Yhdenvertaisuus­valtuutettu: Natsilippu ikkunassa on laitonta häirintää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yhdenvertaisuus­valtuutettu: Natsilippu ikkunassa on laitonta häirintää

Julkaistu: 2.12.2016 10:49

Natsilipun pitäminen ikkunassa on laitonta häirintää, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutettu.

Valtuutettu pyytää yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaa kieltämään natsilipun pitämisen esillä ikkunassa. Esimerkkitapaukseksi valtuutettu nostaa henkilön, joka on kiinnittänyt muun muassa hakaristilipun opiskelija-asunnon ikkunaan Helsingissä. Ikkunassa on nähtävillä myös Japanin keisarikunnan toisen maailmansodan aikainen sotalippu.

– Haluamme, ettei rasismiin ja syrjintään yllyttäviä symboleja levitetä julkisesti Suomessa, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä sanoo.

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (HOAS) on pyytänyt vuokralaista poistamaan yli kahdeksan kuukautta näytillä olleet liput, mutta vuokralainen on kieltäytynyt.

Valtuutetun mukaan liput ikkunaan ripustanut henkilö rikkoo yhdenvertaisuuslain häirinnän kieltoa niin kauan kuin liput ovat ikkunassa nähtävillä.

– Häirintä syntyy siitä, että pitämällä natsilippua esillä julkisesti luodaan vihamielinen ilmapiiri tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan. Olemme keskustelleet asiasta muun muassa juutalaisvähemmistöön kuuluvien kanssa ja he kokevat liput ikkunassa erittäin uhkaavana ja syvästi loukkaavana, Pimiä jatkaa.

Valtuutetun mukaan lippujen poistamisen vaatiminen tai niiden poistaminen tarvittaessa laillista pakkoa käyttäen ei loukkaa vuokralaisen sananvapautta. Sananvapaudella ei valtuutetun mukaan suojata esimerkiksi vihapuhetta, joka loukkaa toisten ihmisten ihmisarvoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?