehdotusta. Eduskunnan puolustusvaliokunta on ottanut kannan, ettei direktiiviä voida panna täytäntöön sellaisenaan.

– Maanpuolustus on niin tärkeä asia, että kannatan sen suhteen äärimmäisen tiukkaa linjaa, Savola sanoi.

Savolan arvion mukaan komission vaatimuksiin vaikuttaa muun muassa terrorihyökkäysten kohteeksi joutunut Ranska.

– He eivät ymmärrä Suomen systeemiä, kun siellä on ammattiarmeija.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?