Poliisi epäilee: Soinia raa’asti uhannut teki itsemurhaiskun Irakissa

Terrori-iskun Irakissa tehnyt suomalainen on Ilta-Sanomien saamien viranomaisvahvistusten mukaan todennäköisesti sama mies, joka uhkaili ulkoministeri Timo Soinia äärimmäisellä väkivallalla sähköpostiviesteissään.

2.12.2016 3:55

Suojelupoliisi vahvisti viime viikolla jo aiemmin julkisuudessa olleet tiedot, että Suomen kansalainen on tehnyt itsemurhaiskun Irakissa Isisin riveissä.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan iskussa todennäköisesti kuollut on taistelijanimeä Abu Hurairah Finlandi käyttänyt porilaismies. Saman miehen epäillään uhanneen ulkoministeri Timo Soinia sekä muun muassa europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoa tappamisella. Useat viranomaislähteet vahvistavat tämän Ilta-Sanomille.

Miestä epäillään uhkausten takia terroristisessa tarkoituksessa tehdystä laittomasta uhkauksesta. Ankarin rangaistus siitä on kolme vuotta vankeutta.

– Viestien sisältö on vakava ja uhkaus sisältää raakaa väkivaltaa, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs keskusrikospoliisista kertoo Ilta-Sanomille.

 Ei siellä (Irakissa) välttämättä ensimmäisenä ajatuksena ole kerätä dna-näytteitäsuomalaisia viranomaisia varten.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun suomalaisen epäillään tehneen itsemurhaiskun. Uhkausten tutkintaa on vaikeuttanut se, etteivät Suomen viranomaiset ole useista tietopyynnöistä huolimatta saaneet Irakilta virallista vahvistusta miehen kuolemasta iskussa. Irakin viranomaiset ovat ainoastaan kuitanneet saaneensa Suomen tiedustelun asiasta.

IS:n haastattelema poliisilähde sanoo, että on mahdollista, ettei sellaista koskaan edes saada.

– Jos henkilö on käytännössä tuhoutunut räjähdyksessä maassa, missä käydään taisteluja ääriryhmien ja turvallisuusjoukkojen välillä, niin ei siellä välttämättä ensimmäisenä ajatuksena ole kerätä dna-näytteitä suomalaisia viranomaisia varten. On mahdollista ettei lopullista varmuutta asiasta koskaan saada. Kaikki viittaa kuitenkin siihen, että kyse on juuri tästä henkilöstä, joka on käyttänyt nimeä Abu Hurairah Finlandi, IS:n viranomaislähde sanoo.

Ulkoministeri Timo Soini ei ole toistaiseksi kommentoinut tietoja uhkaajansa kohtalosta.

Isisin twitter-viesti kertoi viime syyskuussa, että Abu Hurairah Finlandi on tehnyt autopommi-iskun Irakin armeijan sotilastukikohtaan Pohjois-Irakissa lähellä Baijin kaupunkia.

Epäillään uhkailleen varusmiespalveluksenkin aikana

Abu Hurairah Finlandi on pakistanilaistaustainen Porissa asunut hieman yli 20-vuotias mies, joka suoritti varusmiespalveluksensakin Suomessa. Hänen epäillään uhkailleen myös varusmiespalveluksensa aikaista esimiestään.

Hän pääsi opiskelemaan liiketaloutta Satakunnan ammattikorkeakouluun. Hän lähti kuitenkin opiskelujen sijaan viime vuoden syksynä Porista kohti Lähi-itää.

– Uhkaukset jatkuivat vielä senkin jälkeen, kun mies poistui maasta. Me olemme onnistuneet jäljittämään aika pitkälti hänen matkareittiään Suomesta kohti Lähi-itää, Töyräs kertoo.

Mies lähetti uhkauksensa sähköpostilla. Europarlamentaarikko Jussi Halla-Aho julkaisi Facebook-päivityksessään saamansa erittäin raa’an viestin viime syksynä, jossa uhataan mm. kurkkujen leikkaamisella auki ja uhattujen tappamisella heidän perheittensä edessä. Samassa Halla-ahon julkaisemassa viestissä uhataan eduskuntaa ja hallitusta osallistumasta Isisin vastaiseen sotaan.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho julkaisi viime syksynä saamansa uhkausviestin Facebook-tilillään.

Halla-ahon julkaisemassa viestissä uhataan, että mikäli eduskunta ja hallitus päättävät osallistua koalitioon kalifaattia vastaan, ”niin tapamme teidät sänkyihinne, työpaikoillenne, kaduillenne ja kouluillenne, tapamme teidän miehenne, naisenne, lapsenne ja vanhuksenne armotta, teidän elämällä ei ole meille mitään väliä”.

Viestissä uhataan, että mm. Timo Soini ja Jussi Halla-aho ovat ensimmäisiä tapettavien listalla. Heille uhataan tehdä samoin, kuin terroristijärjestö teki maineikkaalle amerikkalaiselle toimittajalle ja kuvaajalle James Foleylle, joka mestattiin elokuussa 2014.

– Uhkaukset otettiin vakavasti, sillä hän lähetti uhkauksensa äärijärjestön ideologian nimissä, Töyräs kertoo.

Miehen ei tiedetä muutoin lähestyneen kohteitaan kuin sähköpostilla.

IS:n tietojen mukaan miehen epäillään radikalisoituneen joko varusmiesaikana tai pian sen jälkeen. Miehen perheellä ei ole viranomaisten mukaan mitään tekemistä radikalisoitumisen kanssa, vaan se on tullut heille yllätyksenä ja järkytyksenä.

IS ei tavoittanut torstaina ulkoministeri Timo Soinia kommentoimaan asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?