Benjamin, 3, ja Aleksis, 3, antoivat viime hetken ohjeet Sauli Niinistölle: ”Kakkua, kakkua, kakkua...”

rac

Julkaistu:

Kultaisiin tossuihin, pieniin kauluspaitoihin ja muihin juhlavaatteisiin pukeutuneet lapset laulavat voimalla: ”Paljon onnea Suomi, paljon onnea vaan!”
Helsinkiläisen päiväkoti Pilke Taikamaan itsenäisyyspäiväjuhlat etenevät äänekkäissä ja liikunnallisissa merkeissä.

Artikkelin pääkuvaa klikkaamalla pääset katsomaan videolta, millaisia vinkkejä lapset antavat itsenäisyyspäiväjuhlien järjestäjille. Samalla he kertovat asuvalinnoistaan.


Päiväkoti-ikäisten käsitys itsenäisyydestä on vielä varsin yksinkertainen. Tärkeimmät asiat on kuitenkin käyty yhdessä läpi.

– Olemme kertoneet, että nyt vietetään Suomen syntymäpäivää. Sitten olemme opetelleet, paljonko Suomi täyttää. Lisäksi on kerrottu esimerkiksi tulevasta juhlavuodesta. Tänään juhlimme pienemmät juhlat ja sitten huomenna on suuremmat Presidentinlinnassa. Siellä on hienoja asuja. Laajempien asioiden selittäminen päiväkoti-ikäisille on aika vaikeaa, päiväkodin johtaja Suvi Kedonperä kertoo.

Juhlapuheiden jälkeen lapset pääsevät kohottamaan maljan itsenäisyyden kunniaksi. Tätäkin on harjoiteltu ahkerasti etukäteen. Vanhimpien lasten ryhmä Möröt odottaa kärsivällisesti, kohottaa lasinsa, onnittelee ja maistaa varovaisesti. Nuorimmat ja kärsimättömimmät hörppäävät välittömästi.

Päiväkoti Taikamaan itsenäisyyspäiväjuhlien tunnelma vaikuttaa niin aidolta, että päätämme kysyä vielä lasten ohjeita hyvien juhlien järjestämiseen. Lapset kehottavat tasavallan presidentti Sauli Niinistöä varaamaan Linnan juhliin ainakin tarpeeksi hyvää ruokaa ja koristeita.

– Kakkua, kakkua, kakkua, kakkua, toistelevat Benjamin, 3, ja Aleksis, 3, vuorotellen.

– Liput olisivat hyviä, toteaa puolestaan Max, 3.

– Viirejä ja serpentiiniä, ehdottaa Sara, 5.

Lapset suhtautuvat juhlavaatteissa tehtyyn haastatteluun itsenäisyyspäivän edellyttämällä arvokkuudella.

– Eikö Hugolla olekin hieno paita! Isä valitsi, toteaa Hugo, 3. Myöhemmin paidasta aukeaa nappi, mikä vie Hugon huomion haastattelusta.

– Minulla on kaksi paitaa, Max huomauttaa.


Myöhemmin Max kertoo, että asuun kuuluvat tietysti myös housut. Vieressä istuva Vertti, 3, on lähtenyt liikkeelle yhden siistin kauluspaidan taktiikalla.

– Minullakin on joskus kaksi, mutta ei nyt.

Vertti koristelisi Linnanjuhlat siniristilipuilla.

Päiväkodin itsenäisyyspäiväjuhlat päättyvät tansseihin, jotka vetävät koko porukan heti lattialle.

Musiikin loputtua saliin asetellaan pienet sängyt odottamaan päiväuniaikaa. Hyvien juhlien jälkeen on levättävä.

Taikamaan itsenäisyyspäiväjuhlien kunniaksi salin seinille on ripustettu Suomen lippuja ja pöydille katettu juhlamaljat. Paikalle on saapunut vieraita lähellä sijaitsevan Lotta Svärd Säätiön toimistolta. Kunniavieraana on 76 vuotta sitten pikkulottana aloittanut Kaija Näres-Kekki.

– Tämä on aivan ainutlaatuista. Olen onnellinen, että näillä lapsilla on näin hyvät oltava. Minulla ei ollut lapsuudessani päiväkotia. Ehkä siksi lottatoiminta oli alusta saakka minulle niin tärkeää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt