Poliisi otti kiinni kolme ihmistä 612-kulkueen aikana, anarkistit yrittivät häiritä, uusnatsien kimppuun käytiin... IS seurasi mielenosoituksia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi otti kiinni kolme ihmistä 612-kulkueen aikana, anarkistit yrittivät häiritä, uusnatsien kimppuun käytiin... IS seurasi mielenosoituksia

IS seurasi hetki hetkeltä Helsingissä itsenäisyyspäivänä järjestettyjä mielenosoituksia.

6.12.2016 19:49 | Päivitetty 6.12.2016 20:58

Klo 20.41: 612-soihtukulkue on nyt ohi ja tilanne on rauhoittumassa. Poliisin mukaan marssi sinänsä sujui rauhallisesti. Kolme häiriköinyttä ihmistä otettiin kiinni marssin aikana.

#612-kulkue on nytperilläHietaniemessä. Turvasimmekulkueenjamarssisinänsäsujuirauhallisesti. #poliisiturvaa pic.twitter.com/vH7PpwrOjq— Helsinginpoliisi(@HelsinkiPoliisi) 6. joulukuuta2016

Klo 20.28: Poliisi on ottanut kolme häiriköinyttä ihmistä kiinni 612-marssin aikana.

Klo 20.12: Soihtukulkue on nyt perillä Hietaniemessä.

Klo 19.48: Muutama anarkisti yritti päästä häiritsemään soihtukulkuetta. Reilun kymmenen hengen porukka anarkisteja on Arkadiankadun ja Mechelininkadun risteyksessä. Poliisi tarkkaili heitä. Kun soihtukulkue näkyi, muutama anarkisti lähti juoksemaan poliisia karkuun kohti kulkuetta. Poliisi oli kuitenkin vastassa ja esti anarkistien pääsyn lähelle soihtukulkuetta.

Klo 19.41: Jotkut soihtukulkueessa olevat henkilöt yrittivät kampata ja töniä Ilta-Sanomien paikalla olevaa toimittajaa.

Klo 19.33: Poliisin mukaan soihtukulkueessa on jopa noin kolmisentuhatta osallistujaa.

Tieto korjattu: Poliisi tarkensi myöhemmin, että paikalla oli noin 2000 mielenosoittajaa. Arvio meni aluksi yläkanttiin.

– Väkimäärän arviointi on usein vaikeaa, kun väki on hajaantunut useille kadunpätkille eivätkä kaikki näy kenttäpartioille tai paikalla oleville kameroille. Liikkuvia väkimääriä on myös vaikea arvioida, eli arviot ovat näin aina suuntaa antavia, muistuttaa Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

Tässäkinkulkueessatämänhetkisenarvionmukaanosallistujiakolmisentuhatta. #poliisiturvaa #Suomi99 #helsinki Tässävieläkulkueenreitti. pic.twitter.com/Dno9rM5eG0— Helsinginpoliisi(@HelsinkiPoliisi) 6. joulukuuta2016

Klo 19.17: Soihtukulkueen lähtöpaikalla syntyi joukkotappelu, twiittaa Helsingin poliisi. Poliisiautot lähtivät sireenit ulvoen kohti kulkueen häntäpäätä. Poliisin mukaan tilanne on nyt hallinnassa.

Joukkotappelu#612-kulkueen lähtöpaikallaTöölönkadulla. Poliisipaikallajatilannehallinnassa. #poliisi #Helsinki— Helsinginpoliisi(@HelsinkiPoliisi) 6. joulukuuta2016

Klo 19.07: Töölöntorin tuntumassa on myös havaittu poliisin uusi erikoissuojattu kulkuneuvo, ns. ”mörköauto”. Poliiseja on muutenkin paikalla runsaasti.

Klo 18.55: Soihtukulkueeseen on saapunut lisää osallistujia. Alkuperäinen arvio 200–300 on selvästi alakanttiin. Ihmisiä on varmasti useita satoja. Kylmä sää saattaa hieman verottaa osallistujamäärää. Siitä huolimatta Suomen lippuja ja soihtuja on paljon. Tapahtuman piti olla tunnukseton, mutta esimerkiksi Vastarintaliikkeen kaulahuiveja näkyy paljon.

Klo 18.52: 612-marssia on markkinoitu sitoutumattomaksi ja avoimeksi, mutta nyt kolmatta kertaa järjestettävä kulkue on aiempina vuosina kerännyt riveihinsä äärioikeistolaisia toimijoita.

