Helsinki selvittää suurmoskeijan rahoitusta muun muassa ulkoministeriön kanssa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsinki selvittää suurmoskeijan rahoitusta muun muassa ulkoministeriön kanssa

Helsinkiin kaavailtu niin sanottu suurmoskeija voisi edetä kiinteistölautakuntaan aikaisintaan keväällä, kertoo kiinteistöviraston tonttiosaston päällikkö Sami Haapanen.

Helsingin Hanasaareen on kaavailtu suurmoskeijaa.­

8.12.2016 14:20 | Päivitetty 8.12.2016 14:25

Tällä hetkellä Hanasaareen alustavasti suunnitellun moskeija-monitoimikeskuksen rahoitusta selvitetään yhteistyössä muun muassa ulkoministeriön kanssa.

Kaupungin kiinteistöviraston tonttiosaston päällikkö Sami Haapanen kertoo, että läheisissä väleissä sunnalaisen Saudi-Arabian kanssa oleva Bahrain on ilmoittanut rahoittavansa hanketta. Ulkoministeriön kanssa selvitetään sitä, sisältyykö rahoitusmalliin riskejä.

Aikaisemmin on keskusteltu esimerkiksi siitä, minkälaista uskontulkintaa moskeijassa harjoitettaisiin, voisivatko rahoittajat ohjailla moskeijan toimintaa ja onko olemassa riskiä toiminnan radikalisoitumisesta.

– Kuulemme asiantuntijoita ja olemme yhteydessä eri viranomaisiin. Meidän kuuluu varmistaa, että rahoitus tulee legitiimeistä lähteistä, Haapanen kertoo.

Valmista aikaisintaan 2024

Tonttivarausta selvitetään Helsingin Kalasataman, Hanasaaren voimalaitoksen ja Sörnäisten rantatien väliselle alueelle. Moskeijan lisäksi paikalle olisi tulossa islamilainen kulttuuri-, dialogi- ja toimintakeskus. Virkamiesselvitysten jälkeen asia menee kiinteistölautakuntaan. Sieltä se lopulta etenee kaupunginhallitukseen, joka lopulta päättää, hyväksytäänkö varaushakemus.

– Tässä on vielä monia käytännön asioita, joita käydään läpi. Hanke on edelleen alkutekijöissään, Haapanen sanoo.

Moskeija ei nouse Hanasaareen ainakaan ennen vuotta 2024, sillä Hanasaaren pääasiassa kivihiiltä polttavan voimalaitoksen turvaetäisyys estää sen. Hanasaaren voimalaitos ajetaan alas vuoden 2024 vuoden loppuun mennessä.

Haapasen mukaan rakentaminen voitaisiin aloittaa kuitenkin jo ennen sitä.

– Jos tonttivaraus tehdään ja asia etenee ongelmitta, voitaisiin moskeija ottaa käyttöön aikaisintaan, kun voimalaitos on ajettu alas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?