Aleksanteri, 100, komeilee ensimmäisen vanhuskalenterin kannessa – Karjalaan jäi koti ja pojan hauta

Julkaistu:

Suomen ensimmäisen vanhuskalenterin sivut kätkevät sisälleen ryppyjä, rakkautta ja rohkeutta sekä elämäntarinoita vuosisatojen edestä.
Vapaaehtoisyhteisö Siskot ja Simot on julkaissut satavuotiaan Suomen kunniaksi seinäkalenterin, Suomen ensimmäisen vanhuskalenterin. Sen kuvissa esiintyvät vanhukset edustavat sukupolvea, joka on tehnyt valtavan työn tämän päivän Suomen hyväksi.

Kalenterin tuotoilla kerätään varoja kiitosjuhlahankkeeseen.

Kalenterin kannessa poseeraavan järvenpääläisen Aleksanteri Uschanoffin sormet liukuvat pitkin harmonikan näppäimiä. Vaikka on viivähtänyt jo tovi siitä, kun 100-vuotias sotaveteraani on viimeksi nostanut harmonikan syliinsä, on ilmoille kajahtavassa Karjalan Katjuusassa yhä ponnekas sointi.

– Sormet ovat kovin jäykät, mies toteaa mutta ei malta lopettaa.

Karjalassa syntynyt Ushanoff on talvi-, jatko- ja Lapin sodan veteraani. Kun talvisota syttyi, hänen divisioonansa sai komennuksen Laatokan pohjoispuolelle estämään venäläisten joukkojen etenemistä.

– Sota oli kauheaa aikaa, ei sitä oikein halua muistella, veteraani toteaa hiljaa.

Uschanoff selvisi sodasta ilman fyysisiä vammoja. Kaikki kolme sotaa asepuvun rintataskussa kulki äidin antama pieni Pyhän Nikolauksen ikoni. Sodan jälkeen se on seurannut mukana kaikkialle. Nyt ikoni on isossa leikkauksessa olleen tyttären turvana.

Sota toi perheen evakkona Suomeen, mutta kaipuu kotikonnuille ei ole helpottanut. Karjalan Kyyrölään jäivät sielu, sydän ja lapsena menehtyneen Aleksander-pojan hauta.

Itku tulee usein vuosikymmenten takaista aikaa muistellessa. Lapset ovat yrittäneet saada isän mukaansa kotikontuja katsomaan, mutta turistina isä ei suostu maille astumaan.

– Minä en sinne käymään lähde. Menen vasta, kun Putin antaa luvan jäädä, isä toteaa ponnekkaasti.

Elämäntyönsä Uschanoff teki rakennustyömiehenä. Eläkkeelle jäädessä rakennusmestarin sanat kertoivat kaiken: ”Tällaisia miehiä tulee eteen yksi sadassa vuodessa.”

Rakkaan Maria-puolison kuolemasta on 17 vuotta. Yhä itsekseen asuva Uschanoff katselee nyt maailman menoa kerrostaloasuntonsa ikkunasta ja taittaa ajoittain pienen lenkin talon käytävillä rollaattori tukenaan. Päiviin tuo iloa se, kun joka päivä käyvät tyttäret rapsuttavat päätä ja paistavat pannulla ahvenfileitä.

Meno 100-vuotiaassa Suomessa näyttää Uschanoffista ”aika hyvältä”. Nykypäivän nuoria hän patistaa töihin.

– Työnteko on pääasia. Se vie Suomea eteenpäin, veteraani neuvoo.


Kalentereiden myyntipaikat löytyvät osoitteesta www.siskotjasimot.fi.