Klo 18.45: 612-yhdistyksen soihtukulkue lähti liikkeelle Töölöntorilta.

Klo 18.40: Poliisiautoja on Hesperianpuiston ympäristössä tällä hetkellä 17.

Klo 18.32: Maamme-laulu raikuu Töölöntorilla.

Klo 18.17: Töölöntorilla on paikalla ainakin Suomen Vastarintaliike ja Suomi ensin -ryhmät.

Klo 18.08: Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen marssilla sattui aiemmin iltapäivällä välikohtaus, jonka seurauksena poliisi otti kiinni kaksi ihmistä. Video välikohtauksesta alla:

 

Klo 17.57: Töölöntorille on kokoontunut yhteensä reilut pari sataa ihmistä. 612-yhdistyksen soihtukulkueen on tarkoitus lähteä liikkeelle pian.

Klo 17.45: Vastarintaliikkeen mielenosoituksesta kohti Töölöntoria suuntaavilla mielenosoittajilla on kuuden ratsupoliisin saattue. Lisäksi heitä seuraa muutama poliisiauto.

Väliaikatietoa: ToinenkiinniotetuistakuljetetaanPasilaanpahoinpitelystäepäiltynäjatoinensairaalaantarkastettavaksi. #Kaisaniemi— Helsinginpoliisi(@HelsinkiPoliisi) 6. joulukuuta2016

Klo 17.25: Kaisaniemi hiljenee. Myös Vastarintaliikettä vastustavan mielenosoituksen osallistujat poistuvat paikalta.

612-yhdistyksen soihtukulkue kokoontuu Töölöntorille kello 18.

Klo 17.09: Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitus Kaisaniemessä alkaa olla ohi. Porukka keräilee tavaroitaan ja poistuu paikalta. Vastarintaliikkeen tarkoituksena on jatkaa 612-marssille Töölöntorille. Kello 18 Töölöntorilla kokoontuu 612-yhdistyksen soihtukulkue, joka matkaa Runeberginkadun, Caloniuksenkadun ja Arkadiankadun kautta Hietaniemen hautausmaalle. Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen omien sivujen mukaan järjestön on tarkoitus yhtyä 612-yhdistyksen soihtukulkueeseen.

Klo 16.55: Mielenosoitukset ovat Kaisaniemessä hyvin kaukana toisistaan. Käytännössä heillä ei ole edes kunnollista näköyhteyttä toisiinsa. Lisäksi välissä on valtava määrä poliiseja ja poliisiautoja. Vastarintaliikettä vastustavista mielenosoittajista osa on jo poistunut paikalta.

Klo 16.41: Poliisi vahvistaa Twitterissä, että poliisi on ottanut kiinni kaksi ihmistä, jotka häiriköivät Hakaniemestä lähtenyttä kulkuetta.

#Poliisi ottihetkisittenkiinni2 henkilöäKaisaniemessä. He häiriköivätHakaniemestälähtenyttäkulkuetta. Muutenrauhallista. #poliisi— Helsinginpoliisi(@HelsinkiPoliisi) 6. joulukuuta2016

Klo 16.35: Raju välikohtaus, Vastarintaliikkeen mielenosoittajaa lyötiin: Paikalla olleen silminnäkijän mukaan kulkue oli marssimassa kohti Kaisaniemeä Pitkäsillan kohdalla, kun pimeydestä syöksyi henkilö, joka paikalla olleen silminnäkijän mukaan löi ensimmäisenä kulkenutta PVL:n mielenosoittajaa kasvoihin.

Silminnäkijän mukaan kanssamielenosoittajat olivat ympäröineet hyökkääjän. Paikalle tuli myös poliiseja, jotka saivat rauhoitettua tilanteen, kulkue kuitenkin keskeytti kohti Kaisaniemeä kulkeneen marssinsa.

Klo 16.27: Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen marssilla syntyi jonkinlainen nujakka. Mellakkapoliisi meni välittömästi väliin ja rauhoitti tilanteen. Poliisiautoihin laitettiin tiettävästi kaksi ihmistä. Poliisi ei ole vielä vahvistanut tapahtumien kulkua.

Klo 16.16: Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitus on liikkeellä. Mukana on alle 200 mielenosoittajaa. Heistä vain hyvin harva on peittänyt kasvonsa. Porukka on pääosin mustiin pukeutuneita ja heillä on vihreitä kaulahuiveja ja muita vihreitä tunnuksia.

