Poliisi kertoo Imatran järkyttävät tapahtumat: Epäilty ajoi paikalle, ampui lähietäisyydeltä

Poliisi kertoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa Imatran viime yön tapahtumien kulusta.

4.12.2016 16:31

Rikoskomisario Saku Tielinen kertoi viime yönä Imatran keskustassa Koskenpartaan kävelykadulla tapahtuneesta ampumisesta iltapäivän tiedotustilaisuudessa.

– Poliisi sai viime yönä puolenyön aikaan hätäkeskuksen kautta ilmoituksen Koskenpartaan kävelykadulla olevasta henkilöstä, jolla oli nähty ase. Lähin poliisipartio oli ilmoituksen tullessa noin 300 metrin päässä tapahtumapaikasta ja saapui paikalle nopeasti. Partion saapuessa paikalle tilanne oli sekava. Kävelykadulla oli kolme henkilöä ammuttuna kuoliaaksi, Tielinen aloitti.

– Sivulliset osoittivat tapahtumapaikalla olleen ampujan poliisille. Poliisi käskytti epäiltyä ja otti hänet kiinni. Epäilty ei tehnyt vastarintaa eikä yrittänyt paeta. Tapahtumapaikalla oli myös epäillyn auto, jonka takakontista löydettiin tekovälineeksi epäilty ase. Epäilty, vuonna 1993 suomalainen Imatralla asuva mies oli ampunut osaa uhreista lähietäisyydeltä päähän ja osaa keskivartalon alueelle. Uhrit menehtyivät välittömästi tapahtumapaikalle, hän jatkoi.

Tutkinnanjohtaja Saku Tielinen, kenttäjohtaja Matti Hirvonen ja rikoskomisario Ari Järveläinen tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.

Poliisin tämänhetkisen tiedon mukaan epäilty oli ampunut tilanteessa neljästä viiteen laukausta ja samaan seurueeseen kuuluneet uhrit olivat valikoituneet sattumanvaraisesti. Tilaisuudessa kerrottiin myös se, että epäillyllä on aiempaa rikostaustaa, muun muassa väkivaltarikoksia.

– Tällä hetkellä sellaisia viitteitä ei ole, että tähän itse tekoon liittyisi muita, mutta tietysti esitutkinnassa selvitetään sitä, kenen kanssa hän on mahdollisesti ennen tekoaan liikkunut ja tiesikö joku näistä hänen suunnitelmistaan. Minun tietoni mukaan hän olisi ollut selvinpäin ainakin sillä tavalla, että alkoholia ei ilmeisesti veressä ollut tai ainakaan puhalluskoe ei näyttänyt mitään muuta kuin nollatulosta. Verikoe hänestä on kuitenkin otettu, ja siitä sitten aikanaan selviää tarkemmin, oliko hän mahdollisesti jonkin muun kuin alkoholin vaikutuksen alaisena, valotti Tielinen.

Ampumisessa käytetty ase oli luvallinen metsästyskivääri, mutta se ei kuitenkaan ollut epäillyn itsensä omistama. Poliisilla on käsitys siitä, miten epäilty oli tämän aseen saanut, mutta sitä ei esitutkinnan alkuvaiheessa vielä kommentoida enempää.

– Ampumisen uhrit on alustavasti tunnistettu. Ampumisen seurauksena kuoli kolme suomalaista Imatralla asuvaa naista, jotka olivat syntyneet vuosina 1963, 1964 ja 1980. Yksi ammutuista toimi Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Kaksi muuta uhria olivat ammatiltaan toimittajia. Poliisi on vienyt uhrien omaisille suruviestin tämän aamun aikana, ja heille on järjestetty kriisiapua. Poliisi kunnioittaa uhrien omaisten surua, eikä uhreista tiedoteta tällä hetkellä enempää, sanoi Tielinen.

– Tapahtumapaikan tutkinta on saatu suoritettua yön aikana loppuun, ja esitutkintaa on jatkettu tänään todistajien kuulusteluilla ja hankkimalla valvontakameran tallenteita tapahtumista. Epäiltyä itseään ei ole vielä kuulusteltu, joten tässä vaiheessa teon motiivista ei ole tarkempaa tietoa. Tutkinnassa ei ainakaan tähän mennessä ole kuitenkaan tullut ilmi sellaisia seikkoja, että ampumiseen liittyisi poliittisia tai ääriajatteluun liittyviä motiiveja, eivätkä epäilty ja uhri ilmeisesti tunteneet toisiaan. Ampumista tutkitaan tällä hetkellä kolmena murhana sekä tekotavan että mahdollisen suunnitelmallisuuden vuoksi.

Tällä hetkellä tiedetään se, että epäilty oli tullut Imatran Koskenpartaan kävelykadulle omistamallaan henkilöautolla. Heti paikalle tulonsa jälkeen hän oli noussut autosta, ottanut auton takakontista kiväärin ja käytännössä saman tien ampunut kolme naista, jotka olivat juuri samaan aikaan poistuneet läheisestä ravintolasta kävelykadulle.

– Uhrien omaisille on järjestetty kriisiapu, ja he ovat myöskin sitä vastaan ottaneet. Yön aikana jo heti tuossa kello yhden jälkeen sosiaalitoimen EKSOTE:n ja SPR:n tahot järjestivät Imatrankoskelle Olavinkadulle Olavinkulmaan kriisikeskuksen, jonne kaikkien kriisiapua tarvitsevien oli mahdollista mennä jo heti silloin yöllä. Kriisikeskus toimii edelleen, ja näillä näkymin suunniteltu toiminta-aika on tänä iltana kello 19:ään asti. Myös tietysti hätäkeskuksen kautta ihmiset voivat pyytää apua, jos tarve vaatii, tai voivat olla poliisiin yhteydessä. Heille pyritään sitten järjestämään tarvittavaa apua ja ottamaan heiltä lausuntoja vastaan, jos heillä sellaisia on annettavana, kertoi kenttäjohtaja Matti Hirvonen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?