Kommentti: Huudot Vastarintaliikkeen marssilla tekivät hyvin selväksi liikkeen aatemaailman

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen marssissa oli kyse avoimesta uusnatsismista.

7.12.2016 0:27

”Eläköön kansallissosialismi!”, ”Vapaa, pohjoismainen, radikaali!” ja ”Maasta ulos!”. Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen iskulauseet tekivät varsin selväksi sen, mistä järjestön itsenäisyyspäivämarssissa oli kyse. Kyse oli avoimesta uusnatsismista.

Myös kulkueen jälkeen pidetyssä puheessa todettiin, että marssi oli ensimmäinen julkinen kansallissosialistinen marssi Suomen lähihistoriassa. Siihen osallistui hieman alle 200 ihmisen kirjava joukko.

Marssilla oli yksi tappelukahakka, kun eräs antifasisti hyökkäsi marssin ensimmäisten rivien kimppuun. Poliisi otti kiinni hänet ja yhden kulkueeseen osallistuneen ruotsalaisen uusnatsin. Tiettävästi viranomaisilla tapahtui kuitenkin paha arviointivirhe sekavassa tilanteessa, ja uusnatsismin kannattaja ja vastustaja vietiin pois samassa poliisiautossa. Seuraukset olivat ilmiselvät.

Uusnatsismi on kuvottava ja joidenkin mielestä suorastaan pelottava aate. On surullista, että maamme tilanne on sellainen, että uusnatsismin kysyntä on kasvanut ja se on saanut näinkin paljon jalansijaa Suomessa. Synkistelyn sijaan asioissa voi yrittää nähdä myös hyviä puolia.

Ensimmäinen on se, että uusnatsien marssi sujui sangen rauhallisesti. Marssin järjestäjät ohjeistivat ennen tapahtumaa, ettei vastamielenosoittajille pidä antaa huomiota ja provosoitua. Tuota yhtä tappelua lukuun ottamatta yhteenotot jäivät huutelun tasolle. Tihutöitäkään ei näkynyt.

Monet jatkoivat marssista 612-soihtukulkueeseen. Sekin oli rauhallinen, vaikka kulkueeseen osallistui paljon laajempi kirjo mielenosoittajia. Vastarintaliikkeen edustajat muodostivat siitä pienen osan.

Muutamat anarkistit yrittivät häiritä soihtukulkuetta, mutta poliisi sai tehokkaasti estettyä laajemmat yhteenotot osapuolien välillä. Toinen hyvä puoli on juuri se, että viranomaiset ottivat väkivallan riskit vakavasti ja toimivat mielenosoituksissa erittäin tehokkaasti turvaten kaikkia osapuolia.

Kolmantena hyvänä asiana voi nähdä sen, että vaikka uusnatsien mielenosoitukseen osallistui lähes 200 ihmistä, kyseessä on vielä toistaiseksi pieni marginaaliryhmä. Natsien vastaiseen mielenosoitukseen osallistui Kaisaniemen puiston toisella puolella lähes 3000 ihmistä.

Vastarintaliikkeeseen liittyy poliittisen väkivallan uhka, ja järjestön toiminnan kieltämisestä on keskusteltu. Uusnatsien marssien toivoisi jatkossa kutistuvan tai oikeastaan loppuvan. Mutta se, ettei järjestön toimintaa vielä ole kielletty ja uusnatsit saivat marssia rauhassa Helsingin kaduilla, oli äärimmäinen esimerkki siitä, että Suomi arvostaa kansalaisvapauksia. Kokoontumisvapaus ja oikeus koskemattomuuteen koskettavat heitäkin, jotka niitä mahdollisesti haluaisivat rajoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?