Journalistiliiton puheenjohtaja kommentoi Yle-sotkua: ”Hälytyskellot soivat, kun Ruben Stiller sai varoituksen”

– Jäitä hattuun, kommentoi Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho vellovaa Yle-soppaa. Hän kuitenkin oudoksuu tapaa, jolla Pressiklubin juontaja Ruben Stiller yritettiin vaientaa Terrafame-jutussa.

2.12.2016 15:47

Ylen toimituskunta näyttää jakautuneen kahteen leiriin. Osa puolustaa vastaavaa päätoimittajaa Atte Jääskeläistä, kun taas toiset – esimerkiksi Uutisvuodon vetäjä Baba Lybeck – ilmoittavat, että luottamus Jääskeläiseen on mennyt lopullisesti.

Mitä Ylessä tällä hetkellä tapahtuu?

– Tässä on erilaisia näkemyksiä kuunneltu ja yritetty nähdä, mikä on asian ydin. Se ei ole yksinkertaista. Tässä on varmasti ollut puolin ja toisin ylilyöntejä, sanoo Suomen journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

 

Jääskeläinen on perustellut toimintaansa journalistisin perustein. Kuuluu tavanomaiseen toimitustyöhön, että juttuja editoidaan ja jätetään myös tarvittaessa julkaisematta, jos juttu ei ole vedenpitävä.

Tapaus Stiller

Mutta onko Ylen johdon toiminta journalistista myös Ruben Stillerin tapauksessa?

Stiller sai varoituksen – joka myöhemmin peruttiin – siitä hyvästä, koska aikoi käsitellä ohjelmassaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) yhteyksiä kaivosyhtiö Terrafameen.

– Kyse oli periaatteellisesta asiasta. Jos toimituksen johto tekee tietyn linjauksen, voiko sen vastaisesti toimia, perusteli Jääskeläinen Helsingin Sanomissa.

Hanne Aho ihmettelee Ylen toimintaa nimenomaan Stillerin kohdalla.

Suomen journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

– Stillerin varoitus sai hälytyskellot soimaan. Varoituksen perusteena sanottiin, että Stiller toimi journalistisen linjan vastaisesti. Mikä journalistinen linja on sellainen, jossa sanotaan, ettei pääministeriä tai Terrafamea saa käsitellä? Stillerin varoitus on erikoisin veto, mitä tässä Ylen puolelta on tapahtunut.

Jos varoitus olisi johtanut irtisanomiseen, olisiko liitto puuttunut siihen?– Totta kai.

Mitä Yleisradion sisäiseen kuohuntaan tulee, Aho toivoo sen selviävän avoimella keskustelulla.

– Nykyään on muotia jakautua kahtia – kaikesta. Näin iso asia vaatii avoimuutta ja nöyryyttä. Tehdyt päätökset on käytävä avoimesti läpi, se on ainoa tapa palauttaa luottamus johdon ja työntekijöiden välillä. Toivoisin tässä keskustelussa kaikille jäitä hattuun.

”Lestadiolaisjutut” suututtivat Sipilän

Aho sanoo, että sopan velloessa ei voi unohtaa pääministerinkään käytöstä.

Sipilä lähetti Terrafamesta kirjoittaneelle toimittajalle tukun viestejä, joissa hän purki pettymystään Terrafame-jutun lisäksi uutisointiin muun muassa ”lestadiolaisjutuista” ja ”työsuojelujutuista”.

Varoituksen saatuaan Pressiklubin juontaja Ruben Stiller purki pettymystään twitterissä kuivakan humoristisesti:–Jos meidän on oltava rähmällämme, olkaamme rähmällämme pääministerin suuntaan.–Kerron nyt mitä todella ajattelen: (...) Ei tullut mitään mieleen. Tunsin että olisin saattanut tehdä ajatusrikoksen. Läheltä piti. Sipilän ja Ylen suhdetta en ajatellut.

Sipilä ilmoitti, että ”arvostus Yleen on nyt täysi nolla” ja ihmetteli, miksi ihmiset ylipäänsä uskovat Ylen puolueettomuuteen.

– Poliitikot ovat maailman sivu räyhänneet, mutta eivät tällä tavalla. Se oli poikkeuksellista. Ylen tehtävä on valvoa pääministeriä ja Yleisradion pitää nauttia kansalaisten luottamusta, ei pääministerin, Aho sanoo.

–Ihmiset uskovat jostain syystä Ylen puolueettomuuteen. Me emme tarvitse oppositiota ollenkaan, niin puolueellista Ylen viestintä on ollut tämän vaalikauden aikana, kirjoitti pääministeri Juha Sipilä Ylen toimittajalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?