Ylen toimittajien rivit repesivät: ”Joillakin oma missio: haluavat erottaa päätoimittajan”

Ylen toimittajista osa puolustaa päätoimittajaansa, osa ihmettelee lausuntoja ja niiden perumisia, ja iso osa pysyttelee hiljaa.

Susanne Päivärinta, Riikka Uosukainen ja Juha Sipilä.

Suhtautuminen pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja Yleisradion ympärille nousseeseen kohuun jakaa Ylen toimitusta kahteen leiriin.

Toimituksen rivien repeilystä viestii etenkin Ylen politiikan erikoistoimittajan Riikka Uosukaisen torstaina kirjoittama Twitter-viesti, jossa hän asettui tukemaan Ylen päätoimittajaa Atte Jääskeläistä.

– Ylen sisäisen palaverin puheita vuodettu julkisuuteen. Joillakin oma missio: haluavat erottaa päätoimittajan. En kuulu siihen joukkoon, politiikan erikoistoimittaja kirjoitti.

Ylen sisäisen palaverin puheita vuodettu julkisuuteen. Joillakin oma missio: haluavat erottaa päätoimittajan. En kuulu siihen joukkoon.— riikka uosukainen (@riikkauo) 1. joulukuuta 2016

Viikonvaihteessa pääministeriltä jupakan synnyttäneitä sähköposteja saanut Salla Vuorikoski kertoi julkistaneensa Sipilältä saamansa viestit Facebook-tilillään.

– Journalistin tehtävä on välittää tietoa. En näe myöskään sellaista painavaa perustelua, jonka takia yleisön tiedonsaantia tässä kohdassa pitäisi rajoittaa, Vuorikoski perusteli päätöstään.

Myöhemmin hän vielä täsmensi Twitterissä, ettei ollut pyytänyt lupaa viestien julkaisemiseen esimiehiltään.

– Väärien käsitysten välttämiseksi: en ole pyytänyt enkä saanut toimituksen johdolta lupaa sähköpostiviestien julkaisemiseen Facebookissa, hän totesi torstaina.

Väärien käsitysten välttämiseksi: en ole pyytänyt enkä saanut toimituksen johdolta lupaa sähköpostiviestien julkaisemiseen Facebookissa.— Salla Vuorikoski (@svuorikoski) 1. joulukuuta 2016

A-studion juontajat Susanne Päivärinta ja Jan Andersson ilmoittivat puolestaan Helsingin Sanomille, että Sipilään liittyvään uutisointia koskevia rajoituksia perusteltiin journalististen syiden lisäksi ”muilla syillä”, vaikka Jääskeläinen on kiistänyt väitteen.

– Tämä on täysin kestämätöntä. Luottamukseni Atte Jääskeläiseen on täysi nolla, myös Uutisvuotoa Ylellä vetävä Baba Lybeck ilmoitti Twitterissä.

Tämän on täysin kestämätöntä. Luottamukseni @attesakari'in on täysi nolla. @PaivarintaSusa @ErvastiPekka https://t.co/zJAjQc01hy— Barbara Lybeck (@babalybeck) 1. joulukuuta 2016

Ankarin sanakääntein Ylen toimintaa Sipilä-kohun aikana ja Ylen politiikan journalismin nykytasoa arvosteli myös Ylen politiikan toimituksen entinen päällikkö Pekka Ervasti.

Ervasti korosti Ilta-Sanomien haastattelussa, ettei hän voi puhua omasta ajastaan Ylessä.

– Mutta Yle-veroa maksavana kansalaisena ja journalistina olen huolestunut siitä, miten ahtaaseen rakoon politiikan journalismi on Ylessä ajettu sen takia, että toimituksen johto on antanut periksi poliittisten paineiden edessä.Katariina Karjalainen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?