Klo 16.08: Vastarintaliikettä vastustava mielenosoitus saapuu Kaisaniemenpuistoon. Puiston portilla on valtava määrä poliisiautoja vastaanottamassa mielenosoittajia.

Klo 16.04: Mielenosoitusten on tarkoitus kohdata Kaisaniemessä. Poliisi rajannut Kaisaniemen kentän keskelle narulla alueen, jonka on tarkoitus erottaa mielenosoitukset toisistaan.

Korjaammelukua: Paikallaalleparisataaosallistujaa. #mielenosoitus #Hakaniemi #PVL— Helsinginpoliisi(@HelsinkiPoliisi) 6. joulukuuta2016

Klo 15.57: Soihdut palavat Vastarintaliikettä vastustavan mielenosoituksen edetessä kohti Kaisaniemeä. Poliisirivistö ohjasi mielenosoituksen oikealle reitille.

Klo 15.49: Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosuitus valmistautuu marssilleen kohti Kaisaniemeä. Hakaniementorilla jaetaan kaulahuiveja ja muita tunnuksia mielenosoittajille. Paikalla on arviolta reilut sata ihmistä.

Klo 15.40: Vastarintaliikettä vastustava mielenosoitus etenee tällä hetkellä Aleksilla Stockmannin kohdalla.

Klo 15.35: Ihmisiä kokoontuu Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitukseen Hakaniementorille. Paikalla on tällä hetkellä noin sata ihmistä ja lisäksi runsaasti poliiseja.

 

Klo 15.29: Havaintojen mukaan Rajavartiolaitoksen helikopteri kiertelee mielenosoituksen yllä Helsingissä.

Klo 15.26: Vastarintaliikettä vastustava mielenosoitus lähtee liikkeelle Asema-Aukiolta. Kulkueen kärjessä on jättimäinen ”Helsinki ilman natseja” -lakana. Iso viidakkorumpu soi ja ihmiset huutavat ”Ei natseja Helsinkiin”.

Klo 15.14: Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoituksen kokoontumispaikalla Hakaniementorilla on tällä hetkellä ainakin 13 poliisiautoa.

Klo 15.11: Asema-aukiolla mielenosoituksen järjestäjät jakavat ohjeita poliisin kanssa toimimiseen. Kyseessä on siis Vastarintaliikettä vastustava mielenosoitus.

Klo 15.05: Poliisin mukaan Asema-aukiolla on jo lähes tuhat ihmistä.

Asema-aukiolle ilmoitettuun mielenosoitukseen kokoontunut jo lähes tuhat ihmistä. Rauhallista. #Helsinki #poliisi— Helsingin poliisi (@HelsinkiPoliisi) 6. joulukuuta 2016

Klo 15.02: Asema-aukiolla on useita satoja ihmisiä. Porukkaa saapuu koko ajan lisää. Loldiers of Odin oli jo lavalla pellepuvuissa ja järjestäjät jakavat pillejä mielenosoittajille. Niillä on tarkoitus pitää ääntä Kaisaniemessä.

Klo 14.57: Mielenosoitusten on tarkoitus kohdata Kaisaniemessä. Kaisaniemen kentällä on tällä hetkellä neljä poliisiautoa.

Klo 14.49: Asema-aukiolla on tällä hetkellä yksi porukka, jolla on anarkistilippuja. Muuten näkyy vasemmistonuorten lippuja ja kylttejä. Meininki on rauhallinen ja puheita pidetään.

Klo 14.45: Vastarintaliikettä vastustavassa mielenosoituksessa kuulutettiin käyttäytymissäännöt: Täysin väkivallaton ja ilkivallaton mielenosoitus, ei saa osallistua, jos aikoo aiheuttaa häiriötä. Ei lasipulloja. Kun lähdette, niin älkää lähtekö yksin.

Klo 14.39: ”Hei, hei, hei, rasismille ei” -huudot raikuvat asema-aukiolla.

Klo 14.32: Asema-aukiolle on kokoontunut arviolta muutama sata ihmistä. Vastarintaliikettä vastustavien mielenosoittajien kylteissä toistuvat sanat: ”Älä ole natsi”.

Paikalla on runsaasti poliisiautoja. Mielenosoittajien välittömässä läheisyydessä niitä on tällä hetkellä 14.

Tähän artikkeliin päivittyvät tuoreimmat tiedot mielenosoitusten etenemisestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?