Imatran kolmoismurhasta leviää valeuutisia sosiaalisessa mediassa – Viranomainen varoittaa vääristä tiedoista

Julkaistu:

Imatralla yöllä sattunut ampumatapaus on jo ehtinyt aiheuttaa ikävän lieveilmiön, valeuutisten eli disinformaation leviämisen.
Twitteriin ilmestyi sunnuntaina tili, joka levittää perättömiä väitteitä Imatran kolmoismurhasta epäillystä miehestä ja kolmesta uhrista. Valeuutisten mukaan kuoliaaksi ammutut naiset olisivat venäläisiä ja rikoksen motiivi venäläisvihamielinen. Poliisi on vahvistanut uhrien olevan suomalaisia.

Sunnuntaina iltapäivällä tilin ylläpitäjä myönsi twiitissä tilin olevan niin sanottua trollausta eli nettihäiriköintiä.

– Kyllä. Tämä oli trollitili. Toin esiin miten ihmiset riippuvat ulkomaalaisessa avoimessa mediassa, twiitissä luki.


Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikköpäällikkö Vesa Häkkinen kertoo, että disinformaatio on ehtinyt levitä sosiaaliseen mediaan myös venäjän kielellä. Ilmiö on tullut tutuksi muissakin yhteyksissä: viime päivinä venäjänkielisessä sosiaalisessa mediassa on levitetty väärää tietoa, että Suomi olisi irrottautumassa EU:n Venäjä-pakotteista.

– Imatran tapahtumien jälkeen väärää tietoa on levitetty suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Valheellisissa viesteissä on kerrottu erilaisista Venäjä-yhteyksistä. Viestit eivät ole täysipäisiä, Häkkinen toteaa.

Häkkinen painottaa, että viranomaiset tiedottavat kaikesta aikanaan. Hän peräänkuuluttaa tiedotusvälineiltä ja kansalaisilta medialukutaitoa myös Twitterissä.Jos twiitti ei näy oikein, sen voi lukea täällä.

Myös puolustusvoimien tutkija, tohtori Saara Jantunen varoitti ilmiöstä Twitterissä.


Häkkisen mukaan pakotteita ja Imatraa koskevilla valeuutisilla ei näytä suoraan olevan tekemistä toistensa kanssa. Hän ei halua spekuloida sillä, mitkä tahot disinformaation takana ovat ja mitä hyötyä he toivovat siitä itselleen olevan.

– Pahantahtoiset ihmiset haluavat aiheuttaa hämmennystä, luoda savuverhoa, hän tyytyy sanomaan.

– Disinformaatio voi osua kehen tahansa. Kohdeyleisö ei ole ensisijainen asia, vaan väärällä tiedolla halutaan aiheuttaa yleistä hämmennystä.


Disinformaation leviäminen kansallisen tragedian hetkellä ei täysin yllättänyt Häkkistä.

– Olen kyllä ollut hieman yllättynyt valeuutisoinnin vihamielisyydestä.

Myös poliisi tyrmäsi valesivustojen levittämät huhut sunnuntai-iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa.